Αν ένα μωρό γεννηθεί στη Γερμανία, το παιδί αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα; Η απάντηση μπορεί να μην είναι τόσο απλή, τόσο για τους Ομογενείς όσο και μερικές φορές ακόμη και για τους Γερμανούς γονείς
Ισχύει όμως ο κανόνας – όταν οι αλλοδαποί γονείς λαμβάνουν την υπηκοότητα για το παιδί τους στη χώρα που γεννιέται- και στη Γερμανία;
Η σύντομη απάντηση είναι όχι – τουλάχιστον όχι αυτόματα.
Αντίθετα με ό,τι μπορεί να υποθέσουν κάποιοι, αν ένα μωρό γεννηθεί από δύο αλλοδαπούς γονείς στη Γερμανία, το παιδί δεν λαμβάνει τη γερμανική υπηκοότητα κατά τη γέννησή του, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
Υπάρχουν όμως δύο τρόποι με τους οποίους το παιδί μπορεί να γίνει κάτοχος γερμανικού διαβατηρίου.
Γονείς που είναι μακροχρόνια κάτοικοι Γερμανίας
Κάθε παιδί που γεννιέται στη Γερμανία μετά την 1η Ιανουαρίου 2000 από έναν τουλάχιστον αλλοδαπό γονέα που διαμένει συνεχώς στη Γερμανία επί τουλάχιστον οκτώ χρόνια και είναι μόνιμος κάτοικος, δικαιούται τη γερμανική υπηκοότητα επιπλέον της υπηκοότητας των γονέων.
Υπάρχει όμως μια παγίδα: Σύμφωνα με το γερμανικό Optionspflict, “το παιδί πρέπει να αποφασίσει σε κάποιο στάδιο μεταξύ της ηλικίας των 18 και των 23 ετών αν θα διατηρήσει τη γερμανική υπηκοότητα ή μια άλλη υπηκοότητα που απέκτησε με τη γέννησή του”, έγραψε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η απαίτηση επιλογής ισχύει, ωστόσο, μόνο για τα παιδιά που έλαβαν τη γερμανική υπηκοότητα μέσω ενός γονέα που διαμένει καιρό στη Γερμανία.
Εάν ο γονέας είναι κάτοχος γερμανικού διαβατηρίου, το παιδί δεν χρειάζεται να επιλέξει, εκτός εάν το απαιτεί η άλλη χώρα της οποίας είναι κάτοχος διαβατηρίου (ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ).
Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας αλλοδαπός γονέας αποκτήσει τη γερμανική υπηκοότητα μετά τη γέννηση του παιδιού του, μπορεί να λάβει επίσης γερμανικό διαβατήριο για τον απόγονό του.
Παραθυράκια ακόμη και με Γερμανό γονέα
Μπορεί να φαίνεται δεδομένο ότι η ύπαρξη ενός Γερμανού γονέα θα δώσει υπηκοότητα σε ένα παιδί που γεννιέται στη Γερμανία, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.
Εάν οι γονείς δεν είναι παντρεμένοι και ο πατέρας είναι Γερμανός, θα πρέπει να φροντίσει να συμπληρώσει μια Vaterschaftsanerkennung (αναγνώριση της πατρότητας) προτού διεκδικήσει την υπηκοότητα.
Οι οικογένειες στις οποίες ο ένας γονέας είναι Γερμανός και ο άλλος αλλοδαπός υποθέτουν επίσης συχνά ότι απαιτείται μόνο ένα διαβατήριο, αλλά τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο δύσκολα.
Και είναι αυτονόητο ότι το παιδί που γεννιέται από Γερμανό γονέα στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για τον πατέρα είτε για τη μητέρα, απαιτείται επίσης να υποβάλει επίσημη αίτηση για γερμανικό διαβατήριο προκειμένου να αναγνωριστεί η γερμανική υπηκοότητα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Γερμανία για να ζήσω;
- Η κηπουρική στη Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο
- Zu-Verschenken: Τι επιτρέπεται και τι όχι στη Γερμανία;
- Συμβάσεις εργασίας στη Γερμανία: Τι πρέπει να προσέξετε
- ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία
- Τα έγγραφα που δεν πρέπει ποτέ να πετάξετε στη Γερμανία
- 8 από τις πιο νόστιμες γερμανικές γεύσεις για το φθινόπωρο
- Νοέμβριος 2022: 9 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία
- Ακριβότερες και φθηνότερες πόλεις για ενοικίαση δωματίου στη Γερμανία
- 10 αξέχαστες εκδηλώσεις στη Γερμανία αυτόν τον Νοέμβριο
- Σχεδιάζεται το 1ο σούπερ μάρκετ στη Γερμανία χωρίς υπάλληλο