Οι Γερμανοί μειώνουν τις δαπάνες για πολυτελή αγαθά, υπηρεσίες παράδοσης και γυμναστήρια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης. Οι καταναλωτές ανησυχούν για το μέλλον…
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται υπό πίεση
η ανεργία αυξάνεται, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις χρεοκοπούν και πολλές εταιρείες ανησυχούν για τον κύκλο εργασιών τους.
Οι καταναλωτές επίσης συγκρατούν τις δαπάνες τους και προτιμούν να αποταμιεύουν.
Ο οικονομολόγος Clemens Fuest, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο, δεν αναγνωρίζει ακόμη οικονομική κρίση. Ωστόσο, κάνει λόγο για στασιμότητα.
Είτε πρόκειται για στασιμότητα είτε ήδη για κρίση – σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία συμβούλων EY το καλοκαίρι του 2024, η τρέχουσα οικονομική ύφεση επηρεάζει σημαντικά την αγοραστική και καταναλωτική συμπεριφορά των Γερμανών.
Περισσότεροι από ένας στους τρεις Γερμανούς (37%) δήλωσαν στην έρευνα ότι πλέον αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να εξοικονομήσουν χρήματα για είδη πολυτελείας (58%).
Μέτρα λιτότητας λόγω οικονομικής ύφεσης: οι καταναλωτές κάνουν οικονομία σε τρόφιμα, κινηματογράφο και θέατρο
Πολλοί από τους ερωτηθέντες περιορίζουν επίσης την παράδοση ειδών παντοπωλείου (49%) και έτοιμων φαγητών (48%), καθώς και τις συνδρομές στο γυμναστήριο (43%).
Σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί Γερμανοί σχεδιάζουν επίσης να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα για να πάνε σε εστιατόρια, κινηματογράφο ή θέατρο (40 τοις εκατό).
Ένα καλό τρίτο σχεδιάζει επίσης να εξοικονομήσει χρήματα από τους παρόχους streaming (34 τοις εκατό).
Μόνο σε ό,τι αφορά τα φρέσκα τρόφιμα περισσότεροι Γερμανοί σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα (29%) παρά να εξοικονομήσουν χρήματα (10%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΥ. Αλλά χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν και κατά τις αγορές στο σούπερ μάρκετ.
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Οικοδομικών Εταιρειών διαπίστωσε ότι, πιστοί στο σύνθημα «αποταμίευση σε δύσκολους καιρούς», οι άνθρωποι στη Γερμανία βάζουν τα χρήματά τους στην άκρη κυρίως για τη συνταξιοδότησή τους (57,5%) (έρευνα που διεξήχθη την άνοιξη του 2024).
Το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα για τους ερωτηθέντες ήταν η αποταμίευση για μεγαλύτερες αγορές – αλλά τα ακριβά αυτοκίνητα δεν είναι ένα από αυτά.
Πρόγραμμα αποταμίευσης λόγω οικονομικής ύφεσης: απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον
Σύμφωνα με την έκθεση της EY, οι Γερμανοί είναι γενικά απαισιόδοξοι για το μέλλον. Μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (26%) πιστεύει ότι η δική του οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί το επόμενο έτος.
Αντίθετα, το 74% είναι της γνώμης ότι η κατάσταση όσον αφορά τα δικά τους χρήματα θα χειροτερέψει ή θα παραμείνει η ίδια.
Τα ιδιωτικά νοικοκυριά στη Γερμανία αποταμίευσαν πέρυσι κατά μέσο όρο περίπου 1.800 ευρώ κατά κεφαλήν.
Αυτό προέκυψε από έρευνα της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στις 30 Οκτωβρίου 2023.
Εκτός από την εξόφληση χρεών από στεγαστικά δάνεια και άλλα δάνεια, σύμφωνα με την έκθεση, οι ετήσιες αποταμιεύσεις ρέουν κυρίως σε επενδύσεις όπως καταθέσεις ταμιευτηρίου και προθεσμίας (περίπου 37%), τίτλους (23%), μετοχές (5%) και ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής (27%).
Η τάση προς τις ιδιωτικές ετικέτες συνεχίζεται
Η έρευνα της ΕΥ δείχνει επίσης ότι η ευαισθησία των καταναλωτών στις τιμές έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στις μάρκες των σούπερ μάρκετ αντί για τα συνήθως ακριβότερα επώνυμα προϊόντα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1000 άτομα στη Γερμανία.
Τα τρία τέταρτα του συνόλου των ερωτηθέντων (75%) δήλωσαν ότι τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ καλύπτουν τις ανάγκες τους εξίσου καλά με τα επώνυμα προϊόντα.
Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων (64%) στη Γερμανία πιστεύουν ότι η ποιότητα των ιδιωτικών ετικετών έχει αυξηθεί σημαντικά.
Σχεδόν οι μισοί πελάτες (48%) δηλώνουν ότι οι μάρκες δεν παίζουν πλέον ρόλο στις αποφάσεις αγοράς τους.
Για τα συσκευασμένα (72%) και τα φρέσκα τρόφιμα (70%), τα προϊόντα οικιακής χρήσης (69%) και τα προϊόντα φροντίδας (67%), η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς επώνυμα προϊόντα.
Οι δικές τους μάρκες και τα επώνυμα προϊόντα συχνά προέρχονται ακόμη και από το ίδιο εργοστάσιο.
Μέτρα λιτότητας λόγω οικονομικής κρίσης: λίγες ελπίδες ανάκαμψης
Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν επίσης λίγες ελπίδες για ταχεία βελτίωση.
Μόνο το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει τους επόμενους δώδεκα μήνες – το 36% πιστεύει το αντίθετο.
Αυτό τοποθετεί τη Γερμανία πολύ κάτω από τον διεθνή μέσο όρο: Παγκοσμίως, περισσότεροι άνθρωποι (40%) αναμένουν ότι η οικονομία της χώρας τους θα ανακάμψει παρά το αντίστροφο (29%).
Έτσι αξιολογούν οι πολίτες την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας τους (Πηγή: έρευνα της ΕΥ):
- Ινδία: 80 τοις εκατό θετικά
- Κίνα: 73% θετική
- Σαουδική Αραβία: 67% θετικά
- ΗΠΑ: 44% θετικά
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, η πλειονότητα του πληθυσμού στη Γερμανία ανησυχεί για το υψηλό ή αυξανόμενο κόστος της ενέργειας (86%), τις δαπάνες για τρόφιμα και οικιακά αγαθά (84%) και το κόστος της βενζίνης ή άλλων καυσίμων (69%).
Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Innofact, οι άνθρωποι στη Γερμανία επιθυμούν ιδιαίτερα να εξοικονομήσουν ενέργεια στο σπίτι.
Σύμφωνα με την έρευνα – που έγινε κατά παραγγελία της πύλης σύγκρισης Verivox – ένας στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι θα συνεχίσει να θερμαίνει το σπίτι του με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν.
Το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θέλει να μειώσει ελαφρώς (34%) ή σημαντικά (20%) τη θερμοκρασία του δωματίου λόγω του υψηλού κόστους.
Σύμφωνα με την έκθεση , ένα επιπλέον 20 τοις εκατό θέλει να θερμάνει μόνο μεμονωμένα δωμάτια προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πόσο φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν οι κάτοικοι από το 2025;
- Οι κρατήσεις για τα συντάξιμα αυξάνονται: Πόσο καθαρό μισθό θα έχετε;
- Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης;
- Σάλος σε εγκαίνια: Ιδιοκτήτρια από την Αλβανία δεν επιτρέπει άνδρες στο κατάστημά της
- Τι μισθό λαμβάνουν οι υπάλληλοι σε UPS – DHL – Hermes στη Γερμανία;
- Οι «καλύτερες» εταιρείες στη Γερμανία για νέους επαγγελματίες