Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2021 είναι: «Μαζί μπορούμε να φτάσουμε σε έναν πιο δίκαιο και υγιέστερο κόσμο». Με την ευκαιρία αυτή, ο ΠΟΥ ζητάει από την παγκόσμια κοινότητα την επείγουσα δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους.
Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης.
Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς
- Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
- 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
- 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
- 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
- Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
- Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
- Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
- 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
- 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
- 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
- Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
- 40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
- 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου.
Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.
Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.
Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα.
Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν η πανδημία του covid-19, αλλά και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος.
Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.
Οι 3 βασικοί πυλώνες που μας προτείνει ο ΠΟΥ για καλή υγεία
Να είστε δραστήριοι
Ένας δραστήριος τρόπος ζωής δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική.
Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας και να μειώσει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία αλλάζοντας τα επίπεδα των χημικών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, αυξάνει την απελευθέρωση των ενδορφινών και μειώνει τις ορμόνες του άγχους.
Προσέχετε τη διατροφή σας
Καλή διατροφή σημαίνει ότι ακολουθούμε μια υγιεινή και ισορροπημένη δίαιτα. Πιθανότατα έχετε ακούσει την έκφραση “είσαι ό,τι τρως”.
Αυτό ακριβώς πρεσβεύει ο ΠΟΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για την καλή υγεία.
Είναι πολλές οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που υποδεικνύουν ότι η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό και διαβήτη τύπου 2.
Μερικοί βασικοί κανόνες για να απολαμβάνουμε διατροφή που μας κάνει καλό:
- Προσπαθούμε η διατροφή μας να περιλαμβάνει τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, άπαχη πρωτεΐνη και ελαιόλαδο.
- Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ανθυγιεινές τροφές όπως κορεσμένα και τρανς λιπαρά, επεξεργασμένο κρέας, πρόσθετα ζάχαρα και αλάτι.
- Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική επίσης. Προσπαθούμε να πίνουμε 8 ποτήρια νερό τη μέρα, συν αφεψήματα ή φυσικούς χυμούς χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και αποφεύγουμε τα αναψυκτικά και τα ροφήματα με ζάχαρη.
- Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να είναι σποραδική και όχι σε τακτική βάση.
Ενημερωθείτε για τη γενετική σας προδιάθεση αναφορικά με νοσήματα και ελέγχετε κάθε χρόνο την υγεία σας
Η γενετική μας προδιάθεση και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας.
Έτσι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εάν θέλουμε να βελτιώσουμε -και να διατηρήσουμε- την υγεία μας είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για το DNA και τους αιματολογικούς μας βιοδείκτες.
Προτού βέβαια σπεύσουμε όλοι να κάνουμε ανάλυση DNA και οτιδήποτε άλλο, το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθούμε τον παθολόγο μας και να συζητήσουμε μαζί του όσα μας απασχολούν.
Στη συνέχεια αυτός θα μας κατευθύνει αναφορικά με τις πραγματικά απαραίτητες εξετάσεις.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: