Τεχνολογία, μία λέξη που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στο άκουσμά της. Συνήθως, το μυαλό μας πηγαίνει σε gadgets και συσκευές, οι οποίες κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας και ευχάριστες σκέψεις περνούν από μπροστά μας…
Τα πράγματα αλλάζουν, όμως, όταν αναλογιστούμε την τεχνολογία ως μέσο προόδου και εργαλείο για να κτίσουμε εμπιστοσύνη. Όταν οι δύο αυτές λέξεις μπαίνουν στην ίδια πρόταση, τότε αρχίζουν οι ερωτήσεις και η δυσπιστία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η χρήση της σε θέματα που καθορίζουν το πώς θα ζούμε.
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μας προσφέρει ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση; Είναι δυνατόν να στηριχθούμε σε αυτή την τεχνολογία για να εργαστεί για εμάς; Είναι πιθανό να αποτελέσει κλειδί για τα οικονομικά δεδομένα σε ατομικό, οικογενειακό, αλλά ακόμη και εθνικό επίπεδο; Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το αν το αποτέλεσμα σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και σε δεκάδες άλλα σχετικά, θα είναι θετικό. Σίγουρα όμως, η απάντηση στο αν μπορούμε να εμπιστευθούμε την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη για να μας βοηθήσει να εξερευνήσουμε νέα όρια, είναι «ναι».
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Μόνη της δεν φαίνεται να αποτελεί κίνδυνο και, όπως συμβαίνει με όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, είναι ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος πρέπει να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα τη χρησιμοποιήσει. Σαν εργαλείο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τα… πάντα. Πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, όμως αυτή η νέα τεχνολογία δεν είναι τόσο… νέα. Μετράει σχεδόν μία δεκαετία ζωής ήδη, αφού από το 2015 ήταν έτοιμη για δοκιμές – πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν – και από το 2017 πέρασε στην εμπειρική χρήση.
Ήταν το Libratus, το πρώτο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, που δοκίμασε την τύχη του σε πραγματικές συνθήκες. Και τι τύχη ήταν αυτή, αφού το συγκεκριμένο λογισμικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει τέσσερις επαγγελματίες παίκτες του πόκερ σε μία σειρά 120.000 παρτίδων. Τις κέρδισε όλες!
Αυτή η εμπειρία χρήσης θεωρήθηκε κομβική για να βγει η τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά, καθώς το πόκερ θεωρείται ένα από τα πιο εγκεφαλικά παιχνίδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Εμφανίστηκε στις ΗΠΑ στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν από τον συνδυασμό της γαλλικής πόκας και του γερμανικού πόχεν, έγινε η αγαπημένη διασκέδαση των Αμερικανών στα ποταμόπλοια του Μισισιπή.
Έναν αιώνα αργότερα, το poker μπήκε στα καζίνο των ΗΠΑ και έως το 1980 είχε γίνει το κυρίαρχο παιχνίδι σε αυτά. Βοήθησε, φυσικά, η τηλεοπτική μετάδοση των μεγάλων τουρνουά ανά τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό σε όλους.
Με τη νέα χιλιετία, η βιομηχανία του πόκερ κατάλαβε ότι η ανάγκη για φυσική παρουσία των παικτών αποτελούσε κίνδυνο για την ύπαρξη του παιχνιδιού. Τότε εμπιστεύθηκε την τεχνολογία και δεν βγήκε χαμένο.
Η εμφάνιση του internet και τα smartphones, που αντικατέστησαν τα παλιά κινητά τηλέφωνα, ήταν ένας εξαιρετικός συνδυασμός για τη δημιουργία online εφαρμογών για φορητές συσκευές.
Πλέον, οι παίκτες μπορούν να παίζουν όποτε θέλουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, από όπου κι αν βρίσκονται, αφού ο ψηφιακός κόσμος δεν έχει περιορισμούς. Ταυτόχρονα, η προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης προσέφερε προστασία στα δεδομένα των παικτών, διαφάνεια στο παιχνίδι, εξυπηρέτηση των πελατών με τη βοήθεια chatbots, ανάλυση δεδομένων και, κυρίως, ασφάλεια στις συναλλαγές.
Το τελευταίο επίτευγμα αποτελεί κάτι που οι επενδυτικές εταιρίες, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η οικονομία γενικότερα θεώρησε ότι πρέπει να μην μείνει ανεκμετάλλευτο. Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε στη ζωή μας μετά το 2020, για να προσφέρει αυτό που ζητάει η οικονομία: ασφάλεια!
Τέσσερις είναι οι βασικοί τρόποι με τους οποίους συμβαίνει αυτό. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αυτοματοποίηση των διεργασιών και την αναδιοργάνωση των εργασιακών ρόλων. Η τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε ρόλους στους οποίους οι άνθρωποι δεν είχαν καλές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να αυτοματοποιηθούν εργασίες που έπρεπε να ολοκληρώνονται χειροκίνητα. Αυτό φυσικά άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων ή κάλυψη κενών σε ρόλους όπου υπήρχαν προβλήματα, δημιουργώντας ευκαιρίες για όλους στην εργασία.
Ταυτόχρονα, η νέα τεχνολογία προκάλεσε την ψηφιοποίηση των βιομηχανιών και τις έβαλε στον χάρτη της νέας εποχής. Οι παραδοσιακές τεχνικές εμπλουτίστηκαν από την μοντέρνα προσέγγιση και οι εργασίες έγιναν πιο γρήγορες, απλές και αποτελεσματικές. Απολύτως φυσιολογικά, αυτό έφερε βελτίωση των οικονομικών για τις επιχειρήσεις και νέες ευκαιρίες για κέρδη. Σε ένα παράλληλο περιβάλλον, η γρήγορη και έγκαιρη ανάλυση δεδομένων αποτέλεσε το δώρο της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία. Στοιχεία που χρειάζονταν μέρες ή και μήνες για να αναλύσει ένας άνθρωπος, μπορούν πια να ταξινομηθούν από τη νέα τεχνολογία, ακόμη και να αξιολογηθούν με την προσθήκη κάποιας πρότασης βελτίωσής τους.
Τέλος, η παραγωγή και η διανομή αγαθών γνώρισε μία μικρή επανάσταση χάρη στην τεχνολογία. Με όλα τα παραπάνω σε ισχύ, η παραγωγή έγινε πιο αποτελεσματική και η διανομή επιταχύνθηκε, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε πόρους ή σε υλικά.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.