Οι πολλές ώρες ηλιοφάνειας το καλοκαίρι αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο γρήγορης υπερθέρμανσης του εσωτερικού του οχήματος. Τα παιδιά και τα ζώα που παραμένουν στο αυτοκίνητο διατρέχουν κίνδυνο θανάτου. Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;
Άνθρωποι ή ζώα που παραμένουν σε ένα σταθμευμένο όχημα κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, καθώς η θερμοκρασία του εσωτερικού μπορεί να ανέβει γρήγορα στους 60 βαθμούς. Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις…
Ανοίξτε το παράθυρο: Βοηθάει αυτό;
Όχι. Η επικίνδυνη κατάσταση σε ένα σταθμευμένο ζεστό αυτοκίνητο δεν μειώνεται αν τα παράθυρα μείνουν μισάνοιχτα για να εισέλθει δήθεν δροσερός αέρας στο εσωτερικό.
Η Γερμανική Ένωση Αυτοκινήτων (ADAC) πραγματοποίησε μια δοκιμή και, σε εξωτερική θερμοκρασία 28 βαθμών, στάθμευσε πανομοιότυπα οχήματα στον ήλιο με κλειστά ή ανοιχτά παράθυρα.
Το αποτέλεσμα: με τα πλευρικά παράθυρα κλειστά, η θερμοκρασία ήταν ήδη 38 βαθμοί μετά από δέκα λεπτά και 45 βαθμοί μετά από 20 λεπτά.
Εάν τα δύο παράθυρα παρέμεναν ελαφρώς ανοιχτά, το αποτέλεσμα δεν ήταν πολύ διαφορετικό – εξακολουθούσαν να μετριούνται 36 και 42 βαθμοί αντίστοιχα.
Μετά από μία ώρα, το θερμόμετρο σκαρφάλωσε πάνω από τους 50 βαθμούς. Αυτό δείχνει γιατί τα παιδιά (τα οποία, σε αντίθεση με τους ενήλικες, συχνά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους) και τα ζώα που αφήνονται στο αυτοκίνητο διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο.
Ακόμη και μια σκιερή θέση στάθμευσης δεν αποτελεί εγγύηση ότι το αυτοκίνητο δεν θα ζεσταθεί.
Ανοιχτό χρώμα ή σκοτεινό: Έχει σημασία;
Όχι. Το χρώμα της βαφής δεν επηρεάζει τη θερμότητα που παράγεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει και για το χρώμα του εσωτερικού.
Τι κάνουν τα φιμέ τζάμια;
Αρκετά. Είναι κυρίως το μέγεθος των επιφανειών των παραθύρων που παίζει ρόλο στη θέρμανση του χώρου των επιβατών.
Γι’ αυτό οι εμπειρογνώμονες της ADAC βεβαιώνουν ότι τα θερμομονωτικά τζάμια ή τα φιμέ παράθυρα έχουν τουλάχιστον “μια μικρή επίδραση”.
Το ίδιο ισχύει και για τις μεμβράνες στα παράθυρα που αντανακλούν το ηλιακό φως.
Πόσο ασφαλής είμαι από την υπεριώδη ακτινοβολία;
Μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Ενώ το μπροστινό παρμπρίζ κρατάει όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά την ακτινοβολία UV-A και UV-B, τα πλευρικά παράθυρα διαπερνά η ακτινοβολία UV-A, η οποία ενοχοποιείται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ακόμη και για τον καρκίνο του δέρματος.
Παιδί ή σκύλος σε αυτοκίνητο: Σπάω το παράθυρο;
Υπό ορισμένες συνθήκες, αυτό όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά και επιβάλλεται – διότι όποιος παραιτείται από ένα τέτοιο σωτήριο μέτρο μπορεί να διωχθεί ποινικά για παράλειψη παροχής βοήθειας.
Αυτό ισχύει όχι μόνο όταν αβοήθητα παιδιά παραμένουν στο θερμαινόμενο όχημα, αλλά και όταν πρόκειται για ζώα. Ωστόσο, το σπάσιμο του παραθύρου δεν δικαιολογείται τόσο εύκολα.
Εάν ενεργήσετε πολύ βιαστικά, μπορεί να θεωρηθείτε ένοχοι για υλικές ζημιές και να πρέπει να πληρώσετε για τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Εάν υπάρχει υποψία απειλητικής για τη ζωή κατάστασης, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί η αστυνομία μέσω κλήσης έκτακτης ανάγκης, οπότε πληροφορίες σχετικά με τον τόπο του συμβάντος, τον αριθμό κυκλοφορίας, τη μάρκα και τον τύπο του οχήματος είναι χρήσιμες.
Είναι επίσης σημαντικό να έχετε το νου σας για τους γονείς ή τον ιδιοκτήτη του ζώου, για παράδειγμα σε κοντινά καταστήματα.
Πάρτε το παράδειγμα ενός σκύλου: “Θα πρέπει να προσπαθήσετε να το σώσετε μόνοι σας, εάν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να βρεθεί, η αστυνομία δεν ανταποκρίνεται και το ζώο παρουσιάζει σημάδια θερμοπληξίας, όπως απάθεια, γυάλινα μάτια ή προβλήματα ισορροπίας”, λέει η Michaela Rassat, δικηγόρος στην ασφαλιστική εταιρεία νομικής προστασίας Ergo.
Σε κάθε επιχείρηση διάσωσης, έχει νόημα να καταγράφετε την αρχική κατάσταση και τη βοήθεια που παρέχεται – για παράδειγμα, ζητώντας από τους περαστικούς να κινηματογραφήσουν ή να τραβήξουν φωτογραφίες.
Επιπλέον, οι υλικές ζημιές πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο. Έτσι, ελέγξτε πρώτα αν τα παράθυρα ή οι πόρτες μπορούν ίσως να ανοίξουν.
Το ίδιο το παράθυρο πρέπει να σπάσει όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά, διότι τα θραύσματα γυαλιού αποτελούν κίνδυνο τόσο για τον διασώστη όσο και για το άτομο που διασώζεται.
Στη συνέχεια, το διασωθέν άτομο ή ζώο μεταφέρεται στη σκιά, υγραίνεται με νερό (στην περίπτωση των ανθρώπων, για παράδειγμα, βοηθούν τα υγρά πανιά στο μέτωπο, το λαιμό ή γύρω από τις γάμπες) και του δίνεται πόσιμο νερό.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.