Νέος περιβαλλοντικός νόμος: Η κυβέρνηση κλείνει τα τζάκια και τις σόμπες
Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει: Αν εκπέμπουν περισσότερα από τέσσερα γραμμάρια μονοξειδίου του άνθρακα ή περισσότερα από 0,15 γραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο καυσαερίου, από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα τζάκια και οι σόμπες πρέπει να είναι εφοδιασμένα με φίλτρο σκόνης.
Αυτό απαιτείται από το ομοσπονδιακό διάταγμα για τον έλεγχο των εκπομπών, του οποίου η τελευταία μεταβατική περίοδος για τις σόμπες και τζάκια λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Εάν δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση συστήματος φίλτρου, η σόμπα πρέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας και να εγκατασταθεί νέα.
Σύμφωνα με τη Γερουσία του Βερολίνου, σήμερα στο Βερολίνο λειτουργούν περίπου 115.000 σόμπες και τζάκια.
Δεν είναι γνωστό πόσες από αυτές πρέπει να μετατραπούν ή να παροπλιστούν.
Εάν είναι δυνατή η εγκατάσταση φίλτρου σκόνης, υπάρχουν δύο επιλογές: Το ηλεκτροστατικό φίλτρο διατίθεται με εγκατάσταση από 3.000 ευρώ. Η δεύτερη επιλογή είναι το κεραμικό φίλτρο.
Με περίπου 600 ευρώ, αυτό είναι αρχικά πολύ φθηνότερο στην αγορά, αλλά πρέπει να καθαρίζεται τακτικά και να αντικαθίσταται μετά από περίπου τρία χρόνια.
Υπάρχουν μόνο λίγες εξαιρέσεις στην απαίτηση του φίλτρου. Εξαιρούνται τα τζάκια και οι σόμπες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1950 και βρίσκονται ακόμη στην αρχική τους θέση, καθώς και οι σόμπες με πλακάκια που είναι μόνιμα εγκατεστημένες στον τοίχο.
Όποιος χρησιμοποιεί το τζάκι του μόνο σπάνια μπορεί επίσης να ξεφύγει χωρίς φίλτρο, αλλά μόνο εάν το τζάκι δεν χρησιμοποιείται πάνω από οκτώ ημέρες το μήνα για πέντε ώρες κάθε φορά.
Θα πρέπει να τηρείται σχετικό αρχείο. Ο καπνοδοχοκαθαριστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εναποθέσεις αιθάλης για να ελέγξει αν το τζάκι έχει λειτουργήσει περισσότερο από το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα.
Τέλος, υπάρχει επίσης η δυνατότητα καταχώρησης του τζακιού ως «τζάκι έκτακτης ανάγκης», το οποίο χρησιμοποιείται σε περίπτωση βλάβης της κεντρικής θέρμανσης.
Στην περίπτωση αυτή, δεν ισχύει η υποχρέωση φίλτρου, αλλά το τζάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο καπνοδοχοκαθαριστής θα το ελέγξει αυτό.
Όποιος δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το τζάκι ή τη σόμπα του χωρίς φίλτρο, υπόκειται σε πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ.
Έτσι, όλα είναι επακριβώς ρυθμισμένα, αλλά όλα σε βάρος των ιδιωτικών νοικοκυριών.
Στη σημερινή εποχή, που το ολοένα και υψηλότερο κόστος χτυπάει το πορτοφόλι, θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε ποιος μπορεί να αντέξει οικονομικά την εκ των υστέρων εγκατάσταση ενός συστήματος φίλτρου, πόσο μάλλον ένα νέο τζάκι.
Ποιος μπορεί να το αντέξει οικονομικά;
Και ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτού του δρακόντειου μέτρου προστασίας του περιβάλλοντος και του αποτελέσματός του;
Πόση ζημιά προκαλούν οι φωτιές ξύλου, οι οποίες θερμαίνουν τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια;
Είναι τα αιωρούμενα σωματίδια από τις σόμπες και τα τζάκια πραγματικά πρόβλημα ή απλώς μια εφεύρεση;
Μπορεί να υπάρχουν κανονισμοί για τα νέα τζάκια για να γίνει ο αέρας πιο καθαρός, αλλά όχι για τα υπάρχοντα.
Πού προβλέπεται η προστασία των υφιστάμενων κτιρίων στην οικοδομική νομοθεσία.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Όλα όσα αλλάζουν τον Νοέμβριο του 2024 στη Γερμανία
- Πώς αποφασίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού στη Γερμανία σήμερα;
- 6 εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα στην καθημερινή σας ζωή
- Χρειάζεται να μιλάτε γερμανικά για να βρείτε δουλειά στη Γερμανία;
- Δοκιμαστική εβδομάδα τετραήμερης εργασίας στη Γερμανία: Πέτυχε το πείραμα;
- Δείτε τα πιο άθλια γεύματα σε σχολεία της Γερμανίας (ΦΩΤΟ)
- Η αστυνομία προειδοποιεί: Πώς το ψυγείο σας λέει στους διαρρήκτες αν είστε στο σπίτι;