Πολλές έξυπνες τηλεοράσεις τραβούν κρυφά στιγμιότυπα οθόνης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το Λονδίνο, τη Μαδρίτη και τις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι δημοφιλή μοντέλα έξυπνων τηλεοράσεων λαμβάνουν στιγμιότυπα οθόνης αρκετές φορές το δευτερόλεπτο και τα στέλνουν στους κατασκευαστές.
Η μελέτη δείχνει ότι η πρακτική αυτή λαμβάνει χώρα και όταν οι χρήστες συνδέουν εξωτερικές συσκευές όπως κονσόλες παιχνιδιών ή φορητούς υπολογιστές μέσω HDMI.
Σύμφωνα με τη μελέτη, επηρεάζονται τουλάχιστον οι συσκευές Samsung και LG.
Η τεχνολογική πύλη «t3n» αναφέρθηκε αρχικά σε αυτό το θέμα.
Η συχνότητα συλλογής δεδομένων ποικίλλει
Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις εικόνες και τις ηχογραφήσεις για αυτό που είναι γνωστό ως Αυτόματη Αναγνώριση Περιεχομένου (ACR).
Στόχος είναι η ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών και η προβολή στοχευμένης διαφήμισης με βάση αυτή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρακολούθηση πραγματοποιείται απευθείας μέσω του λειτουργικού συστήματος της έξυπνης τηλεόρασης και όχι από τρίτους παρόχους.
Η μελέτη αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στη συχνότητα συλλογής δεδομένων μεταξύ των εμπορικών σημάτων που αναλύθηκαν.
Οι τηλεοράσεις της Samsung έκαναν ένα στιγμιότυπο οθόνης κάθε 500 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ οι συσκευές της LG έκαναν ακόμη και ένα στιγμιότυπο οθόνης κάθε δέκα χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Τα δεδομένα που συλλέγονταν αποστέλλονταν σε έναν διακομιστή κάθε λεπτό για τις συσκευές Samsung και κάθε 15 δευτερόλεπτα για την LG.
Ωστόσο, δεν επηρεάζεται όλο το περιεχόμενο από αυτή την παρακολούθηση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενο από υπηρεσίες streaming, όπως το Netflix, και το YouTube από smartphones ή φορητούς υπολογιστές δεν καταλήγουν στους διακομιστές ACR.
Η κατάσταση είναι διαφορετική με την παραδοσιακή επίγεια τηλεόραση ή όταν χρησιμοποιούνται συσκευές που συνδέονται στην τηλεόραση μέσω HDMI – όπως οι κονσόλες παιχνιδιών.
Προβλήματα προστασίας δεδομένων και νομικά ζητήματα
Αυτές οι πρακτικές εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων.
Ήδη από το 2020, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ επέκρινε τους κατασκευαστές πολλών έξυπνων τηλεοράσεων για «σοβαρές ελλείψεις διαφάνειας» που ενδέχεται να παραβιάζουν τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.
Η τρέχουσα μελέτη υπογραμμίζει αυτές τις ανησυχίες και δείχνει ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.
Σε δήλωσή της στο «t3n», η Samsung εξήγησε ότι η χρήση του ACR εξυπηρετεί τη «βελτίωση της τηλεοπτικής εμπειρίας των χρηστών της».
Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι τα δεδομένα «συλλέγονται μόνο μέσω ενός ανώνυμου αριθμού αναγνώρισης» και ότι δεν αποθηκεύονται εικόνες. Η LG εξήγησε στην πύλη ότι η LG Ads είναι υπεύθυνη για την εξατομικευμένη διαφήμιση ως ανεξάρτητη εταιρεία.
Πώς να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση
Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν την παρακολούθηση ACR στις ρυθμίσεις απορρήτου της έξυπνης τηλεόρασής τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, η διαδικασία αυτή είναι περίπλοκη και απαιτεί την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση έξι έως έντεκα διαφορετικών επιλογών στις ρυθμίσεις της τηλεόρασης.
Στις συσκευές της Samsung, οι σχετικές ρυθμίσεις βρίσκονται στην ενότητα «Υποστήριξη» και «Όροι χρήσης», όπου μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις «Υπηρεσίες πληροφοριών προβολής».
Στις τηλεοράσεις της LG, η λειτουργία ACR κρύβεται πίσω από την ονομασία «Live Plus».
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2024
- Πώς το φορολογικό σύστημα εντοπίζει απατεώνες στις φορολογικές δηλώσεις του 2024;
- Αν έχετε κάτω από αυτόν τον μισθό θεωρείστε και επίσημα φτωχός
- Εσύ το γνώριζες; Τι σημαίνουν πραγματικά οι αριθμοί στο καλοριφέρ;
- 3 εφαρμογές για να βρίσκετε πάντα τα φθηνότερα καύσιμα
- Διάσημη Ελληνίδα στη Γερμανία στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα με ποδήλατο