Η Paulaner Spezi μπορεί να συνεχίσει να ονομάζεται Spezi
Η Paulaner κερδίζει τη διαμάχη Spezi: Το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου I αποφάσισε ότι η ζυθοποιία μπορεί να συνεχίσει να αποκαλεί το αναψυκτικό τύπου κόλα-πορτοκάλι “Spezi”.
Διακυβεύονταν περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ: Τώρα το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε υπέρ της Paulaner Brauerei.
Το ιστορικό είναι ότι η ζυθοποιία με έδρα το Άουγκσμπουργκ είχε κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα “Spezi” ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Στη δεκαετία του 1970, οι δύο εταιρείες σύναψαν την προαναφερθείσα συμφωνία μεταξύ τους. Εν τω μεταξύ, όμως, η Riegele αμφιβάλλει ότι ο σημερινός όμιλος Paulaner είναι ο νόμιμος διάδοχος της συμφωνίας και έχει επίσης δηλώσει ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία.
Αντιθέτως, οι Σουάβοι ήθελαν να συνάψουν νέα συμφωνία αδειοδότησης. Η εταιρεία με έδρα το Μόναχο αντιτάχθηκε σε αυτό με αναγνωριστική αγωγή και τώρα αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο.
Χρήστος Περπερίδης: Ο Έλληνας δικηγόρος στο Μόναχο
Το δικαστήριο ήταν πεπεισμένο ότι η συμφωνία δεν έπρεπε να ερμηνευθεί ως συμφωνία άδειας χρήσης, αλλά ως συμφωνία συνύπαρξης και οριοθέτησης.
Σκοπός της ήταν να διευθετήσει οριστικά τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των μερών και, βασιζόμενη σε αυτό, η Paulaner είχε επενδύσει σημαντικά στο εμπορικό σήμα.
Το 33ο αστικό τμήμα, το οποίο ειδικεύεται στο δίκαιο των εμπορικών σημάτων και του ανταγωνισμού, εξήγησε ότι τέτοιες συμφωνίες δεν μπορούν να καταγγελθούν για σπουδαίο λόγο και ότι η Paulaner δεν είχε αιτιολογήσει την έκτακτη καταγγελία.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο αναφέρεται σε συμφωνία του 1974 μεταξύ της Riegele και της τότε Paulaner Salvator Thomas-Bräu-AG.
Οι ζυθοποιίες διαφώνησαν σχετικά με το τι αφορούσε αυτή η συμφωνία. Ο Riegele μίλησε για μια σύμβαση άδειας χρήσης, την οποία η ζυθοποιία ήθελε τώρα να καταγγείλει προκειμένου να συνάψει νέα σύμβαση σε συνδυασμό με αυτήν. Η Paulaner, από την άλλη πλευρά, δεν θεωρεί απαραίτητη μια τέτοια άδεια.
Μόναχο: Η Paulaner κερδίζει τη διαμάχη Spezi
Σύμφωνα με τους ζυθοποιούς, η μόνη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 1974 ήταν να διαχωριστούν τα δύο ποτά Spezi μεταξύ τους και να επιτραπεί η συνύπαρξή τους.
Το περιφερειακό δικαστήριο ακολούθησε αυτό το σκεπτικό. Είπε ότι η σύμβαση πρέπει να ερμηνευθεί “ως συμφωνία συνύπαρξης και οριοθέτησης”.
Πίσω από την απαίτηση του Riegele ήταν η επιθυμία του να συμμετάσχει στην οικονομική επιτυχία της Paulaner Spezi. Το δικαστήριο εξήγησε ότι η παραβίαση της σύμβασης που συνέβη δεκαετίες μετά τη σύναψη της συμφωνίας δεν αποτελεί λόγο ακύρωσης της συμφωνίας.
Μόλις πριν από δώδεκα χρόνια, η ανώτατη διοίκηση της Paulaner ήθελε να διακόψει τη συγκριτικά μικρή παραγωγή Spezi, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Έκτοτε, ωστόσο, οι πωλήσεις του ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη διπλασιάζονται κάθε δύο χρόνια, παρά την άνοδο των τιμών.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Πώς το κόστος ζωής επηρεάζει τους ανθρώπους στη Γερμανία;
- 7 προορισμοί για φθινοπωρινές διακοπές στη Γερμανία
- Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία;
- Η Γερμανία ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο
- Γερμανία: Υποχρέωση αναφοράς φόρου ακίνητης περιουσίας
- Άδεια ασθενείας λόγω Covid στη Γερμανία; Τι να κάνετε
- Γερμανία: Το έντυπο που δεν μπορούν να αποφύγουν οι εργαζόμενοι