Πώς οι γερμανικές πόλεις προετοιμάζονται για blackouts;
Η έλλειψη φυσικού αερίου και τα προβλήματα με τα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία αυξάνουν τους φόβους για πιθανές διακοπές ρεύματος σε όλη τη Γερμανία αυτόν τον χειμώνα. Δείτε πώς αντιδρούν ορισμένες πόλεις.
Πόσο πιθανό είναι ένα μπλακ άουτ στη Γερμανία;
Οι γνώμες των εμπειρογνωμόνων ποικίλλουν προς το παρόν σε μεγάλο βαθμό σχετικά με την πιθανότητα να πληγεί η Γερμανία από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι κάποιες διακοπές ρεύματος είναι πιθανές δεδομένης της ενεργειακής κρίσης.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο φορέας εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας λέει ήδη στα νοικοκυριά να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος σε “πραγματικά κρύες ημέρες”, εάν μειωθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές (BBK) δήλωσε ότι, παρόλο που η Γερμανία διαθέτει πολύ ασφαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλίμακας και μακράς διάρκειας διακοπής ρεύματος “δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς”.
Ο Herbert Saurugg, πρώην ταγματάρχης των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων και ειδικός σε θέματα μπλακ άουτ, δήλωσε πρόσφατα στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Tagesschau ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εκτεταμένων διακοπών ρεύματος στη Γερμανία και την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα και ότι η τρέχουσα απειλή υποτιμάται.
Αν και δεν ασχολήθηκε άμεσα με το θέμα των διακοπών ρεύματος, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση έχει κάνει καλές προβλέψεις για τον επερχόμενο “χειμώνα των προκλήσεων”.
Είπε ότι η διατήρηση των δύο πυρηνικών εργοστασίων σε λειτουργία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι “δεν θα υπάρξει ποτέ έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία”.
Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε επίσης πρόσφατα: “Έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας εφοδιασμού στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία”.
Οι γερμανικές πόλεις προετοιμάζονται ήδη για διακοπές ρεύματος;
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Handelsblatt, στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας πραγματοποιούνται πλέον εβδομαδιαίες συναντήσεις μεταξύ πολιτικών, υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και διαχειριστών του δικτύου για την κατάρτιση σχεδίων δράσης για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Εκπρόσωπος της πόλης του Μονάχου δήλωσε πρόσφατα στο Focus ότι η βαυαρική πρωτεύουσα “προετοιμάζεται εδώ και μήνες για πιθανές ενεργειακές εμπλοκές τον ερχόμενο χειμώνα” και το τμήμα ενέργειας του Επιτελείου Έκτακτων Εκδηλώσεων (SAE) της πόλης καταρτίζει σχέδια για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης.
Μια εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής του Ντίσελντορφ δήλωσε στο ίδιο δημοσίευμα ότι η πόλη διαθέτει εδώ και αρκετό καιρό ένα “συντονισμένο επιχειρησιακό σχέδιο” μεταξύ της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Ντίσελντορφ, της κύριας εταιρείας δικτύου της πόλης και των δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σχετικά με το θέμα των διακοπών ρεύματος και ότι υπάρχουν διαφορετικές “σπονδυλωτές έννοιες” για διαφορετικά σενάρια.
Εκπρόσωπος του προμηθευτή ενέργειας Mainova στη Φρανκφούρτη δήλωσε στη Handelsblatt ότι η “Ομάδα Εργασίας για την Ενεργειακή Κρίση” συνεδρίασε για πρώτη φορά στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχει ήδη θεσπίσει λεπτομερείς έννοιες προφύλαξης και ασφάλειας, οι οποίες “βελτιώνονται συνεχώς”.
Τι είδους μέτρα ετοιμάζουν οι πόλεις στη Γερμανία;
Ένα μέτρο που έχουν θέσει σε εφαρμογή πολλές πόλεις είναι η δημιουργία ειδικών σημείων συνάντησης για τους πολίτες τους σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Στο Ντίσελντορφ, για παράδειγμα, μια διακοπή ρεύματος θα ενεργοποιήσει ένα “συντονισμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού ανθρώπων για μια περίοδο αρκετών ημερών”, το οποίο, αν χρειαστεί, θα αναπτύξει την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης και οργανώσεις βοήθειας για την απομάκρυνση ευάλωτων ατόμων σε κέντρα υποστήριξης, όπου θα μπορούν να περιθάλπονται και να σιτίζονται για αρκετές ημέρες.
Στο Βερολίνο, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο των λεγόμενων Wärmehallen (“αίθουσες θέρμανσης”) – συμπεριλαμβανομένων καντινών, μουσείων και βιβλιοθηκών – όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και να ζεσταθούν.
Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης στην Κολωνία περιλαμβάνουν επίσης τους λεγόμενους “φάρους” ως σημεία επαφής για τους κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστικών σταθμών, δημόσιων κτιρίων και εκκλησιών.
Επικοινωνία στη Γερμανία
Ένα σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με τις διακοπές ρεύματος είναι η απώλεια των καναλιών επικοινωνίας – όταν οι τηλεοράσεις νεκρώνονται και τελικά τα τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές ξεμένουν από μπαταρία.
Προκειμένου να εξακολουθήσει να υπάρχει πληροφόρηση του πληθυσμού και, αν χρειαστεί, να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, θα δημιουργηθούν σημεία επαφής για τη μετάδοση αιτημάτων βοήθειας στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.
Σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής ρεύματος, στο Ντίσελντορφ, για παράδειγμα, ο πληθυσμός της πόλης θα ενημερώνεται μέσω σημείων πληροφόρησης στις συνοικίες, οχημάτων με μεγάφωνα ή και μέσω άμεσης αλληλογραφίας.
Εκτός από τις ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνων και τα σημεία πληροφόρησης, το Αμβούργο σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο “MoWaS” ή αρθρωτό σύστημα προειδοποίησης.
Αυτό το σύστημα μπορεί να μεταδίδει ταυτόχρονα μεμονωμένα μηνύματα σε όλη τη Γερμανία σε όλους τους συνδεδεμένους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Εκτός από τη λειτουργία προειδοποίησης, το MoWaS διαθέτει επίσης ένα ευρέως διαθέσιμο σύστημα επικοινωνίας κειμένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των σταθμών MoWaS.
Τι γίνεται με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία;
Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης των περισσότερων πόλεων διαθέτουν εφεδρικές παροχές ρεύματος.
Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες διάσωσης, τα νοσοκομεία και οι εγκαταστάσεις περίθαλψης διαθέτουν συνήθως γεννήτριες ρεύματος έκτακτης ανάγκης, οι οποίες εκκινούν σε περίπτωση διακοπής.
Δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία
Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, μεγάλα τμήματα των τοπικών συστημάτων δημόσιων μεταφορών μπορεί επίσης να ακινητοποιηθούν.
Μια εκπρόσωπος του φορέα τοπικών μεταφορών Rheinbahn του Ντίσελντορφ δήλωσε στο Focus ότι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος στο δίκτυο μεταφορών τους, “τα τραμ θα κυλήσουν και θα σταματήσουν σε μια ασφαλή και λιγότερο παρεμποδιστική θέση”. Οι επιβάτες θα συνέχιζαν στη συνέχεια με τα πόδια υπό την καθοδήγηση των οδηγών από τα τραμ ή τους σταθμούς U-bahn.
Στο Μόναχο, τα ντιζελοκίνητα λεωφορεία βρίσκονται σε ετοιμότητα σε ένα “δίκτυο έκτακτης ανάγκης” για να συνεχίσουν να μετακινούνται οι άνθρωποι σε περίπτωση βλάβης του ηλεκτρικά συστήματος δημόσιων μεταφορών.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Εφάπαξ πληρωμή φυσικού αερίου – τι πρέπει να γνωρίζετε
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Τι πρέπει να κάνω εάν κολλήσω Covid στη Γερμανία;
- Οι σκαντζόχοιροι στη Γερμανία χρειάζονται τη βοήθειά σας
- Covid-Mask: Ποια γερμανικά κρατίδια σχεδιάζουν επαναφορά;
- Γερμανία: Πώς μοιάζει η φτώχεια σε μια πλούσια χώρα;