Σχεδόν 65.000 Γερμανοί πολίτες μετακινούνται καθημερινά στην ελβετική τους εργασία. Γι’ αυτούς, αυτή η ευκαιρία απασχόλησης αποτελεί τεράστια ώθηση στο βιοτικό τους επίπεδο. Συνολικά, περίπου 380.000 διασυνοριακοί εργαζόμενοι από γειτονικές χώρες απασχολούνται σήμερα στην Ελβετία.
Σε αντίθεση με τους συμπατριώτες τους που διαμένουν μόνιμα στην Ελβετία με άδεια Β ή Γ, οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι λαμβάνουν άδεια G, η οποία προορίζεται ειδικά για αλλοδαπούς υπηκόους που διαμένουν σε συνοριακή ζώνη γειτονικής χώρας.
Οι “συνοριακές ζώνες”, σύμφωνα με τη Γραμματεία Μετανάστευσης, είναι περιοχές που βρίσκονται σε αρκετά κοντινή γεωγραφική απόσταση από τα ελβετικά σύνορα, ώστε να είναι εφικτή η καθημερινή μετακίνηση από και προς την εργασία.
Υψηλότεροι μισθοί στην Ελβετία
Οι κάτοχοι άδειας G εργάζονται συνήθως σε ελβετικές γλωσσικές περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στα σύνορα της χώρας τους.
Ως εκ τούτου, οι Γάλλοι εργάζονται κυρίως στη Γενεύη, το Βο και το Jura, ενώ οι Ιταλοί απασχολούνται κυρίως στο Ticino, ενώ ένας μικρός αριθμός περνά επίσης στο Valais και το Graubünden.
Το μεγαλύτερο μέρος του διασυνοριακού εργατικού δυναμικού από τη Γερμανία απασχολείται στη Βασιλεία, τη Ζυρίχη, το Aargau, το Schaffhausen και το Thurgau. (Η Βασιλεία, παρεμπιπτόντως, αποτελεί επίσης κόμβο απασχόλησης για τους Γάλλους, καθώς τα σύνορα του καντονιού εκτείνονται και στις δύο χώρες).
Αν και οι Γερμανοί αποτελούν μόνο την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του εργατικού δυναμικού στα σύνορα της Ελβετίας, πίσω από τους Γάλλους και τους Ιταλούς (διαβάστε περισσότερα σχετικά παρακάτω), ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε σε γερμανικό έντυπο, το Die Spiegel, και το οποίο αναπαρήγαγαν και τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, εξηγεί γιατί οι άνθρωποι από τη Γερμανία είναι ευχαριστημένοι με τις δουλειές τους στην Ελβετία.
Οι Γερμανοί διασυνοριακοί εργαζόμενοι επαινούν “υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας” από ό,τι θα μπορούσαν να περιμένουν στη χώρα τους.
Όπως επισημαίνει το Spiegel, “όποιος εργάζεται στην Ελβετία αλλά ζει στη Γερμανία, επωφελείται από τους ελβετικούς μισθούς που είναι σχεδόν διπλάσιοι από εκείνους της χώρας του”, οι οποίοι υπερκαλύπτουν “τις σχετικά χαμηλές τιμές στην πατρίδα”.
Ένας Γερμανός θεραπευτής μασάζ που εργάζεται με μερική απασχόληση στη Βασιλεία δήλωσε ότι κερδίζει σχεδόν 3.000 ευρώ (2.880 φράγκα) το μήνα για μια τριήμερη εβδομάδα εργασίας.
“Από τότε που εργάζομαι στην Ελβετία, απολαμβάνω την πολυτέλεια και δεν σκέφτομαι κάθε ευρώ που ξοδεύω”, είπε.
Ένα μπόνους για τους διασυνοριακούς εργαζόμενους (και όχι μόνο τους Γερμανούς) είναι ότι λαμβάνουν το μισθό τους σε φράγκα, ενώ σχεδόν όλα τα έξοδα είναι σε ευρώ.
Αυτή τη στιγμή 1 φράγκο αξίζει 1,04 ευρώ, οπότε πρόκειται σίγουρα για μια επικερδή συμφωνία.
Και παρόλο που ο πληθωρισμός της Γερμανίας (6,2% τον Ιούλιο) είναι σήμερα πολύ υψηλότερος από τον πληθωρισμό της Ελβετίας (1,6%) – και είναι έτσι εδώ και πολύ καιρό – τα μαθηματικά εξακολουθούν να λειτουργούν υπέρ των διασυνοριακών εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να αγοράζουν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από τους συμπατριώτες τους που δεν κερδίζουν ελβετικούς μισθούς.
Σε γενικές γραμμές, ο μέσος ελβετικός μισθός είναι πολύ υψηλότερος από τον γερμανικό: λίγο πάνω από 6.700 φράγκα το μήνα, έναντι 3.650 ευρώ (3.480 φράγκα).
Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι, κατά μέσο όρο, οι Ελβετοί έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα από τους Γερμανούς ομολόγους τους, παρόλο που το κόστος ζωής στην Ελβετία είναι αρκετά υψηλότερο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι η Ελβετία πραγματικά “καλύτερη” από τη Γερμανία;
Καλύτερες συνθήκες εργασίας
Τα χρήματα είναι, φυσικά, ένα ωραίο προνόμιο και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ξένοι συρρέουν στην Ελβετία.
Αλλά ορισμένοι από όσους ερωτήθηκαν από το Spiegel επισημαίνουν επίσης τις καλύτερες συνθήκες εργασίας που απολαμβάνουν στις ελβετικές δουλειές τους.
Ένας Γερμανός διασυνοριακός εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, ο οποίος εργάζεται σε ιατρική μονάδα στην Ελβετία, σημείωσε ότι “από οικονομικής άποψης είναι υπέροχα, κερδίζω τα διπλάσια από τη μητέρα μου, η οποία εργάζεται σε τμήμα επειγόντων περιστατικών στη Γερμανία”.
Αλλά και “η εκτίμηση για τον τομέα της περίθαλψης είναι μεγαλύτερη στην Ελβετία”, πρόσθεσε.
“Η σχέση μεταξύ γιατρών και φροντιστών είναι λιγότερο ιεραρχική και υπάρχει λιγότερη πίεση. Στη Γερμανία δεν θα έκανα αυτή τη δουλειά, οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες”, είπε.
“Μόνο μία φορά στα 15 χρόνια που εργάζομαι στην Ελβετία με επέπληξε ένας ασθενής επειδή δεν μιλούσα ελβετικογερμανικά!”
Τι γίνεται με τους διασυνοριακούς εργαζόμενους από άλλες χώρες;
Και γι’ αυτούς, τα οικονομικά πλεονεκτήματα της εργασίας στην Ελβετία είναι σημαντικά.
Με σχεδόν 222.000 κατόχους άδειας G, οι Γάλλοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα διασυνοριακών μετακινούμενων, ακολουθούμενοι από τους Ιταλούς (περίπου 92.000).
Οι άνθρωποι από την Ιταλία αποκομίζουν λιγότερα οικονομικά οφέλη από τους ομολόγους τους από τη Γαλλία και τη Γερμανία, επειδή οι μισθοί στο Ticino (όπου εργάζεται η πλειονότητα των Ιταλών) είναι από τους χαμηλότερους στην Ελβετία – κατά μέσο όρο 44.600 ελβετικά φράγκα ετησίως.
Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι περισσότερο από τον μέσο ετήσιο μισθό της Ιταλίας που είναι περίπου 35.000 ευρώ (33.600 φράγκα).
Η κατάσταση είναι καλύτερη για τους Γάλλους, ιδίως για εκείνους που απασχολούνται σε περιοχές με υψηλούς μισθούς στη Γενεύη και το Βο.
Αλλά ακόμη και η μετακίνηση στην Jura, όπου το επίπεδο των μισθών είναι χαμηλότερο από τον πανελβετικό μέσο όρο, αξίζει τον κόπο για όσους ζουν στην άλλη πλευρά των συνόρων στη Γαλλία.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα εργασίας στη Γερμανία
- Κατάργηση του παιδικού διαβατηρίου; Υψηλό κόστος για τους γονείς
- Γιατί η οδήγηση θα γίνει ακόμη πιο ακριβή το 2024;
- Απειλή προστίμου: Τι δεν πρέπει να έχετε στον κήπο σας;
- Συνταξιοδότηση και μετά τα 67 στη Γερμανία;
- Ανάκληση τυριού λόγω πιθανής λιστέριας – πωλείται και στη Lidl
- Air Dolomiti: Αεροσκάφος στη Γερμανία χτυπήθηκε από κεραυνό
- Καταιγίδες και βροχές: Η Γερμανία κάτω από το νερό (Video)
- QA: Η ηλικία σύνταξης σύντομα θα ξεπεράσει τα 67 έτη;