Οδική κυκλοφορία στη NRW: Πολλοί είναι δυσαρεστημένοι
Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι κάτοικοι και οι μετακινούμενοι με την προσωπική κινητικότητα στις αντίστοιχες πόλεις τους; Μια έρευνα της ADAC το ανέλυσε αυτό.
Σε μια έρευνα της ADAC σε κατοίκους, μετακινούμενους και επισκέπτες σχετικά με την ικανοποίησή τους από την προσωπική κινητικότητα, τα αποτελέσματα για τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (NRW) είναι απογοητευτικά.
Η ADAC πραγματοποίησε περισσότερες από 9.000 συνεντεύξεις σε παγγερμανικό επίπεδο για την αντιπροσωπευτική διαδικτυακή έρευνα.
Η τιμή του δείκτη ADAC δείχνει αν και κατά πόσες ποσοστιαίες μονάδες οι ικανοποιημένοι χρήστες του οδικού δικτύου υπερτερούν των δυσαρεστημένων.
Με τιμή 0, ίσος αριθμός κατοίκων και μετακινούμενων/επισκεπτών θα ήταν ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι με την κινητικότητα σε μια πόλη.
Σε σύγκριση με το ADAC Monitor 2017, η ικανοποίηση έχει μειωθεί σημαντικά και στις πέντε πόλεις της NRW, εξηγεί η εταιρεία.
Ειδικότερα, μία πόλη στην περιοχή του Ρουρ απέδωσε ιδιαίτερα άσχημα στην έρευνα: το Ντούισμπουργκ.
Οι κάτοικοι του Ντούισμπουργκ ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την κινητικότητα
Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας Ρουρ κατέλαβε την τελευταία θέση στο ADAC Monitor “Mobile in the city” σε σύγκριση με τις 15 μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις με συνολικό δείκτη -8.
Το Ντούισμπουργκ έλαβε τις χαμηλότερες βαθμολογίες ικανοποίησης από όλες τις πόλεις από τους χρήστες των δημόσιων μέσων μεταφοράς (-12), τους ποδηλάτες (-11) και τους πεζούς (+10).
Σύμφωνα με την ADAC, από το 2017 και μετά παρατηρείται επιδείνωση πάνω από το μέσο όρο στη συνέχεια του δικτύου ποδηλατοδρόμων (-22), στην κατάσταση των ποδηλατοδρόμων (-9), στο πλάτος των ποδηλατοδρόμων (-18) και στην αμεσότητα των διαδρομών (-17), ιδίως για τους ποδηλάτες.
Οι πεζοί στο Ντούισμπουργκ, από την άλλη πλευρά, παραπονιούνται κυρίως για την κατάσταση των πεζοδρομίων (-25), την προσβασιμότητα (-24), τη συμπεριφορά των ποδηλατών (-15), το πλάτος των πεζοδρομίων (-14), τη διαθεσιμότητα καθισμάτων (-13) και την αμεσότητα των διαδρομών (-13).
Οι οδηγοί αυτοκινήτων στο Ντούισμπουργκ είναι ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι
Στις δημόσιες συγκοινωνίες, η ακρίβεια (-37), η αμεσότητα των συνδέσεων (-31) και η ροή πληροφοριών σε περίπτωση διαταραχών (-28) έχουν επιδεινωθεί από το 2017. Δεν υπήρξαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις σε καμία από τις πτυχές που εξετάστηκαν.
Παρ’ όλα αυτά, η πόλη δεν βρέθηκε στον πάτο της λίστας για τους οδηγούς αυτοκινήτων, αλλά τουλάχιστον στη δωδέκατη θέση (-19). Εκεί είναι που η δυσαρέσκεια είναι μεγαλύτερη στην Κολωνία (-23).
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ενώ σε πολλές πόλεις ιδίως οι εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι με την κινητικότητα, στο Ντούισμπουργκ συμβαίνει το αντίθετο.
Εδώ, οι κάτοικοι είναι ακόμη πιο δυσαρεστημένοι με την κινητικότητά τους (-12) από ό,τι οι επισκέπτες εκτός της πόλης (-3).
Πώς προκύπτει η δυσαρέσκεια στη NRW;
Γιατί όμως ορισμένοι πολίτες είναι εξαρχής τόσο δυσαρεστημένοι με την κινητικότητα στις πόλεις τους;
“Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για χώρο και οι υψηλότερες προσδοκίες όσον αφορά την οδική ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τις πόλεις”, λέει ο καθηγητής Dr. Roman Suthold, ειδικός σε θέματα κινητικότητας στην ADAC στη NRW.
“Η κυκλοφορία έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά ο χώρος στους δρόμους έχει παραμείνει ο ίδιος. Αυτό αντανακλάται σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, μεγαλύτερους χρόνους μετακίνησης και γεμάτα λεωφορεία και τρένα”, συνεχίζει ο Suthold.
“Η αυξανόμενη πυκνότητα των αυτοκινήτων ανά κάτοικο λόγω της περαιτέρω αύξησης των αριθμών ταξινόμησης αυξάνει επίσης την πίεση στάθμευσης στις αστικές γειτονιές”.
Αν και οι πόλεις προσπαθούν όλο και περισσότερο να ενισχύσουν τις εναλλακτικές λύσεις κινητικότητας έναντι της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, η εφαρμογή τους είναι συνήθως χρονοβόρα και συνοδεύεται από αμφιλεγόμενες συζητήσεις.
“Αυτό αυξάνει μόνο τη δυσαρέσκεια πολλών χρηστών του οδικού δικτύου για την κινητικότητα στην πόλη τους. Η ποδηλασία και το περπάτημα ειδικότερα έχουν παραμεληθεί για πάρα πολύ καιρό.
Και οι δημόσιες συγκοινωνίες υποφέρουν από την τρέχουσα έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Χρειάζονται επειγόντως περισσότερη αξιοπιστία και χωρητικότητα”, εξηγεί ο Suthold.
Θα υπάρξει επίσης ψυχολογική επίδραση, καθώς ο όγκος της κυκλοφορίας είχε μειωθεί προσωρινά σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.
“Οι περιορισμοί στην κινητικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας σήμαινε ότι οι δρόμοι ήταν ως επί το πλείστον ελεύθεροι από μποτιλιαρίσματα και τα λεωφορεία και τα τρένα ήταν άδεια.
Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται επομένως αντιληπτή ως επιδείνωση”. Τέλος, η συνολική ικανοποίηση των ανθρώπων από τις συνθήκες διαβίωσής τους μειώνεται λόγω του μεγάλου αριθμού κρίσεων.
Σύμφωνα με την ADAC, οι κάτοικοι και οι μετακινούμενοι/επισκέπτες στη Δρέσδη είναι οι πιο ικανοποιημένοι από την προσωπική τους κινητικότητα (+26).
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.