Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο εγκαινίασε τη δέσμη συνταξιοδοτικών μέτρων ΙΙ. Αυτό αποσκοπεί στον καθορισμό του επιπέδου των συντάξεων και στην καθιέρωση μιας σύνταξης μεριδίου. Τι σημαίνουν τα σχέδια λεπτομερώς – μια επισκόπηση.
Το δεύτερο συνταξιοδοτικό πακέτο βρίσκεται καθ’ οδόν, το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο το ενέκρινε σήμερα. Τα σχέδια αναμένεται να πάνε στη Bundestag τον επόμενο μήνα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο βασικά μέτρα
- Το επίπεδο της σύνταξης πρόκειται να καθοριστεί στο 48% έως το 2039
- και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει το λεγόμενο κεφάλαιο γενιάς μέσω μιας μερίδας σύνταξης.
Ποιο είναι το επίπεδο σύνταξης στη Γερμανία;
Ο όρος επίπεδο σύνταξης περιγράφει τη σχέση μεταξύ μισθού και μεταγενέστερης σύνταξης.
Βασίζεται σε ένα πλασματικό πρόσωπο που έχει καταβάλει εισφορές επί 45 χρόνια και λάμβανε πάντα το μέσο εισόδημα στη Γερμανία.
Το ποσοστό δεν λέει πόσα θα λάβει ένα μεμονωμένο άτομο- είναι μια κατευθυντήρια τιμή.
Εάν κατά τη διάρκεια του εργασιακού σας βίου κερδίζατε πάντα τον μέσο γερμανικό μισθό και αυτός ήταν κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ, για παράδειγμα, θα λαμβάνατε το 48% αυτού ως μηνιαία σύνταξη, δηλαδή 1.920 ευρώ, λόγω του επιπέδου της σύνταξης.
Το επίπεδο της σύνταξης θα είχε μειωθεί στο 45%
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Rentenversicherung, το επίπεδο σύνταξης – χωρίς τα μέτρα από το πακέτο συνταξιοδοτικών μέτρων ΙΙ – θα μειωνόταν από το σημερινό 48% στο 45% μέχρι το 2040.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι baby boomers (1955 έως 1965) συνταξιοδοτούνται και όλο και λιγότεροι άνθρωποι πληρώνουν στο συνταξιοδοτικό ταμείο. Αυτό θα προκαλούσε επίσης μείωση του επιπέδου των συντάξεων.
Για να αποφευχθεί αυτό, ο συνασπισμός θέλει τώρα να καθορίσει το επίπεδο τουλάχιστον στο 48% μέχρι το 2039.
Ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) χαρακτήρισε σήμερα τα σχέδια ως «σημαντικό βήμα», λέγοντας ότι πρόκειται για τη «διασφάλιση της κοινωνικής ασφάλισης για όλες τις γενιές και όχι για το παιχνίδι των γενεών μεταξύ τους».
Η συνταξιοδοτική ασφάλιση χρηματοδοτείται σε διανεμητική βάση
Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προέρχεται από τα τρέχοντα έσοδα από εισφορές, δηλαδή το ποσοστό εισφορών 18,6% που καταβάλλει σήμερα ο ενεργός πληθυσμός, καθώς και από ομοσπονδιακές επιδοτήσεις.
Καθώς ο αριθμός των ατόμων που συνταξιοδοτούνται αυξάνεται ταχύτερα από τον αριθμό των ατόμων που καταβάλλουν εισφορές, υπάρχει σήμερα ο λεγόμενος παράγοντας βιωσιμότητας.
Αυτό αποσβένει την αύξηση των συντάξεων, οι οποίες αυξάνονται πιο αργά από τους μισθούς.
Η νέα δέσμη συνταξιοδοτικών μέτρων καταργεί αυτόν τον παράγοντα.
Από πού θα πρέπει να προέρχονται τα χρήματα
Το θεμελιώδες πρόβλημα στη χρηματοδότηση των συντάξεων είναι η δημογραφική τάση: το 1962, έξι εργαζόμενοι χρηματοδοτούσαν έναν συνταξιούχο, το 2021 η αναλογία ήταν 2:1.
Το 2050, η αναλογία θα μπορούσε να είναι μόλις 1,3:1, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει ότι οι δαπάνες για συντάξεις θα υπερδιπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια: από 372 δισεκατομμύρια σήμερα σε πάνω από 800 δισεκατομμύρια το 2045.
Για να μετριαστεί αυτό, το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο υποθέτει αύξηση του ποσοστού για τους συνεισφέροντες – θα μπορούσε να αυξηθεί σε πάνω από 22% τα επόμενα δέκα χρόνια.
Κριτική των μέτρων: «Κοντόφθαλμη μεταρρύθμιση»
Υπάρχει έντονη κριτική για τα σχέδια για τον καθορισμό του επιπέδου της σύνταξης στο 48%.
«Το συνταξιοδοτικό πακέτο ΙΙ ουσιαστικά ακυρώνει την κατανομή των βαρών μεταξύ νέων και ηλικιωμένων που είχαμε μέχρι τώρα για τις συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης στο συνταξιοδοτικό σύστημα – και τοποθετεί μονομερώς το βάρος μόνο στους νέους, στους νεότερους ασφαλισμένους», δήλωσε ο Martin Werding από το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην πρωινή εκπομπή του ARD και του ZDF.
Δεν γνώριζε αν αυτό ήταν δίκαιο. «Αλλά πρόκειται σίγουρα για μια κοντόφθαλμη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Werding.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακυρώνει το διαγενεακό συμβόλαιο με το συνταξιοδοτικό της πακέτο», επέκρινε ο πολιτικός του CSU Stephan Stracke στη συνέντευξη του BR.
Η Monika Schnitzer, επικεφαλής του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, δήλωσε στην «Rheinische Post» ότι τα σχέδια δεν είναι δίκαια από πλευράς γενεών και «σίγουρα δεν είναι το σημαντικό βήμα που απαιτείται για τη μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Το αίτημά της: Οι συντάξεις δεν θα πρέπει πλέον να συνδέονται με τους μισθούς αλλά με τον πληθωρισμό. Αυτό θα περιόριζε τις αυξήσεις των συντάξεων.
Η Γερμανική Κοινωνική Ένωση έχει διαφορετική άποψη. Για την επικεφαλής της, Michaela Engelmeier, ο καθορισμός του επιπέδου των συντάξεων στο 48% δεν είναι αρκετός.
«Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα λογικό επίπεδο διαβίωσης κατά τη συνταξιοδότηση, απαιτείται μακροπρόθεσμα ένα επίπεδο σύνταξης 53%, καθώς και ένα σύστημα ασφάλισης εργασίας στο οποίο θα πληρώνουν όλοι», δήλωσε η ίδια στο RedaktionsNetzwerk Deutschland.
Υπεραμύνθηκε του σχεδίου από τη Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB).
Το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου Anja Piel δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι ένα σταθερό επίπεδο συντάξεων θα σήμαινε «ανακούφιση, καλύτερη ασφάλεια στα γηρατειά και λιγότερες δαπάνες για ιδιωτικές παροχές».
Ο Hans-Jürgen Urban από το εκτελεστικό συμβούλιο της IG Metall δήλωσε στο dpa: «Το πακέτο συντάξεων ΙΙ σταματά την προγραμματισμένη υποτίμηση των συντάξεων για άλλα 15 χρόνια».
Τι είναι το γερμανικό κεφάλαιο των γενεών;
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή που εισάγει το δεύτερο συνταξιοδοτικό πακέτο είναι το κεφάλαιο γενεών. Πρόκειται για ένα αγαπημένο σχέδιο του FDP.
Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα στο οποίο θα καταβάλλονται ετησίως δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούμενα από το χρέος.
Τα χρήματα αυτά θα επενδύονται στο χρηματιστήριο. Σε δώδεκα χρόνια, ελπίζεται ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα συνολικό κεφάλαιο 200 δισεκατομμυρίων.
Από το 2040, το ίδρυμα πρόκειται να καταβάλλει κάθε χρόνο δέκα δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τόκους στο συνταξιοδοτικό ταμείο.
Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Για ορισμένους στο FDP, το σχέδιο αυτό δεν πάει αρκετά μακριά. Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Johannes Vogel, για παράδειγμα, είχε ταχθεί υπέρ μιας μερισματικής σύνταξης με βάση το σουηδικό μοντέλο.
Εκεί, κάθε εργαζόμενος υποχρεούται να επενδύσει μέρος των εισφορών του σε μετοχές.
Το ίδρυμα που εγκρίθηκε τώρα από το υπουργικό συμβούλιο είναι ένας συμβιβασμός με τον οποίο μπορούν να ζήσουν και οι Πράσινοι.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) εξήγησε σε μια σύντομη δήλωση στον Τύπο: «Το κεφάλαιο των γενεών θα δημιουργηθεί από τώρα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 30 ετών, ώστε στη συνέχεια να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της εξέλιξης των εισφορών».
Ο ίδιος εξήρε εκ των προτέρων τα σχέδια, λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή.
Το σχέδιο έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση. Το κράτος χρεώνεται για να κερδοσκοπεί, δήλωσε στο BR το μέλος του CSU κ. Stracke.
«Το κεφάλαιο των γενεών δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο το συνταξιοδοτικό πακέτο».
Συνταξιοδοτικό πακέτο: μετά το II έρχεται το III
Ακόμη και αν το δεύτερο πακέτο συντάξεων επαινείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως μεγάλη επιτυχία, το θέμα θα μπορούσε να παραμείνει μόνιμο εργοτάξιο.
«Το συνταξιοδοτικό πακέτο ΙΙ δεν είναι το τέλος της ανάγκης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού μας συστήματος», δήλωσε ο Λίντνερ, προσθέτοντας ότι τα σχέδια που έχουν εγκριθεί τώρα είναι μόνο «ο προπομπός του συνταξιοδοτικού πακέτου ΙΙΙ και του συνταξιοδοτικού πακέτου IV και του συνταξιοδοτικού πακέτου V».
Ο συνάδελφος στο υπουργικό συμβούλιο Heil βλέπει επίσης «όχι το τέλος της πολιτικής για την ασφάλεια της τρίτης ηλικίας, ούτε καν σε αυτή τη νομοθετική περίοδο».
Για παράδειγμα, εξετάζεται η προσαρμογή των ιδιωτικών και εταιρικών συνταξιοδοτικών συστημάτων. Αυτό θα πρέπει να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν προβλέψεις ανεξάρτητα από την κρατική σύνταξη.
Επιπλέον, παραμένει ο στόχος της ένταξης των αυτοαπασχολούμενων στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα της χρηματοδότησης – αυτό είναι πιθανό να συνεχίσει να απασχολεί όχι μόνο τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ομοσπονδιακές κυβερνήσεις.
Αλλά πρώτα, η δεύτερη δέσμη συνταξιοδοτικών μέτρων πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο.
Η Μπούντεσταγκ αναμένεται προφανώς να έχει την πρώτη ανάγνωση των συνταξιοδοτικών σχεδίων στις 27 Ιουνίου.
Πιθανότατα θα χρειαστεί μέχρι τον Οκτώβριο πριν ο νόμος περάσει από την Μπούντεσταγκ και την Μπούντεσρατ.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Πως θα κερδίσετε μείωση του ενοικίου σας στη Γερμανία;
- Καλοκαιρινές διακοπές στη Γερμανία 2024: Ημερομηνίες για όλα τα κρατίδια
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους λογαριασμούς ρεύματος στη Γερμανία
- Γιατί γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κλείσετε ραντεβού με γιατρό στη Γερμανία
- Καιρικά φαινόμενα: Η Γερμανία απειλείται με πλημμύρα του αιώνα!!