Τι παροχές μητρότητας δικαιούστε ως ελεύθερη επαγγελματίας;
Ενώ οι εργαζόμενες στη Γερμανία δικαιούνται άδεια μητρότητας και αποζημίωση μητρότητας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα διαφορετικό σύνολο κανόνων και παραμέτρων.
Η αυτοαπασχόληση μπορεί να είναι μια απελευθερωτική και συναρπαστική επιλογή καριέρας.
Όμως, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι απολαμβάνουν την ευελιξία και την ανεξαρτησία της εργασίας για τον εαυτό τους, όσον αφορά τις παροχές μητρότητας, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ό,τι για τους παραδοσιακούς εργαζόμενους στη Γερμανία.
Ακολουθούν οι παροχές μητρότητας που δικαιούνται οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες στη Γερμανία και τι πρέπει να γνωρίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Δεν υπάρχει αυτόματο Mutterschutz
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι εργαζόμενες δικαιούνται άδεια μητρότητας έξι εβδομάδες πριν και οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό, κατά τη διάρκεια της οποίας λαμβάνουν επίδομα μητρότητας – το 100 τοις εκατό του μισθού τους.
Το μέγιστο ποσό των 13 ευρώ ανά ημέρα καταβάλλεται από τον φορέα ασφάλισής τους και το υπόλοιπο συμπληρώνεται από τον εργοδότη.
Οι εργαζόμενες μέλλουσες μητέρες είναι νομικά υποχρεωμένες να απέχουν εντελώς από την εργασία τους τους δύο μήνες μετά τον τοκετό και μπορούν να εργαστούν κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων πριν από τον τοκετό μόνο με τη ρητή συγκατάθεση του εργοδότη τους.
Ωστόσο, αυτή η περίοδος προστασίας δεν ισχύει για τις αυτοαπασχολούμενες μητέρες – τους επιτρέπεται να εργάζονται μέχρι και αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους και δεν δικαιούνται αυτόματα την παροχή Mutterschutz.
Ωστόσο, εάν είστε αυτοαπασχολούμενη νέα μητέρα με νόμιμη ασφάλιση υγείας και πληρώνετε το επιπλέον μηνιαίο Krankengeld (επίδομα ασθενείας) τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από τη γέννηση του παιδιού σας, μπορείτε να λάβετε παροχές μητρότητας ή Mutterschaftsgeld (που αναφέρεται επίσης ως Mutterschutzgeld).
Οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες μπορούν στη συνέχεια να λαμβάνουν το 70 τοις εκατό του εισοδήματός τους από τον ασφαλιστή υγείας τους μέσω του Mutterschaftsgeld και, ενώ λαμβάνουν αυτές τις παροχές μητρότητας, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών για την ασφάλιση υγείας.
Έτσι, αν σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί ως ελεύθερη επαγγελματίας, θα πρέπει να προγραμματίσετε εγκαίρως την κάλυψη των παροχών ασθένειας, ιδανικά πριν από την εγκυμοσύνη.
Όσες είναι ασφαλισμένες στην υποχρεωτική ασφάλιση ασθενείας αλλά καταβάλλουν μόνο το μειωμένο ποσοστό εισφορών (χωρίς Krankengeld) δεν δικαιούνται παροχές μητρότητας.
Πρέπει να υποβάλλετε αίτηση για Mutterschutzgeld;
Εάν είστε ελεύθερη επαγγελματίας και ασφαλισμένη σε υποχρεωτικό ασφαλιστικό φορέα υγείας και έχετε καταβάλει το πρόσθετο ασφάλιστρο Krankengeld, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για παροχές μητρότητας από το ταμείο ασφάλισης υγείας σας.
Μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση το νωρίτερο την 33η εβδομάδα μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης σας από τον γυναικολόγο ή τη μαία σας.
Οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο Künstlersozialkasse (KSK) δικαιούνται επίσης παροχές μητρότητας.
Η αίτηση υποβάλλεται μέσω του ασφαλιστικού σας ταμείου, αλλά το KSK πρέπει να ενημερώνεται για τη λήψη παροχών μητρότητας.
Μετά τον τοκετό, πρέπει να ενημερώσετε το KSK εντός οκτώ εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης περιόδου προστασίας, εάν θα επιστρέψετε στην εργασία σας μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Δεν θα πρέπει να καταβάλλετε τις μηνιαίες εισφορές σας στο KSK ενώ λαμβάνετε Mutterschutzgeld.
Ιδιωτική ασφάλιση υγείας
Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες με ιδιωτική ασφάλιση υγείας, η κατάσταση διαφέρει.
Πολλοί ιδιωτικοί ασφαλιστές αποκλείουν τις ημερήσιες παροχές ασθένειας κατά τη διάρκεια της περιόδου προστασίας της μητρότητας, αν και ορισμένοι μπορεί να προσφέρουν εφάπαξ επίδομα μητρότητας ύψους περίπου 200 ευρώ.
Δεδομένης της μείωσης του εισοδήματος κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, ίσως αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μεταβείτε σε έναν νόμιμο ασφαλιστή υγείας πριν αποκτήσετε παιδί.
Βοήθεια κοινωνικής πρόνοιας
Σε περιπτώσεις όπου οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις λόγω εγκυμοσύνης και τοκετού, υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια από το γραφείο κοινωνικής πρόνοιας.
Η βοήθεια αυτή απευθύνεται σε προσωπικές περιστάσεις και όχι σε επιχειρηματική υποστήριξη.
Γονικό επίδομα και επίδομα τέκνων
Τα καλά νέα είναι ότι οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες στη Γερμανία δικαιούνται γονικό επίδομα – Elterngeld – το οποίο ανέρχεται στο 67% του εισοδήματός τους με ανώτατο όριο τα 1.800 ευρώ μηνιαίως.
Ο υπολογισμός βασίζεται στο κέρδος που αποκομίζεται μετά τις εκπτώσεις φόρου, συχνά με βάση την τελευταία φορολογική εκτίμηση.
Σε περιπτώσεις που η φορολογική εκτίμηση δεν είναι διαθέσιμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί δήλωση εισοδήματος και δαπανών.
Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, το γονικό επίδομα καταβάλλεται αμέσως μετά τη γέννηση, σε αντίθεση με τους μισθωτούς που το λαμβάνουν μετά την περίοδο προστασίας της μητρότητας.
Όταν λαμβάνουν επιδόματα μητρότητας, το δικαίωμα σε γονικές παροχές μειώνεται κατά δύο μήνες.
Πληρώνοντας για την ασφάλιση υγείας
Εάν είστε εργαζόμενη, δεν χρειάζεται να πληρώσετε ασφάλιση υγείας κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.
Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας και ασφαλισμένος στην υποχρεωτική ασφάλιση υγείας, συνήθως συνεχίζετε να καταβάλλετε εισφορές κατά τη διάρκεια της γονικής άδειας – αν και αυτό μπορεί να γίνεται με χαμηλότερο ποσοστό.
Εάν έχετε υποχρεωτική ασφάλιση υγείας αλλά θα μπορούσατε να δικαιούστε οικογενειακή ασφάλιση, απαλλάσσεστε από την καταβολή εισφορών ασφάλισης υγείας κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλετε εισφορές εάν ο/η σύζυγός σας είναι επίσης ασφαλισμένος/η στη νόμιμη ασφάλιση υγείας και πληροίτε τις προϋποθέσεις για οικογενειακή ασφάλιση. Ωστόσο, εάν ο σύζυγός σας είναι ιδιωτικά ασφαλισμένος, το εισόδημά του λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό των εισφορών σας.
Επίδομα τέκνων
Ευτυχώς, το γεγονός ότι είστε ελεύθερος επαγγελματίας δεν σας αποκλείει ούτε από το να λαμβάνετε Kindergeld (επίδομα τέκνων).
Σχεδόν κάθε παιδί που ζει στη Γερμανία δικαιούται Kindergeld, το οποίο μπορεί να αιτηθεί και να λάβει ο ένας γονέας.
Οι μηνιαίες πληρωμές ανέρχονται σε 250 ευρώ ανά παιδί ανά μήνα και μπορούν να ζητηθούν αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.
Μπορούν επίσης να ζητηθούν αναδρομικά, έως και 6 μήνες μετά τη γέννηση.
Αυτές οι μηνιαίες πληρωμές αυξάνονται επίσης ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που έχει ένα άτομο.
Από το 2025, ωστόσο, το Kindergeld θα αντικατασταθεί από το Kindergrundsicherung – ένα βασικό επίδομα τέκνων – με το οποίο οι γονείς θα λαμβάνουν 250 ευρώ μηνιαίως ανά παιδί και επιπλέον επιδοτήσεις για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.