Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).
Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Οι συστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου
Τον Μάιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοίμασε ένα σύνολο συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία.
Μάλιστα στις συστάσεις τους οι ευρωβουλευτές ξεκαθάρισαν ότι αυτή η στρατηγική θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, καθορισμένους πόρους.
Οι άξονες των συστάσεων αφορούσαν τη επαρκή χρηματοδότηση, την αποϊδρυματοποίηση, την ανάγκη ένταξης και φροντίδας σε επίπεδο κοινότητας, συνολικά την προσβασιμότητα καθώς και την τήρηση των κριτηρίων αναπηρίας, μεταξύ άλλων.
Στρατηγική 2021-2030
Η Κομισιόν βασιζόμενη σε αυτές τις συστάσεις του Κοινοβουλίου υιοθέτησε μια φιλόδοξη στρατηγική για το διάστημα 2021-2030, τον περασμένο Μάρτιο.
- Ενσωμάτωση των δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πολιτικές
- Μέτρα ανάκαμψης και μετριασμού για την προστασία των ατόμων με αναπηρίες από την κρίση υγείας όπως την κρίση του COVID-19
- Ίση πρόσβαση για άτομα με αναπηρία σε υγειονομική περίθαλψη, απασχόληση, δημόσιες συγκοινωνίες, στέγαση
- Υλοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος της ΕΕ για την κάρτα αναπηρίας, το οποίο επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των αναπηριών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ
- Συμπερίληψη των ατόμων με αναηπηρία, των οικογενειών τους και των οργανισμών στη διαδικασία εφαρμογής των πολιτικών
Η στρατηγική της ΕΕ αποτελεί πρακτικά υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
Μεταξύ των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που δρομολογήθηκαν χάρη στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία είναι η ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα, η οποία διασφαλίζει ότι περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες (όπως smartphone, tablet, ATM ή ηλεκτρονικά βιβλία) είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.
Η οδηγία για την προσβασιμότητα διασφαλίζει την ευκολότερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε δεδομένα και υπηρεσίες στο διαδίκτυο, επειδή οι ιστότοποι και οι εφαρμογές των δημόσιων οργανισμών και φορέων, όπως τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια ή τα πανεπιστήμια, πρέπει να είναι προσβάσιμα.
Το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+ προωθεί την κινητικότητα των ατόμων με αναπηρία.
Βελτιωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες μεταφορών και καλύτερη προστασία των επιβατών τρένων με αναπηρία.
Τι λένε οι αριθμοί στην ΕΕ;
Υπάρχουν περίπου 87 εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες στην ΕΕ.
Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία (ηλικίας 20-64 ετών) ανέρχεται στο 50,8%, σε σύγκριση με το 75% για άτομα χωρίς αναπηρία.
Το 28% των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σε σύγκριση με το 17,8% του γενικού πληθυσμού.
Πηγή: σαν σήμερα | iefimerida
Υποστήριξε το GRland.info
Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.