Η αύξηση των τιμών και του κόστους συντήρησης σημαίνει ότι οι Γερμανοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κινητικότητά τους. Το αυτοκίνητο παραμένει ένα σημαντικό μέσο μεταφοράς…
Το 2022 ήταν δύσκολο για την αγορά αυτοκινήτων στη Γερμανία
Προβλήματα παράδοσης, μεγάλοι χρόνοι αναμονής και ελλείψεις ανταλλακτικών κυριαρχούσαν στην καθημερινή ζωή.
Αυτό είχε παράξενα αποτελέσματα – η Porsche ή η Ford, για παράδειγμα, δεν ήταν σε θέση να παραδώσουν σχεδόν έτοιμα αυτοκίνητα επειδή τους έλειπαν μεμονωμένα εξαρτήματα, όπως το έμβλημα της μάρκας.
Η χειρότερη επίδραση στη διάθεση των αγοραστών, ωστόσο, είναι η άνοδος των τιμών, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Deutsche Automobil Treuhand (DAT):
Οι μισοί από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων φοβούνται πλέον ότι δεν θα μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά το αυτοκίνητό τους λόγω των τρεχουσών εξελίξεων και των αυξήσεων των τιμών.
Το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο για πολλούς – ειδικά στην επαρχεία
Για τη μελέτη, το ινστιτούτο ερευνών κοινής γνώμης GfK πήρε συνεντεύξεις από 4.600 ιδιώτες που έχουν ή αγόρασαν πρόσφατα αυτοκίνητο.
Για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων, το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά σημαντικό: το 77% δήλωσε ότι το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της κινητικότητάς του στην καθημερινή ζωή.
Αυτό είναι σίγουρα ένα αδύναμο σημείο της μελέτης, καθώς αφήνει έξω την αντίθετη πλευρά – δηλαδή τους μη κατόχους αυτοκινήτων (12,66 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Γερμανία σύμφωνα με το Statista) και τους λόγους που τους εμποδίζουν να έχουν αυτοκίνητο.
Η αξιολόγηση του αυτοκινήτου ως σημαντικού παράγοντα για την καθημερινή ζωή σχετίζεται επίσης με την εκτίμηση του πόσο καλά είναι οργανωμένες οι δημόσιες συγκοινωνίες στις επιμέρους περιοχές:
ενώ το 86% των κατοίκων των μεγάλων πόλεων με περισσότερους από 100.000 κατοίκους δήλωσαν ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι πολύ καλές ή καλά αναπτυγμένες, το 66% των κατοίκων των μικρών πόλεων με λιγότερους από 20.000 κατοίκους πιστεύουν ότι είναι κακές ή πολύ κακές.
Η κατοχή αυτοκινήτου είναι αντίστοιχα πιο σημαντική εδώ.
Υψηλές τιμές, αποτυχημένες αγορές
Η χαμηλή προσφορά καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων προκάλεσε εξαιρετική άνοδο των τιμών.
Η μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου αυξήθηκε κατά 19% από 15.740 σε 18.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο (το 2013 ήταν 9.420 ευρώ).
Τα καινούργια αυτοκίνητα έγιναν κατά μέσο όρο 5.000 ευρώ ακριβότερα, από 37.790 σε 42.790 ευρώ (συν 13%) – υψηλό όλων των εποχών.
Πριν από δέκα χρόνια, ένα νέο αυτοκίνητο κόστιζε ακόμα 27.030 ευρώ, σύμφωνα με την DAT.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι υψηλές τιμές και η έλλειψη προσφοράς οδήγησαν το 13% των υποψήφιων αγοραστών να μην προβούν τελικά σε αγορά.
Το 36% βρήκε τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πολύ υψηλές, ενώ το 31% τόνισε ότι έπρεπε να εξοικονομήσει χρήματα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία το 2023;
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο
- 10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
- Πόσα πρέπει να βγάζεις για να θεωρηθείς πλούσιος στη Γερμανία;
- Έρευνα: Ποια είναι η πιο άσχημη πόλη της Γερμανίας
- Γερμανία: Έρχεται εφάπαξ επίδομα €502 για τις δαπάνες θέρμανσης
- Γερμανία: Ψώνια το πρωί ή το βράδυ – πότε είναι φθηνότερα;
- Πόσο δύσκολο είναι το γερμανικό τεστ γλωσσομάθειας C1;