Οι αριθμοί είναι σαφείς: όλο και περισσότεροι δικαιούχοι του επιδόματος του πολίτη είναι αλλοδαποί. Από το 2010, το ποσοστό τους έχει αυξηθεί από 19,6% σε 47,3% (2023). Περισσότεροι από ένας στους τρεις ανήλικους αλλοδαπούς ζουν με το επίδομα του πολίτη και ένας στους δέκα δικαιούχους είναι Σύρος.
Το σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί; Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (45, FDP ) εξήγησε στη BILD: «Το εισόδημα του πολίτη δεν έχει ανταποκριθεί σε όλες τις προσδοκίες». Ζητά «μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση» και νέες κυρώσεις.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Νέα πρόταση σοκ: Οι ξένοι θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τους Γερμανούς
Η CDU/CSU προχωράει ακόμη περισσότερο – και θέλει να καταργήσει το εισόδημα του πολίτη.
Ο Alexander Throm, εκπρόσωπος εσωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU, δηλώνει στη BILD: «Αυτή η κοινωνική παροχή ωφελεί επομένως τους πολίτες μας όλο και λιγότερο και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να ωφελήσει τους μετανάστες, ιδίως τους πρόσφυγες».
Ο εμπειρογνώμονας εσωτερικών υποθέσεων Philipp Amthor δήλωσε στη BILD: «Η καταστροφή του επιδόματος των πολιτών μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε καταστροφή της εξωτερικής πολιτικής».
Κόστος
Το εισόδημα του πολίτη κοστίζει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2023 οι δικαιούχοι έλαβαν περίπου 42,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το κράτος, με το διοικητικό κόστος να ανέρχεται σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και θα είναι ακόμη πιο ακριβό. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο ακριβό το 2024.
Δικαιούχοι
Τον Μάιο, 4,021 εκατομμύρια άτομα ικανά να εργαστούν έλαβαν το εισόδημα του πολίτη.
Με άλλα λόγια, άνθρωποι που θα μπορούσαν να εργαστούν αλλά λαμβάνουν στήριξη από το κράτος.
Πρόκειται για 200.000 περισσότερους από ό,τι στις αρχές του 2023, όταν καταργήθηκε το Hartz IV και εισήχθη το εισόδημα του πολίτη.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν το εισόδημα του πολίτη είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια.
Ποσοστό αλλοδαπών
Ο αριθμός των Γερμανών δικαιούχων μειώνεται, ο αριθμός των αλλοδαπών δικαιούχων αυξάνεται.
Παράδειγμα: Ο αριθμός των δικαιούχων που λαμβάνουν εισφορές για το δημόσιο τομέα αυξάνεται συνεχώς. Την άνοιξη του 2024, οι στατιστικές δείχνουν μια εκροή περίπου 26.010 Γερμανών δικαιούχων του επιδόματος και μια εισροή 61.034 αλλοδαπών δικαιούχων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η ειδικός σε θέματα εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Jana Schimke επικρίνει στη BILD ότι το επίδομα του πολίτη αποτελεί «δυστυχώς ένα ισχυρό κίνητρο για μετανάστευση στη Γερμανία».
Και: «Η ένταξη στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι για τα άτομα χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο».
«Τούρμπο εργασίας»
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, μόνο το ένα τέταρτο (25%) των απασχολήσιμων Ουκρανών εργάζεται στη Γερμανία. Τον Ιούνιο, υπήρχαν περίπου 722.000 Ουκρανοί που έπαιρναν επιδόματα πολιτών.
Από αυτούς, περίπου 506.000 ήταν σε θέση να εργαστούν. Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε σε ένα «εργασιακό τούρμπο», αλλά με μικρή επιτυχία: τον Ιούλιο του 2023, το ποσοστό ήταν 24,1% και μόλις που είχε αυξηθεί.
Η ένταξη των Σύρων στην αγορά εργασίας δεν λειτουργεί επίσης αρκετά καλά. Τον Ιούνιο, περίπου 513.000 Σύριοι έπαιρναν επιδόματα πολιτών, όπως και σχεδόν 200.000 Αφγανοί.
Έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού
Υπάρχουν εκκλήσεις από την επιχειρηματική κοινότητα ότι πολλοί δυνητικοί εργαζόμενοι προτιμούν να εισπράττουν επιδόματα πολιτών παρά να εργάζονται.
Ο κρεοπώλης Oliver Weber από το Sulzbach της Έσσης δήλωσε στη BILD γιατί δεν μπορεί να βρει σχεδόν καθόλου μαθητευόμενους ή εκπαιδευόμενους: «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κίνητρα όταν η φορολογική επιβάρυνση είναι τόσο υψηλή. Η διαφορά μεταξύ των φορολογημένων αποδοχών και του εισοδήματος του πολίτη είναι πολύ μικρή».
SPD: Το εισόδημα του πολίτη απέτυχε; Ανοησίες!
Ο Martin Rosemann, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για θέματα εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, αντικρούει την ετυμηγορία του Lindner: «Το να λέμε μετά από τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ότι το Εισόδημα του Πολίτη απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες είναι αμφίβολη ανοησία».
Ο ίδιος επικρίνει το γεγονός ότι «το 75% δεν έχει κανένα αξιοποιήσιμο επαγγελματικό προσόν» και ότι «περισσότεροι από τους μισούς έχουν προβλήματα υγείας».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Νέα πρόταση σοκ: Οι ξένοι θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τους Γερμανούς
Ο Λίντνερ θα πρέπει να διαθέσει κονδύλια για να επενδύσει σε αυτούς τους ανθρώπους.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Πόση ώρα χρειάζεται ένα ασθενοφόρο για να φθάσει στον προορισμό στη Γερμανία;
- Γερμανία: Το Bürgergeld αλλάζει από το 2025 – Τι πρέπει να ξέρετε
- Πρόβλεψη χιονιού στο ημερολόγιο των 100 ετών: Τι συνέπειες έχει ο καιρός τον Αύγουστο;
- GRland: Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2024
- Άνοιξε η συζήτηση για κατώτατο μισθό 15 ευρώ την ώρα στη Γερμανία
- Τα καλά χρόνια τελείωσαν: Η γερμανική οικονομία είναι άρρωστη
- Νέα πρόταση σοκ: Οι ξένοι θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τους Γερμανούς