Πώς μπορεί η Γερμανία να καταστήσει την πρόσβαση στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες δικαιότερη για όλους; Ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Γκελζενκίρχεν δείχνει το δρόμο
Έξι παιδιά τρέχουν στο γυμναστήριο του παιδικού σταθμού στο Gelsenkirchen της δυτικής Γερμανίας. Η Hermine και η Thalia σκαρφαλώνουν μια ράμπα μέχρι τον τοίχο με τα κάγκελα, γλιστρούν γρήγορα πίσω και παίρνουν ένα τρέξιμο για τον επόμενο γύρο.
“Γεια σας, αγαπημένα μου, μπορείτε να μαζευτείτε παρακαλώ;” φωνάζει η κοινωνική λειτουργός και εκπαιδευτική επόπτρια Farzana Mecklenbrauck, “Πώς σας φάνηκε;”. “Ωραία! Ωραία! Ωραία!” λένε τα παιδιά.
Η γυμναστική είναι μόνο μία από τις πολλές προσφορές για τα πεντάχρονα που θα ξεκινήσουν το σχολείο.
Ένα πολύπλευρο πρόβλημα στη Γερμανία
Το Mecklenbrauck παρέχει εντατική υποστήριξη στα παιδιά στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος “Εξασφάλιση του μέλλοντος νωρίς” (ZUSi), το οποίο περιλαμβάνει επτά κέντρα ημερήσιας φροντίδας στην περιοχή του Ückendorf.
Τα παιδιά εδώ δεν παρεμποδίζονται μόνο από την έλλειψη χρημάτων, αλλά και από πολιτισμικά εμπόδια, όπως η ανεπαρκής γνώση της γερμανικής γλώσσας, οι κοινωνικές ή υγειονομικές “βλάβες” και η εκπαιδευτική φτώχεια.
Το Gelsenkirchen, όπως και άλλες πόλεις στην περιοχή του Ρουρ, παλεύει εδώ και χρόνια με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παιδικής φτώχειας.
Στα τέλη του 2021, το 40% των παιδιών κάτω των 15 ετών ζούσε σε οικογένειες που έπαιρναν κοινωνική πρόνοια.
Η περιοχή έχει υποστεί οικονομική αναδιάρθρωση καθώς η Γερμανία απομακρύνεται από την ενέργεια από άνθρακα και πολλοί άνθρωποι στην περιοχή αυτή εργάζονταν στη βιομηχανία εξόρυξης.
Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός οικογενειών εδώ πλήττεται πλέον από τη φτώχεια.
Περίπου 7 στα 10 παιδιά (μέχρι την ηλικία των εννέα ετών) ζουν σε οικογένειες με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη φτώχεια, όπως και οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.
Κατά την έναρξη του προγράμματος ZUSi, τα παιδιά από φτωχότερες οικογένειες είχαν αναπτύξει μόνο το 50% των δεξιοτήτων που αντιστοιχούν στην ηλικιακή τους ομάδα.
Καλλιεργώντας το ταλέντο στη Γερμανία
Τα παιδιά από όλες τις οικογένειες, φτωχές ή μη, επωφελούνται από την προσφερόμενη εκπαιδευτική υποστήριξη.
Μπορούν να επισκεφθούν ένα αγρόκτημα, να περπατήσουν στο δάσος, να μάθουν να ζωγραφίζουν με έναν καλλιτέχνη, να δοκιμάσουν όργανα στη μουσική σχολή του παιδικού σταθμού ή να κάνουν πειράματα με τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό και να μάθουν για τα ηφαίστεια.
Προβλέπονται επίσης ημέρες θεάτρου και ένα πρόγραμμα για ποδήλατα.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν επίσης να επισκεφθούν το κοντινό δημοτικό σχολείο για να βοηθήσουν να μειώσουν τις ανησυχίες τους και να σπάσουν τα εμπόδια.
Μαθήματα ανθεκτικότητας πραγματοποιούνται τακτικά για να τα ενθαρρύνουν να συνειδητοποιήσουν τα συναισθήματά τους και να μιλήσουν γι’ αυτά.
Στον παιδικό σταθμό, η Ερμίνα ανέπτυξε το καλλιτεχνικό της ταλέντο- η ζωγραφική της κρέμεται τώρα σε μια μικρή έκθεση. Ο Younes κατασκεύασε ένα τύμπανο χειρός και του αρέσει να χορεύει.
Όταν μιλάει γι’ αυτό, κάνει μερικά βήματα επί τόπου. Η Θάλεια λέει ότι της αρέσει να σκαρφαλώνει και να ζωγραφίζει.
Υποστήριξη της μετάβασης στο δημοτικό σχολείο
Η Farzana Mecklenbrauck βοηθά να παραπέμπει τα παιδιά σε συλλόγους με κατάλληλα προγράμματα και να φέρνει παρόχους στο κέντρο ημερήσιας φροντίδας. Λέει ότι το πρόγραμμα ZUSi έχει τύχει πολύ καλής υποδοχής από τους γονείς.
Οι μητέρες έχουν κλάψει από συγκίνηση για τις νέες ευκαιρίες για τα παιδιά τους. “Έχω πολύ καιρό να ακούσω κάτι τόσο θετικό”, επιβεβαιώνει η Jessica Stettinus από τη σχολική κοινωνική υπηρεσία του Gelsenkirchen.
Η Zahia Bourezg κατάγεται από την Αλγερία και ο σύζυγός της ήρθε στη Γερμανία από το Ιράκ πριν από πολλά χρόνια.
Η μεγαλύτερη κόρη της Lina συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα ZUSi. Ξεκίνησε ως τετράχρονο παιδί στον παιδικό σταθμό και τώρα πηγαίνει στη δεύτερη τάξη. Η υποστήριξη βοήθησε τη Λίνα να μεταβεί από τον παιδικό σταθμό στο δημοτικό σχολείο.
Η μικρότερη κόρη της Bourezg, η Lara, συμμετέχει στις δραστηριότητες ZUSi στον παιδικό σταθμό: “Επιστρέφει πάντα στο σπίτι πολύ χαρούμενη”.
Όλη η οικογένεια δανείζεται πολύγλωσσα βιβλία (“Μαθαίνουμε μαζί!”) και υπάρχουν παιχνίδια για να δοκιμάσουν στην αίθουσα μέσων του παιδικού σταθμού.
Η Janet Janssen χαιρετίζει το γεγονός ότι η κόρη της Hermine υποστηρίζεται για να εξερευνήσει τα καλλιτεχνικά της ταλέντα. Ήθελε επίσης να την πηγαίνει στη δημόσια βιβλιοθήκη, “αλλά με τη δουλειά μου δεν ήταν εύκολο”. Τα παιδιά της ZUSi πήγαν εκεί μαζί.
Οι γονείς μπορούν επίσης να διαβάζουν αναφορές σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες στη νέα εφαρμογή ZUSi, όπου μπορούν να κάνουν και οι ίδιοι νέες επαφές. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 40 γλώσσες, λέει ο Sebastian Gerlach, συντονιστής του προγράμματος “Διασφάλιση του μέλλοντος από νωρίς” στο Gelsenkirchen. Η εφαρμογή πρόκειται να επεκταθεί και στους παιδικούς σταθμούς σε όλη την πόλη.
Ευαισθητοποίηση
Σύμφωνα με τις στατιστικές, αν 10 παιδιά παίζουν σε μια παιδική χαρά στην πλούσια, βιομηχανική Γερμανία, δύο από αυτά πλήττονται ή κινδυνεύουν από τη φτώχεια. Αυτό είναι ένα στα πέντε παιδιά σε παγγερμανικό επίπεδο, και σε περιοχές όπως το Ückendorf το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να ζουν στους δρόμους ή να εργάζονται για να επιβιώσουν, όπως συμβαίνει στις πολύ φτωχές χώρες, λέει η ειδικός σε θέματα φτώχειας Irina Volf από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Εκπαίδευσης (ISS) με έδρα τη Φρανκφούρτη, το οποίο παρέχει ακαδημαϊκή υποστήριξη στο πρόγραμμα ZUSi.
Ωστόσο, τα παιδιά αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που αρμόζουν στην ηλικιακή τους ομάδα.
Ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα με το να γεμίζουν καθημερινά το τραπέζι.
Γι’ αυτό ο παιδικός σταθμός προσφέρει σε όλα τα παιδιά ένα υγιεινό πρωινό κάθε πρωί με μόλις 50 λεπτά.
Μέρος του προγράμματος ZUSi περιλαμβάνει την εκπαίδευση όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία στην ευαισθησία για τη φτώχεια, ώστε όλοι να γνωρίζουν ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φτωχότερες οικογένειες.
Αυτό έχει οδηγήσει σε αλλαγές στην καθημερινή ζωή των παιδικών σταθμών.
Για παράδειγμα, αν ένα παιδί έχει γενέθλια, οι γονείς δεν φέρνουν μαζί τους περίτεχνες τούρτες. Αντ’ αυτού, οι νηπιαγωγοί ψήνουν μαζί με τα παιδιά.
Κάθε παιδί γιορτάζει τα γενέθλιά του με τον ίδιο τρόπο και αυτό κάνει τη ζωή όλων των γονέων πιο εύκολη.
Τα παιδιά μεγαλώνουν επίσης γρήγορα, αλλά δεν έχουν όλοι οι γονείς την πολυτέλεια να αντικαθιστούν συνεχώς παπούτσια ή ρούχα.
Αγοράστηκε μια ντουλάπα ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες και τοποθετήθηκε έξω από τον παιδικό σταθμό σε μια θέση που προστατεύεται από τα βλέμματα.
Τώρα οι γονείς μπορούν να καταθέτουν τα ρούχα που δεν ταιριάζουν πλέον στο παιδί τους και οι άλλοι μπορούν να βγάζουν ό,τι χρειάζονται για τα παιδιά τους.
Χρειάζονται επειγόντως ειδικευμένοι εργαζόμενοι στη Γερμανία
Τα παιδιά από φτωχές οικογένειες έχουν λιγότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε σχέση με τα παιδιά από πλούσιες οικογένειες. Είναι πολύ πιο εύκολο για τα τελευταία να κάνουν μαθήματα πιάνου ή μπαλέτου, να παρακολουθούν αθλητικούς συλλόγους και σχολές τέχνης ή να πηγαίνουν εκδρομές και διακοπές.
Η έλλειψη ευκαιριών για τα φτωχότερα παιδιά δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και κοντόφθαλμη.
Το Ίδρυμα RAG υποστηρίζει πολλά έργα στην πρώην μεταλλευτική περιοχή του Ρουρ, συμπεριλαμβανομένου του πρότυπου έργου “Διασφάλιση του μέλλοντος από νωρίς” από το 2019.
Μαζί με δύο έργα παρακολούθησης, έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ (4,4 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε το ίδρυμα στην DW.
“Υποστηρίζοντας παιδιά και νέους με λιγότερες ευκαιρίες, αναλαμβάνουμε κοινωνική ευθύνη. Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος, το θέμα είναι πάντα να μην αφήνουμε κανένα ταλέντο ανεκμετάλλευτο”, εξηγεί το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος RAG, Bärbel Bergerhoff-Wodopia.
“Όσο νωρίτερα αρχίσουμε να καθοδηγούμε τα παιδιά και τους νέους σε μια επιτυχημένη εκπαιδευτική πορεία, τόσο το καλύτερο”, πρόσθεσε.
“Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε εκπαιδευτική ισότητα σήμερα και τους εξειδικευμένους εργαζόμενους που η οικονομία θα χρειαστεί επειγόντως αύριο”.
Το έργο πρόκειται να επεκταθεί σε παιδικούς σταθμούς σε τρεις γειτονικές πόλεις.
Τι θα ακολουθήσει μετά το πιλοτικό πρόγραμμα;
Το έργο “Εξασφαλίζοντας το μέλλον νωρίς” του Gelsenkirchen θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, αν και οι μαθητές της δευτέρας τάξης σε τρία δημοτικά σχολεία θα συνοδεύονται μέχρι το τέλος της τέταρτης τάξης.
Και όμως το πρόγραμμα έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχημένο, λέει η Irina Volf. Όσο νωρίτερα τα παιδιά μπορούν να έρχονται στον παιδικό σταθμό και όσο περισσότερες ώρες τα φροντίζουν εκεί, τόσο περισσότερο μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.
Τα ευρήματα πρόκειται να εισαχθούν σε μόνιμη βάση στους παιδικούς σταθμούς του Gelsenkirchen, λέει ο συντονιστής Sebastian Gerlach.
Ωστόσο, οι θέσεις εκπαιδευτικής υποστήριξης δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον, επειδή υπάρχει ήδη μεγάλος φόρτος εργασίας και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Τι πρέπει να κάνω εάν κολλήσω Covid στη Γερμανία;
- Οι σκαντζόχοιροι στη Γερμανία χρειάζονται τη βοήθειά σας
- Covid-Mask: Ποια γερμανικά κρατίδια σχεδιάζουν επαναφορά;
- Γερμανία: Πώς μοιάζει η φτώχεια σε μια πλούσια χώρα;
- Πώς οι γερμανικές πόλεις προετοιμάζονται για blackouts;
- Γερμανία: Τα επιτόκια αυξάνονται – οι τιμές ακινήτων μειώνονται
- Άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ: Ο πόλεμος με τη Mars κορυφώνεται