Γιατί οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο επιθετικοί στην οδική κυκλοφορία;
Η επιθετικότητα και η απερισκεψία στην οδική κυκλοφορία συνεχίζουν να αυξάνονται με την πάροδο των ετών. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό – και τι μπορεί να γίνει γι’ αυτό; Ένας ψυχολόγος κυκλοφορίας εξηγεί…
Μια έρευνα για την οδική ασφάλεια που διεξήχθη από την Ένωση Έρευνας Ατυχημάτων των Γερμανών Ασφαλιστών (UDV) το 2023 δείχνει ότι οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο επιθετικοί στους δρόμους της Γερμανίας.
Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι κατά καιρούς συμπεριφέρονται στην κυκλοφορία αφού θυμώσουν και, για παράδειγμα, οδηγούν πιο γρήγορα από το συνηθισμένο – το 2016, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις το μισό.
“Όλοι θα πρέπει να απαντήσουν “όχι” σε αυτή την ερώτηση, διότι η οδική κυκλοφορία δεν είναι ένα μέρος όπου πρέπει να απαλλαγείτε από την επιθετικότητα”, λέει ο Thomas Wicke, ψυχολόγος κυκλοφορίας στην TÜV SÜD Pluspunkt.
Το 44% δήλωσε ότι τουλάχιστον περιστασιακά πατάει φρένο για να επιβραδύνει ένα άτομο που ακολουθεί πίσω του.
Περίπου το 31 τοις εκατό έχει πατήσει σκόπιμα το γκάζι όταν τον προσπερνούν και το 21 τοις εκατό δήλωσε ότι κατά καιρούς αναβοσβήνουν τους προβολείς και τα φλας όταν προσπερνούν στον αυτοκινητόδρομο.
Παραδόξως, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι η επιθετικότητα στο δρόμο αποτελεί πρόβλημα, αλλά δύσκολα θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους γι’ αυτό.
Για παράδειγμα, το 96% του συνόλου των οδηγών αυτοκινήτων απάντησε ότι θα προσπερνούσε τους ποδηλάτες με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά ταυτόχρονα το 93% των άλλων οδηγών αυτοκινήτων αντιλαμβάνεται πολύ μικρή απόσταση ασφαλείας κατά την προσπέραση των ποδηλατών.
Οι λόγοι αυτής της εξέλιξης είναι πολύπλοκοι. Καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν, αυξάνεται και ο όγκος της κυκλοφορίας στους δρόμους – ο αριθμός των χρηστών του δρόμου, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των αυτοκινητιστών αλλά και των ποδηλατιστών και των πεζών, αυξάνεται.
Ταυτόχρονα, τα αιτήματα των διαφόρων χρηστών του δρόμου εκφράζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια από ό,τι στο παρελθόν – οι ποδηλάτες επιμένουν δικαίως σε ένα καλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, όπως και οι πεζοί σε ασφαλή πεζοδρόμια.
Επιπλέον, υπάρχει μια αναγνωρίσιμη τάση στο σύνολο της κοινωνίας προς μεγαλύτερη συνολική επιθετικότητα, η οποία δεν σταματά στους δρόμους.
Το να αφήνουμε ελεύθερο το θυμό μας κατά την οδήγηση οδηγεί συχνά σε επικίνδυνους και ριψοκίνδυνους οδηγικούς ελιγμούς ή ακόμη και σε ατυχήματα.
Και δεν είναι μόνο αυτό: αν ένας οδηγός τραβά επανειλημμένα την προσοχή λόγω επιθετικής και επικίνδυνης οδηγικής συμπεριφοράς, αυτό μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες.
“Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να διαταχθεί ιατρική-ψυχολογική εξέταση (MPU). Εάν διαπιστωθεί τάση επιθετικότητας στην οδική κυκλοφορία, ο ενδιαφερόμενος θα λάβει πίσω την άδεια οδήγησης μόνο εάν έχει εργαστεί εντατικά για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος”, εξηγεί ο Thomas Wicke.
Εάν η συμπεριφορά χαρακτηρίζεται ακόμη και ως εξαναγκασμός, μπορεί επίσης να επιβληθεί πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης.
“Παρεμπιπτόντως, οι άνδρες είναι πιο συχνά εμφανείς για την επιθετική τους οδηγική συμπεριφορά στους δρόμους. Ο αριθμός των γυναικών που πρέπει να υποβληθούν σε MPU ύστερα από εξαναγκαστική συμπεριφορά είναι αμελητέος”, λέει ο ψυχολόγος-συγκοινωνιολόγος.
Αποφύγετε το άγχος…
Όποιος είναι αγχωμένος θα πρέπει, λοιπόν, να αντιδράσει εγκαίρως πριν γίνει επιθετικός.
Οι θετικές σκέψεις, η αγαπημένη σας μουσική ή οι βαθιές κοιλιακές αναπνοές σας χαλαρώνουν και σας αποσπούν την προσοχή.
Για να αποφύγετε το άγχος, θα πρέπει να προγραμματίσετε επαρκή χρόνο απομόνωσης, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής.
“Αν οι άλλοι χρήστες του δρόμου δείχνουν υψηλό επίπεδο επιθετικότητας, θα πρέπει να διατηρήσετε και εσείς την ψυχραιμία σας”, συμβουλεύει ο ειδικός.
“Το να επιβραδύνετε και να προκαλείτε τους παρατρεχάμενους ή να πανικοβάλλεστε μπορεί μόνο να επιδεινώσει μια επικίνδυνη κατάσταση”.
Για τη βελτίωση της κατάστασης της ασφάλειας συζητούνται διάφορες προτάσεις, όπως αυστηρότερα όρια ταχύτητας, μηδενικό όριο αλκοόλ, αυξημένοι αστυνομικοί έλεγχοι, υψηλότερα πρόστιμα, αυτόνομη οδήγηση και νέες έννοιες σχεδιασμού της κυκλοφορίας.
“Ωστόσο, η συγκεκριμένη εφαρμογή πολλών από αυτά τα μέτρα απέχει ακόμη πολύ.
Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να ξεκινήσετε από τον εαυτό σας και να υιοθετήσετε μια πιο χαλαρή και διακριτική προσέγγιση της οδικής κυκλοφορίας”, καταλήγει ο Thomas Wicke.
“Εξάλλου, είναι απολύτως απαράδεκτο να θέτει κανείς σε κίνδυνο ή ακόμη και να σκοτώνει άλλους μόνο και μόνο από θυμό”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.