ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ: Όλα όσα κάνει η Γερμανία για να συμβάλει στην ανακούφιση τους πολίτες από το αυξανόμενου ενεργειακού κόστους
Μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς όλες τις ανακοινώσεις ανακούφισης που έχει κάνει η Γερμανία για να βοηθήσει τους πολίτες με την αύξηση του κόστους. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε σε ένα μέρος.
Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδια ανακούφισης ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού και του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.
Αλλά πολλά από αυτά τα χρήματα δεν έχουν δαπανηθεί ακόμη. Το τελευταίο πακέτο – συνολικού ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ – συμφωνήθηκε μόλις πριν από περίπου δύο εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία πέρασε τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφοντας ποσοστά πληθωρισμού που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τον Αύγουστο, η χώρα κατέγραψε πληθωρισμό 7,9%. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν διπλασιαστεί.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ιδού οι ελαφρύνσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί – καθώς και μερικά πράγματα που έχουν προτείνει επιπλέον κάποιοι πολιτικοί.
1. Άμεσες εφάπαξ πληρωμές στη Γερμανία
Στο πιο απλό ίσως μέτρο, η γερμανική κυβέρνηση κάνει σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων άμεσες πληρωμές χρημάτων.
Για αρχή, όλοι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα λάβουν έως και 300 ευρώ (η πληρωμή φορολογείται) που θα προστεθούν είτε στους μισθούς του Σεπτεμβρίου είτε του Οκτωβρίου, ανάλογα με το πόσο συχνά οι εταιρείες τους καταβάλλουν φόρους.
Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πληρώνουν μηνιαίως θα λάβουν τα επιπλέον χρήματα τον Σεπτέμβριο, ενώ όσοι πληρώνουν ανά τρίμηνο θα τα λάβουν τον Οκτώβριο.
Τα άτομα που απασχολούνται δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση γι’ αυτό. Απλώς θα προστεθεί στην απόδειξη μισθοδοσίας τους εκείνου του μήνα. Το εφάπαξ προσαρμόζεται ανάλογα με το εισόδημα.
Όσοι είναι άνεργοι μπορούν ακόμα να λάβουν την πληρωμή, αν εργάστηκαν κάποια στιγμή μέσα στο 2022. Όπως και οι αυτοαπασχολούμενοι, μπορούν να το διεκδικήσουν στη φορολογική τους δήλωση.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αναρρωτική και γονική άδεια δικαιούνται επίσης να λάβουν την πληρωμή.
Για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για την ενεργειακή ελάφρυνση και οι άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν απλώς να την αφαιρέσουν από τον φόρο που πληρώνουν.
Αρκετές απάτες κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στο διαδίκτυο υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κάνετε αίτηση και να δώσετε προσωπικά στοιχεία για να λάβετε την πληρωμή.
Από αυτόν τον μήνα (σ.σ Σεπτέμβριο) έως τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των ατόμων που δικαιούνται επιδόματα στέγασης στη Γερμανία θα αυξηθεί σε δύο εκατομμύρια.
Οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν μια εφάπαξ πληρωμή των υφιστάμενων παροχών τους, ειδικά για να πληρώσουν το υψηλότερο κόστος θέρμανσης. Στη συνέχεια, το ποσό του επιδόματος που λαμβάνουν θα αυξηθεί ώστε να αντανακλά το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.
Προβλέπεται επίσης εφάπαξ πληρωμή 200 ευρώ για τους φοιτητές, αν και κάθε ομόσπονδο κρατίδιο μπορεί να καταλήξει να καταβάλλει το ποσό με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο σε μια διαδικασία που ακόμη καθορίζεται.
Οι συνταξιούχοι θα λάβουν μια πληρωμή 300 ευρώ την 1η Δεκεμβρίου. Δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση γι’ αυτό, απλώς θα προστεθεί στις πληρωμές που λαμβάνουν από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Τέλος, οι γονείς θα δουν αύξηση στο ποσό του επιδόματος τέκνων (Kindergeld) που λαμβάνουν, έως και 237 ευρώ μηνιαίως, ανά παιδί, μέχρι και το τρίτο παιδί.
2. Φθηνότερες δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία
Ίσως το πιο διάσημο κυβερνητικό μέτρο που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου στήριξης ήταν το εξαιρετικά επιτυχημένο μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ της Γερμανίας για όλες τις περιφερειακές δημόσιες συγκοινωνίες παντού στη χώρα.
Δεδομένης της δημοτικότητας του εισιτηρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στην άκρη για ένα διάδοχο εισιτήριο που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023.
Σχεδιασμένο για να δώσει κίνητρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να μειωθεί η ζήτηση ενέργειας, να μειωθεί το κόστος μετακίνησης των πολιτών και να τονωθεί ακόμη και ο καλοκαιρινός τουρισμός, πολλοί οικονομολόγοι αναγνωρίζουν στο εισιτήριο των 9 ευρώ ότι απέτρεψε τον γερμανικό πληθωρισμό από το να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο.
Αφού όμως το εισιτήριο έληξε στα τέλη Αυγούστου, οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων διαφωνούσαν για το τι θα έφερναν ως διάδοχο.
Το Βερολίνο έχει ήδη προχωρήσει σε ένα δικό του διάδοχο που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.
Οι άνθρωποι με συνδρομή στη “ζώνη ΑΒ” -η οποία καλύπτει τα πάντα εντός των ορίων της πόλης του Βερολίνου- θα πληρώνουν μόλις 29 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι λιγότερο από το μισό του κανονικού κόστους.
Αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση των κρατιδίων έχουν διαφωνήσει σχετικά με το πώς θα πρέπει να μοιάζει το διάδοχο εισιτήριο σε παγγερμανικό επίπεδο, σκοπεύουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο μετά από μια κοινή συνάντηση στις 12 Οκτωβρίου.
Οι πληροφορίες λένε ότι ένα νέο παγγερμανικό εισιτήριο θα είναι περίπου 49 ευρώ.
Εκτός από την επιδότηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την άμεση χορήγηση ορισμένων χρημάτων στους πολίτες, τα μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν επίσης ως στόχο να βοηθήσουν τους πολίτες να αποταμιεύσουν περισσότερα από τα χρήματα που κερδίζουν μέσω φορολογικών πιστώσεων.
Η φορολογική πίστωση “Home Office”, για παράδειγμα, έχει καταστεί μόνιμη, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των υψηλότερων ενεργειακών απαιτήσεων της εργασίας από το σπίτι, με ανώτατο όριο απαίτησης τα 600 ευρώ ετησίως.
Και ενώ η ίδια η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να ανεβαίνει, η κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στην κατανάλωση φυσικού αερίου στο 7%.
Ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού ενός ατόμου, η μείωση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξοικονόμηση από 140 έως 650 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με μια πρόβλεψη. Αλλά να έχετε κατά νου ότι οι λογαριασμοί φυσικού αερίου αυξάνονται και ότι έρχεται και μια εισφορά για το φυσικό αέριο (περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω).
Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επιτρέψει στους εργαζόμενους να αφαιρούν τις ασφαλιστικές εισφορές για τη σύνταξη από τους φόρους τους, αφήνοντάς τους με περισσότερα χρήματα να περισσεύουν κάθε μήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επεξεργάζεται επίσης προτάσεις για την αύξηση του αφορολόγητου, ή του ποσού που κερδίζει ένα άτομο ετησίως και το οποίο απαλλάσσεται από τον φόρο. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προτάσεις, το ποσό αυτό θα αυξηθεί από 10.348 ευρώ σε 10.633 ευρώ το επόμενο έτος και στη συνέχεια σε 10.933 ευρώ το 2024.
Εν τω μεταξύ, οι λεγόμενοι “midi-jobers”, ή άτομα που εργάζονται σε ορισμένες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, θα βλέπουν τώρα τα πρώτα 1.600 ευρώ που κερδίζουν το μήνα να απαλλάσσονται από φόρους, αντί για τα 1.300 ευρώ που είναι σήμερα.
Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου και έχει εγκρίνει μια εισφορά για το φυσικό αέριο που μετακυλύει μέρος του αυξημένου κόστους στους καταναλωτές από τον Οκτώβριο.
Η εν λόγω εισφορά θα προσθέσει 2,419 λεπτά ανά κιλοβατώρα στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιούν περίπου τα μισά γερμανικά νοικοκυριά για θέρμανση. Έχουμε αναλύσει τι είδους αύξηση του κόστους μπορεί να σημαίνει αυτή η αύξηση στο κομμάτι που συνδέεται παρακάτω.
Ωστόσο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας ή άνθρακα – εκμεταλλεύονται το υψηλότερο ενεργειακό κόστος που προκαλείται από την έλλειψη φυσικού αερίου.
Έχει υποσχεθεί να εισαγάγει έναν έκτακτο φόρο που θα απομυζά τα υπερκέρδη, πιθανότατα μέσω δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο συνασπισμός θέλει επίσης ένα φρένο τιμών για ένα βασικό επίπεδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οτιδήποτε καταναλώνεται πάνω από αυτό το επίπεδο όμως, θα είναι ακριβότερο.
Αν και απομένουν ακόμη λεπτομέρειες, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση αναμένει να είναι σε θέση να λάβει 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε έκτακτα φορολογικά έσοδα από αυτά τα υπερκέρδη.
3. Τι άλλο σχεδιάζεται στη Γερμανία;
Εκτός από τα παραπάνω, οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν δώσει μερικές ακόμη υποσχέσεις για τρόπους που θα βοηθήσουν τόσο τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις. Τούτου λεχθέντος, πολλά από αυτά τα μέτρα συζητούνται μόλις τώρα, οπότε απέχουμε πολύ από το να γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα μοιάζουν.
Μετά την κριτική που άσκησε η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Robert Habeck δεσμεύτηκε να παράσχει στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζουν ένα μέτρο για την αναστολή της απαίτησης για τις πτωχευμένες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για διαδικασίες αφερεγγυότητας, δίνοντάς τους επιπλέον χρόνο για να υποβάλουν αίτηση για κυβερνητικά προγράμματα ανακούφισης.
Τέλος, η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από άλλες χώρες εκτός της Ρωσίας μέσω της κατασκευής πέντε τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με τις πρώτες προσωρινές εγκαταστάσεις να τίθενται σε λειτουργία στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Ελπίζεται ότι αυτό θα συμβάλει στην ανακούφιση της συνολικής κατάστασης του ενεργειακού εφοδιασμού και θα μειώσει τους λογαριασμούς σε πιο σταθερά επίπεδα.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022
- Οι νέοι κανόνες του Covid-19 στη Γερμανία από τον Οκτώβριο
- 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Γερμανία μία φορά!
- Τι είναι το γερμανικό Rundfunkbeitrag; Πρέπει να πληρώσω;
- Ζωή στη Γερμανία: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
- 10 γεγονότα που εξηγούν τη σημασία της γερμανικής γλώσσας
- Γερμανικός οδηγός βιογραφικού σημειώματος (Lebenslauf)
- Πότε πρέπει να ανοίξω τη θέρμανση στη Γερμανία το 2022;