H Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου για να «φωτίσει» τις ανεπαρκείς συνθήκες δημόσιας υγιεινής στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές του πλανήτη.
Γνωρίζετε ότι περίπου 1 στους 3 ανθρώπους στον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε τουαλέτα; Με άλλα λόγια περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν κινητό τηλέφωνο… παρά τουαλέτα.
Από τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους του κόσμου, περί τα έξι δισεκατομμύρια έχουν κινητά τηλέφωνα.
Ωστόσο, μόνο 4,5 δισεκατομμύρια έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, δεν έχουν κατάλληλη υγιεινή.
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αποτελεί ωστόσο ένα σοβαρό πρόβλημα με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια υγεία, την εκπαίδευση και την ευημερία των κατοίκων της Γης.
Η «σιωπηλή» κρίση υγιεινής είναι μια ωρολογιακή βόμβα που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Yπολογίζεται ότι 1.000 παιδιά την ημέρα πεθαίνουν από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό, την αποχέτευση και την κακή υγιεινή, ενώ μέχρι το 2030, 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να στερούνται εγκαταστάσεις για να πλένουν τα χέρια τους στο σπίτι, εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν άμεσα.
Η βελτίωση των συνθηκών θα μπορούσε να σώσει τη ζωή περισσότερων από 200.000 παιδιών στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι χώρες όπου οι τουαλέτες είναι… είδος πολυτελείας είναι οι ίδιες χώρες που καταγράφουν τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών, όπως επίσης υψηλά επίπεδα υποσιτισμού και φτώχειας και μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες.
Κάπως έτσι το 2013 καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας με στόχο να σπάσει το ταμπού και να επιστήσει την προσοχή στην παγκόσμια πρόκληση για την υγιεινή, την ώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρή και ασφαλή τουαλέτα.
Κάθε χρόνο από το 2013, η ημέρα αυτή εγκαινιάζει διάλογο για τις συνθήκες υγιεινής και τους ανθρώπους που ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενες εγκαταστάσεις υγιεινής.
Απώτερος σκοπός, η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και την επίτευξη του Στόχου 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης: αποχέτευση και νερό για όλους έως το 2030.
Η παγκόσμια εκστρατεία εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι οι τουαλέτες και τα συστήματα υγιεινής που τις υποστηρίζουν υποχρηματοδοτούνται ή παραμελούνται σε πολλά μέρη του κόσμου, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον, ιδιαίτερα στις φτωχότερες γωνιές του πλανήτη.
Tο θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουαλέτας είναι «να κάνουμε το αόρατο ορατό».
Βερολίνο: Οι πιο βρώμικες τουαλέτες στην Ευρώπη
Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα, οι ειδικοί στο Shower Enclosure έκαναν βαθιά «κατάδυση» στα δεδομένα της Google για να αναδείξουν την ευρωπαϊκή πόλη με τις καλύτερες, αλλά και εκείνη με τις χειρότερες δημόσιες τουαλέτες.
Συγκρίνοντας τον αριθμό των αρνητικών κριτικών για τις δημόσιες τουαλέτες σε κάθε πόλη και τις φορές που χρησιμοποιήθηκαν λέξεις συνώνυμες με τη λέξη «βρωμιά», οι εμπειρογνώμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά λίστα με τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια αποχωρητήρια της «γηραιάς ηπείρου».
Η Αθήνα λοιπόν βρέθηκε να έχει τις τρίτες χειρότερες δημόσιες τουαλέτες στην Ευρώπη, με βαθμολογία καθαριότητας 0,63 στα 5, καθώς και με το υψηλότερο ποσοστό κριτικών με το ένα δέκατο των ερωτηθέντων (10,91%) να επισημαίνει ότι οι δημόσιες τουαλέτες είναι «βρώμικες».
Το Βερολίνο της Γερμανίας είναι η ευρωπαϊκή πόλη με τις χειρότερες δημόσιες τουαλέτες, με βαθμολογία καθαριότητας μόλις 0,16/5 και σχεδόν μία στις δέκα (9,58%) κριτικές να κάνουν λόγο για άσχημες συνθήκες υγιεινής.
Με σχεδόν τέλεια βαθμολογία δηλαδή 4,85 στα 5 στην «κλίμακα καθαριότητας», το Ελσίνκι της Φινλανδίας στέφεται η ευρωπαϊκή πόλη με τις πιο καθαρές δημόσιες τουαλέτες
Αν λοιπόν η Αθήνα έχει τις τρίτες χειρότερες δημόσιες τουαλέτες στην Ευρώπη, η κοντινή Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία, διατηρεί μια σχετικά υψηλή βαθμολογία (3,91/5) και μόλις το 4,62% των αρνητικών κριτικών.
Οι αρνητικές πρωτιές
Με βαθμολογία καθαριότητας 0,32/5 και μία στις 12 (8,25%) κριτικές να περιέχουν λέξεις συνώνυμες με το «βρώμικο», οι δημόσιες τουαλέτες του Λονδίνου είναι οι δεύτερες χειρότερες στην Ευρώπη, μετά το Βερολίνο.
Αυτή η βαθμολογία δείχνει ότι οι τουαλέτες της βρετανικής πρωτεύουσας είναι δύο φορές πιο βρώμικες από αυτές της Αθήνας και σχεδόν εννέα φορές πιο βρώμικες από τις δημόσιες τουαλέτες της Βουδαπέστης (2,82/5).
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Ταλίν της Εσθονίας, με βαθμολογία καθαριότητας 0,78/5, ενώ ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
Το Ελσίνκι είναι η ευρωπαϊκή πόλη με τις πιο καθαρές δημόσιες τουαλέτες, ενώ η γειτονική Κοπεγχάγη τα πηγαίνει λιγότερο καλά, με 3,28/5.
Στατιστικά Στοιχεία για την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας
- Ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές το χρόνο. Περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα!
- 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει επαρκή αποχέτευση.
- Η αποφυγή διούρησης εξαιτίας των βρόμικων τουαλετών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και την κύστη.
- Για να αποφύγει κάποιος την διούρηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν πίνει υγρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση.
- Οι πιο πολλές τουαλέτες έχουν σχεδιασθεί λανθασμένα.
- Οι γυναίκες χρειάζονται 3 φορές μεγαλύτερη τουαλέτα απ’ ότι οι άνδρες. Τις περισσότερες φορές οι τουαλέτες είναι ίδιες και για τα δύο φύλα.
- Η τουαλέτα παραμένει θέμα – ταμπού και οι άνθρωποι αποφεύγουν να το συζητάνε.
Πηγή: NEWSBOMB
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.