Παγκόσμια ημέρα της νόσου Πάρκινσον
Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 1997 θεσπίστηκε η 11η Απριλίου ως παγκόσμια ημέρα για τη νόσο του Πάρκινσον.
Γιατί επιλέχθηκε όμως η μέρα αυτή για την Παγκόσμια ημέρα της νόσου Πάρκινσον;
Στις 11 Απριλίου 1775, στο Λονδίνο γεννήθηκε ο Τζέιμς Πάρκινσον, ο Άγγλος αυτός Ιατρός, που ήταν ο πρώτος, που ασχολήθηκε με τη συμπτωματολογία της ασθένειας, η οποία πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
Η ασθένεια πήρε τιμητικά το όνομα του Πάρκινσον, από το διακεκριμένο Γάλλο νευρολόγο, Ζαν Μαρτέν Σαρκό, 60 χρόνια μετά τη μελέτη που είχε κάνει ο ίδιος ο Πάρκινσον.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία εκφυλιστική νόσος, που προκαλεί κινητικά συμπτώματα όπως τρόμο ηρεμίας, δυσκαμψία, βραδυκινησία και αστάθεια αλλά και άλλα μη κινητικά προβλήματα όπως σιελόρροια, υποσμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα και άλλα.
Πρόκειται για τη δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από τη νόσο αυτήν υπολογίζονται περίπου στις 15 χιλιάδες ενώ τα νούμερα παγκοσμίως αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια, με 2.000 άτομα να προστίθενται περίπου κάθε χρόνο.
Η ακριβής αιτία της νόσου δεν είναι ακόμα γνωστή αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει να κάνει με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι θεραπείες που ακολουθούνται σήμερα είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση όλων των συμπτωμάτων, κινητικών και μη, και μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον
Πολλές διαταραχές στον άνθρωπο μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου του Πάρκινσον και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι πάντα εύκολη η διάγνωση μια και τα συμπτώματα στην αρχή της νόσου είναι αρκετά ήπια.
Ορισμένες ιατρικές εξετάσεις, καθώς και η ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία είναι αυτά που μπορούν να δώσουν την απάντηση αν πάσχει κάποιος από τη νόσο Πάρκινσον ή όχι.
Είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση να γίνει όσο το δυνατό πιο σύντομα γιατί οι ασθένειες με παρόμοια χαρακτηριστικά είναι πολλές και η θεραπεία τους εντελώς διαφορετική.
Δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί έως τώρα αιματολογικές ή εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση μη γενετικών περιπτώσεων νόσου του Πάρκινσον.
Η διάγνωση βασίζεται στη λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενή και στη νευρολογική εξέταση από τον ιατρό του.
Ένα άλλα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η βελτίωση μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.
Τι να κάνει κάποιος που πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον
Η διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον αλλάζει τελείως τη ζωή ενός ανθρώπου και η θεραπεία, με σκοπό να ελέγξει κανείς τα συμπτώματα και μόνο, είναι μακροχρόνια.
Εάν κάποιος διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον κάποια πράγματα είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα η σωματική και ψυχική υγεία, η τακτική φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, το εμβόλιο κατά της γρίπης, που γίνεται κάθε χρόνο και το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκου, που γίνεται μία φορά και προστατεύει από τη σοβαρή λοίμωξη στο στήθος, την πνευμονιοκοκκική πνευμονία.
Γράφει η Κατερίνα Βενιέρη
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.