Η παλαιότερη εκκλησία του Μονάχου είναι ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις: είναι η μόνη μαρτυρία του χωριού Fröttmaning και στέκεται για πάνω από 1000 χρόνια.
Η παλαιότερη εκκλησία του Μονάχου: ένας τόπος λατρείας άνω των 1200 ετών
Εδώ και πολλά χρόνια, οι πιστοί πηγαίνουν στο Fröttmaning για να δουν την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, η οποία χρονολογείται από το 815.
Με ηλικία 1207 ετών, είναι η παλαιότερη εκκλησία στην περιοχή της πόλης του Μονάχου.
“Η πρώτη αναφορά βρέθηκε σε σχέση με μια πράξη δωρεάς από τον ευγενή Situli του Fröttmaning, ο οποίος εκείνη την εποχή δώρισε μια ξύλινη εκκλησία και αγροτεμάχια στην επισκοπή του Freising”, αναφέρει ο Franz Freyberger. Εγκαινιάστηκε στις 19 Απριλίου 815 από τον επίσκοπο Hitto του Freising.
Ο σημερινός ύστερος ρομανικός πύργος χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα και έκτοτε έχει ανακαινιστεί αρκετές φορές.
Χαρακτηριστικά της εκκλησίας είναι τα παράθυρα με τα στρογγυλά τόξα, οι τοιχογραφίες στην οροφή από το 1736 και οι τοιχογραφίες σε ρομανικό ρυθμό από την εποχή της προέλευσής της.
“Οι τοιχογραφίες ζωγραφισμένες στα κόκκινα τούβλα του εσωτερικού με ασβεστοχρώματα, οι οποίες ανακαλύφθηκαν και αποκαλύφθηκαν μόλις το 1981 κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης, είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο”, λέει ο Freyberger.
“Αυτά δείχνουν ένα δέντρο της ζωής και ζωγραφισμένους κύκλους που συμβολίζουν τον ήλιο. Η απεικόνιση του Χριστού είναι μάλιστα η παλαιότερη στη Βαυαρία”, προσθέτει ο 80χρονος.
Η παλαιότερη εκκλησία του Μονάχου: το μοναδικό απομεινάρι του χωριού Fröttmaning
Η εκκλησία έχει ύψος 18 μέτρα, μήκος 17 μέτρα και πλάτος επτά μέτρα. Από την κατασκευή της μέχρι το 1960 περίπου, η εκκλησία χρησίμευσε στους πιστούς κατοίκους του χωριού ως τόπος λατρείας και, κατά τους πρώτους αιώνες, επίσης ως καταφύγιο.
Εκείνη την εποχή υπήρχε ακόμη μια κοινότητα γύρω από την εκκλησία, η οποία αποτελούνταν από τρία αγροκτήματα. “Η ιστορία της είναι εξίσου συναρπαστική με εκείνη της ίδιας της εκκλησίας.
Σήμερα είναι η μόνη μαρτυρία του χωριού Fröttmaning”, λέει ο Freyberger. “Άλλωστε, στην αρχή υπήρχε ακόμη έντονη ζωή εδώ, αλλά μετά έπρεπε να υποχωρήσει λόγω της χωματερής”.
Έτσι, το χωριό εξαφανίστηκε, αλλά η εκκλησία παρέμεινε, παρά τα πολλά κατασκευαστικά μέτρα, όπως ο δακτύλιος του του Μονάχου ή η Allianz Arena.
Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες των πολιτών και του προϊσταμένου της εκκλησίας του Αγίου Αλβέρτου στο Freimann. Η ενορία ανέλαβε το Heilig-Kreuz.
Σήμερα αποτελεί παρακλάδι της ενορίας του Αγίου Αλβέρτου και φροντίζεται από τους υπεύθυνους. “Δυστυχώς, μετά την κατεδάφιση των αγροκτημάτων μέχρι το 1971, η εκκλησία παραμελήθηκε αρκετά και πολλά μέρη της, συμπεριλαμβανομένων των δύο καμπάνων, λεηλατήθηκαν”.
Μετά τις τελευταίες εργασίες ανακαίνισης, που έγιναν το 1982, τοποθετήθηκαν νέες καμπάνες το 1984.
Έκτοτε, η εκκλησία “ζωντάνεψε” ξανά και εξακολουθεί να προσκαλεί τον κόσμο να προσευχηθεί κάτω από τον σταυρό μια φορά τον μήνα και να παρακολουθήσει την απογευματινή λειτουργία τους καλοκαιρινούς μήνες. Διατίθεται επίσης για γαμήλιες γιορτές και άλλες οικογενειακές εκδηλώσεις.
Έργο τέχνης “Βυθισμένο χωριό”
Με τον όρο “Kunst am Bau”, στο Μόναχο γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν νέα έργα τέχνης κατά τη διάρκεια μεγάλων οικοδομικών έργων.
Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, με την κατασκευή της Allianz Arena. Το “Βυθισμένο χωριό” του καλλιτέχνη Timm Ulrichs εντυπωσίασε τότε την κριτική επιτροπή και υλοποιήθηκε το 2004.
Το έργο τέχνης δείχνει ένα ομοίωμα της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού σε κανονικό μέγεθος, το οποίο δεν μπορεί να περπατηθεί και βρίσκεται 150 μέτρα νότια του πραγματικού κτιρίου.
Ο σωσίας στήθηκε έτσι ώστε να είναι μισοθαμμένος από το βουνό. Σκοπός είναι να τραβήξει την προσοχή στο χωριό που εξαφανίστηκε.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.