Τα φάρμακα και οι εμβολιασμοί μπορεί να έχουν παρενέργειες. Αυτές με τη σειρά τους εμφανίζονται με διαφορετική συχνότητα….
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Karl Lauterbach, φλεγμονή του καρδιακού μυός εμφανίζεται μετά από λιγότερο από έναν στους 10.000 εμβολιασμούς Corona – ο υπουργός το χαρακτήρισε ως “όχι πολύ συχνό”.
Αλλά τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει “συχνό” ή “όχι συχνό” με τέτοιες παρενέργειες;
- Ο αριθμός “λιγότερο από 1 στις 10.000” δεν λέει ότι ένας στους δέκα χιλιάδες θα εμφανίσει ανεπιθύμητη ενέργεια.
- Άλλοι πολύ καλά δοκιμασμένοι και αποτελεσματικοί εμβολιασμοί, όπως εκείνοι κατά της διφθερίτιδας και του τετάνου, έχουν επίσης παρενέργειες με παρόμοια συχνότητα με τον εμβολιασμό Covid.
- Η συχνότητα των ανεπιθύμητων παρενεργειών μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη χώρα και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της.
Όσοι μελετούν προσεκτικά τα ένθετα συσκευασίας των φαρμάκων μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με αυτό το φαινόμενο: ξεφυλλίζοντας όλες τις πιθανές παρενέργειες, αισθάνεται κανείς ένα αίσθημα ανησυχίας.
Δεν διαφέρει με τα εμβόλια Corona. Για ένα από τα εμβόλια, για παράδειγμα, διαβάζει κανείς: Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του περικαρδίου.
Πιο συγκεκριμένα, σε λιγότερο από μία στις 10.000 περιπτώσεις. Σύμφωνα με τη διατύπωση του υπουργού Υγείας Karl Lauterbach, αυτό είναι πράγματι “όχι τόσο συχνό”.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών της Σαξονίας, Thomas Grünewald, δηλώνει επιδοκιμαστικά: “Αυτό είναι πολύ λίγο. Όπου, βέβαια, πρέπει να πούμε ότι: Εάν μια παρενέργεια δίνεται με συχνότητα μικρότερη από 1 στις 10.000, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε δέκα χιλιάδες άτομα που εμβολιάζονται πραγματικά παθαίνουν καρδιακό μυ ή περικαρδίτιδα. Έχουμε πλέον πολύ αξιόπιστα στοιχεία για το θέμα αυτό”.
Εάν κάποιος εμβολιάζεται επαρκώς, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της επιστήμης, αυτό είναι τρεις έως οκτώ στις εκατό χιλιάδες, ειδικά για την ομάδα των 15 έως 35 ετών, εξηγεί ο Grünewald.
Η φλεγμονή του καρδιακού μυός είναι επίσης παρενέργεια άλλων εμβολιασμών
Παρεμπιπτόντως, φλεγμονή του καρδιακού μυός μπορεί να εμφανιστεί και μετά από άλλους εμβολιασμούς που έχουν δοκιμαστεί για πολλά χρόνια ή δεκαετίες. Επίσης πολύ σπάνια.
Άλλες σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων περιλαμβάνουν την παράλυση.
Μπορεί να εμφανιστούν μετά από εμβολιασμό κατά της διφθερίτιδας και του τετάνου. Με πιθανότητα μικρότερη από 1 στις 10.000.
Ο Grünewald λέει ότι πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν καν αυτό.
Με τον πολύ αποτελεσματικό και καλά ανεκτό εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας, η σοβαρή παρενέργεια της παράλυσης, το λεγόμενο σύνδρομο Guillaun-Barré, αναφέρεται με την ίδια συχνότητα, λιγότερο από 1 στις 10.000.
Δύσκολα συγκρίσιμες παρενέργειες
Γενικά, η σύγκριση της συχνότητας των σοβαρών παρενεργειών μετά από διαφορετικούς εμβολιασμούς είναι δύσκολα εφικτή, εξηγεί το Ινστιτούτο Paul Ehrlich απαντώντας σε ερώτηση του MDR AKTUELL.
Ο λόγος είναι ότι εμβολιάζονται πολύ διαφορετικές ομάδες πληθυσμού και ηλικίες.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των αναφερόμενων παρενεργειών διαφέρει από χώρα σε χώρα, εξηγεί ο επιδημιολόγος Klaus Stöhr.
Αναφέρεται στους εμβολιασμούς Corona: “Για παράδειγμα, στον Καναδά, στο Οντάριο, υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες που έχουν αναφερθεί ως ύποπτες, της τάξης των τριών ανά εκατό χιλιάδες δόσεις που χορηγήθηκαν. Και στη Γερμανία, υπάρχουν 27 ανά εκατό χιλιάδες”.
Οι ύποπτες αναφορές εξακολουθούν να μην αποδεικνύουν τίποτα
Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι το Ινστιτούτο Paul Ehrlich λαμβάνει περισσότερες αναφορές υποψίας για τους εμβολιασμούς Corona από ό,τι για άλλους εμβολιασμούς.
Ο Stöhr λέει: “Υπάρχει πολύ λιγότερο ενδιαφέρον και προσοχή για άλλα εμβόλια που είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια ορισμένη δυσαναλογία στις αναφορές”.
Έχετε υπόψη σας ότι ο Stöhr μιλάει για ύποπτες αναφορές. Το αν τα παρατηρούμενα συμπτώματα σχετίζονται αιτιωδώς με τον εμβολιασμό δεν είναι βέβαιο.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Αυτά τα χαρτονομίσματα μπορεί να αξίζουν μια μικρή περιουσία
- Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή Έλληνας επιχειρηματίας στη Γερμανία
- Αυτά αλλάζουν τον Απρίλιο του 2023 στη Γερμανία…
- Τέμπη: Οι δυο Ελληνίδες της Γερμανίας που έχασαν την ζωή τους
- Σημαντική αύξηση των συντάξεων στη Γερμανία από την 1η Ιουλίου
- 59,80: Είναι αυτό το πιο ακριβό κιβώτιο μπύρας στη Γερμανία;
- Ακύρωση ή καθυστέρηση πτήσης: Τα δικαιώματα σας στη Γερμανία
- Γερμανία: Οι πόλεις με τα φθηνότερα και ακριβότερα ντονέρ κεμπάπ
- Πάσχα 2023 Γερμανία: Τι γιορτάζεται – ποιες ημέρες είναι αργίες;
- Ποιες είναι οι πιο όμορφες παλιές πόλεις της Γερμανίας;
- 7 σημάδια ότι έφτασε η άνοιξη στη Γερμανία
- Έρχεται υψηλότερος ραδιοτηλεοπτικός φόρος στη Γερμανία;
- Μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία για τις καταθέσεις των πολιτών
- Από χιονοθύελλες σε 20C: Ο καιρός στη Γερμανία τις επόμενες μέρες