Συσκευές όπως οι τηλεοράσεις και τα ηχεία συλλέγουν περισσότερα δεδομένα από ό,τι χρειάζεται, επικρίνουν οι ειδικοί σε θέματα προστασίας των καταναλωτών. Οι φριτέζες ζεστού αέρα είναι επίσης υπερβολικά περίεργες…
Οι έξυπνες οικιακές συσκευές παρακολουθούν τους χρήστες τους περισσότερο από όσο χρειάζεται, αναφέρει στον ιστότοπό της η βρετανική οργάνωση προστασίας των καταναλωτών «Which».
Σε δοκιμές διαφόρων συσκευών, όπως έξυπνα ρολόγια και τηλεοράσεις, η οργάνωση προστασίας των καταναλωτών διαπίστωσε ότι «η συλλογή δεδομένων συχνά υπερβαίνει κατά πολύ τα αναγκαία για τη λειτουργικότητα του προϊόντος».
Οι συνήγοροι των καταναλωτών εξεπλάγησαν ιδιαίτερα από τη μανία συλλογής δεδομένων των έξυπνων φριτέζων των κατασκευαστών Xiaomi, Aigostar και Cosori.
Και οι τρεις συσκευές που δοκιμάστηκαν δεν απαιτούσαν μόνο τα δεδομένα θέσης του χρήστη, αλλά και την άδεια για την καταγραφή αρχείων ήχου στο τηλέφωνό του.
Η εφαρμογή της Xiaomi συνδέθηκε επίσης με ανιχνευτές από το Facebook, το διαφημιστικό δίκτυο Pangle της TikTok και τον κινεζικό τεχνολογικό όμιλο Tencent.
Η φριτέζα ζεστού αέρα από την Aigostar ζητά το φύλο και την ημερομηνία γέννησης κατά τη δημιουργία λογαριασμού ιδιοκτήτη – χωρίς προφανή λόγο, γράφουν οι οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών.
Το Smartwatch θέλει να καταγράφει δεδομένα ήχου στα κινητά τηλέφωνα
Από τα έξυπνα ρολόγια που αναλύθηκαν, το Huawei Ultimate είχε τη χειρότερη επίδοση, καθώς ζητούσε εννέα «επικίνδυνες» εξουσιοδοτήσεις στο τηλέφωνο του χρήστη.
Αυτές περιλάμβαναν πρόσβαση στην τοποθεσία του χρήστη και το δικαίωμα καταγραφής δεδομένων ήχου στο smartphone.
Σύμφωνα με το «Which», τόσο οι τηλεοράσεις Hisense όσο και οι τηλεοράσεις Samsung ζήτησαν έναν ταχυδρομικό κώδικα από τον χρήστη κατά τη ρύθμιση των έξυπνων τηλεοράσεων.
Η εφαρμογή της κινητής τηλεόρασης της Samsung ζήτησε ακόμη και οκτώ «επικίνδυνες» εξουσιοδοτήσεις τηλεφώνου από τον χρήστη – συμπεριλαμβανομένης της επιλογής να καταστήσει όλες τις άλλες εφαρμογές του τηλεφώνου ορατές στην εφαρμογή.
Οι συνήγοροι των καταναλωτών καταλήγουν γράφοντας ότι οι έρευνές τους δείχνουν πώς οι κατασκευαστές είναι σήμερα σε θέση να συλλέγουν υπερβολικά δεδομένα από τους καταναλωτές.
Συχνά το κάνουν αυτό με ελάχιστη διαφάνεια σχετικά με το για ποιο λόγο χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες, επικρίνει το «Which».
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν
Δείτε επίσης
- Όλα όσα αλλάζουν τον Νοέμβριο του 2024 στη Γερμανία
- Πώς αποφασίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού στη Γερμανία σήμερα;
- 6 εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα στην καθημερινή σας ζωή
- Χρειάζεται να μιλάτε γερμανικά για να βρείτε δουλειά στη Γερμανία;
- Δοκιμαστική εβδομάδα τετραήμερης εργασίας στη Γερμανία: Πέτυχε το πείραμα;