Όλο και περισσότεροι νόμοι-κανονισμοί και εγκύκλιοι στη Γερμανία
Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η γραφειοκρατία έχει αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένους τομείς τα τελευταία δέκα χρόνια. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να λάβει μέτρα κατά της περαιτέρω αύξησης…
Η γραφειοκρατία στη Γερμανία έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική κυβέρνηση, τόσο ο αριθμός των ομοσπονδιακών νόμων όσο και ο αριθμός των επιμέρους εγκυκλίων αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ένας κατάλογος που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων dpa δείχνει την αύξηση της πυκνότητας των κανονισμών: ενώ την 1η Ιανουαρίου 2014 ίσχυαν ακόμη 1.671 νόμοι με 44.216 επιμέρους εγκύκλιους, στις αρχές του τρέχοντος έτους υπήρχαν ήδη 1.792 νόμοι που αποτελούνται από συνολικά 52.155 επιμέρους εγκύκλιους, αν και το πλέγμα των κανονισμών δεν έχει γίνει πιο πυκνό μόνο στο επίπεδο των νόμων που ψηφίζει η Μπούντεσταγκ, αλλά και στα διατάγματα με τα οποία η εκτελεστική εξουσία ρυθμίζει τις λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την 1η Ιανουαρίου 2014 υπήρχαν 2.720 ομοσπονδιακά διατάγματα με 38.192 επιμέρους πρότυπα.
Δέκα χρόνια αργότερα, τα 2.854 ομοσπονδιακά διατάγματα που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου αποτελούνταν από 44.272 επιμέρους πρότυπα.
“Έχουμε μεγάλη πυκνότητα κανονισμών στη Γερμανία”
Όταν ρωτήθηκε αν είναι ακόμη δυνατό για τους επιτηδευματίες, τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, τους εθελοντές και άλλους ανθρώπους χωρίς νομική κατάρτιση στη Γερμανία να συμπεριφέρονται σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το νόμο, η Sonja Eichwede, εκπρόσωπος νομικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στη Bundestag, παραδέχτηκε: “Έχουμε αρκετά μεγάλη πυκνότητα κανονισμών στη Γερμανία“.
Δεν είναι επίσης καλό αν πρέπει να προσλάβεις έναν ειδικό ή έναν δικηγόρο για πάρα πολλές διαδικασίες, αλλά η κατάσταση δεν είναι απελπιστική, πρόσθεσε η βουλευτής: “Έχουμε ένα πυκνό μοντέλο σε ορισμένα σημεία, αλλά έχουμε επίσης την ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό”.
Παράλληλα, τόνισε: “Η μείωση της γραφειοκρατίας δεν πρέπει να οδηγήσει στην κατάργηση των νόμιμων συμφερόντων προστασίας”.
Επιβαρύνσεις στην γερμανική οικονομία
Οι υπερβολικά πολλές γραφειοκρατικές απαιτήσεις και οι εκτεταμένες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, εκτός από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, αναφέρονται πρόσφατα ιδιαίτερα συχνά από τις ενώσεις επιχειρήσεων ως επιβάρυνση.
Αν και χαιρέτισαν την ελάφρυνση που πρότεινε η γερμανική κυβέρνηση το 2023, η οποία περιλαμβάνει μικρότερες περιόδους διατήρησης για έγγραφα που έχουν σχέση με τη φορολογία και τη δυνατότητα διευθέτησης ορισμένων θεμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντί για επιστολή με υπογραφή, την επέκριναν συνολικά ως ανεπαρκή.
Ο λεγόμενος νόμος για την ελάφρυνση της γραφειοκρατίας που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν αναμένεται να ψηφιστεί από το υπουργικό συμβούλιο τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον κανόνα “ένα μέσα – ένα έξω” που ισχύει από το 2015, πρέπει να επιτευχθεί τουλάχιστον το ίδιο ποσό ελάφρυνσης το αργότερο μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου για κάθε επιβάρυνση που εισάγεται με νόμο.
Ωστόσο, καθώς υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτόν τον κανόνα -για παράδειγμα, για επιπτώσεις που οφείλονται στο δίκαιο της ΕΕ και στην περίπτωση του προσωρινού κόστους συμμόρφωσης-, η επιβάρυνση ωστόσο αυξάνεται και η μετάβαση από την απαίτηση του γραπτού τύπου στη μορφή κειμένου, για παράδειγμα, δεν είναι επιθυμητή σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον νομικό πολιτικό του SPD Eichwede.
Για παράδειγμα, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν αρκεί κατά την ακύρωση μιας σύμβασης μίσθωσης κατοικίας.
Λέει: “Μπορεί να είναι διαφορετικό για μια εμπορική σύμβαση μίσθωσης, για παράδειγμα, επειδή θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι κάποιος ελέγχει συνεχώς το γραμματοκιβώτιό του”.
Οι κανονισμοί είναι δυσνόητοι
Οι Πράσινοι ιδίως λέγεται συχνά ότι έχουν μια προτίμηση σε υπερβολικά πολύπλοκους κανονισμούς στην υπηρεσία της δικαιοσύνης σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Με γνώμονα την επιθυμία να μην αγνοηθεί κανένας αστερισμός υποθέσεων, αυτό οδηγεί μερικές φορές σε κανονισμούς που είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοηθούν από απλούς ανθρώπους.
Η επιθυμία για νόμους που είναι όσο το δυνατόν πιο εύληπτοι και αφήνουν κάποιο περιθώριο ελιγμών είναι κατανοητή, λέει η υπουργός Δικαιοσύνης της Βάδης-Βυρτεμβέργης Marion Gentges (CDU).
Δυστυχώς, υπάρχουν δύο “μάλλον πολύ γερμανικές ανησυχίες” που στέκονται εμπόδιο σε αυτό:
Η μεγάλη επιθυμία να ρυθμίζεται κάθε μεμονωμένη περίπτωση όσο το δυνατόν ακριβέστερα στο νόμο – αν και “το ερώτημα είναι αν αυτό αντιπροσωπεύει πραγματικά τη δικαιοσύνη.”
Επίσης, η επιθυμία να μεγιστοποιηθεί η ασφάλεια.
“Και αν δεν μπορώ να εγγυηθώ την ασφάλεια, τότε τουλάχιστον μπορώ να εγγυηθώ την ευθύνη κάποιου που πρέπει να είναι υπεύθυνος για κάτι που δεν είναι ασφαλές στο πίσω μέρος”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- 86 χρονών: Αυτός είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Γερμανίας!
- Γερμανία: Οι σημαντικότερες αλλαγές από τον Μάρτιο του 2024
- Αυτοκινητόδρομος στη Γερμανία κινδυνεύει να καταρρεύσει
- Κοιτάζοντας στο έτος 2100: Θα γίνει το Βερολίνο έρημος;
- Σύμφωνα με το Google: Οι 10 καλύτερες πόλεις με πίτσα στην Ευρώπη
- Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το κύκλωμα παιδαγωγών-παιδεραστών