Οδηγίες της ΕΕ: Αυστηρότεροι κανόνες για το πρωινό που τρώμε!
Αυστηρότεροι κανόνες για το μέλι, τη μαρμελάδα και άλλα προϊόντα: Τι θα αλλάξει σύντομα στο τραπέζι του πρωινού μας μετά από τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
“Μέλι από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες” δεν θα αναγράφεται πλέον αόριστα στο μέλλον.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αυστηροποιήσει τις οδηγίες για το πρωινό, προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές από την απάτη.
Στο μέλλον, οι καταναλωτές θα μπορούν να διαβάζουν τη χώρα προέλευσης του μελιού στη συσκευασία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυστηροποιεί επίσης τις λεγόμενες οδηγίες πρωινού για τις μαρμελάδες και τους χυμούς.
Αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες και πιο υγιεινές επιλογές, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δελτίο Τύπου στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.
Υπάρχουν επανειλημμένες υποψίες ότι το μέλι που εισάγεται από τρίτες χώρες περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, παρόλο που αυτό δεν αναγράφεται στο προϊόν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε σε μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της απάτης.
Στο μέλλον, η συσκευασία του προϊόντος δεν θα πρέπει πλέον να αναγράφει απλώς “μέλι από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες”.
Αντ’ αυτού, η ετικέτα θα πρέπει να περιλαμβάνει κατάλογο των χωρών προέλευσης. Πρέπει επίσης να αναγράφονται τα ποσοστά των τεσσάρων πρώτων χωρών προέλευσης του μελιού.
Εάν αυτό δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού μελιού, πρέπει να αναφέρονται τα ποσοστά για όλες τις χώρες.
Ο γενικός κανόνας για τη μαρμελάδα είναι ότι πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον κατά 45% από φρούτα. Για τις μαρμελάδες “extra”, το ποσοστό είναι 50 τοις εκατό.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα πρέπει να αναγράφονται και οι χώρες προέλευσης των φρούτων που χρησιμοποιούνται.
Νέος κανόνας για τους χυμούς φρούτων
Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της φυσικής ζάχαρης πρέπει να αφαιρείται από τους χυμούς φρούτων που φέρουν την ένδειξη “μειωμένη ζάχαρη”.
Οι κατασκευαστές δεν επιτρέπεται στη συνέχεια να αντικαταστήσουν την αφαιρεθείσα ζάχαρη με γλυκαντικές ουσίες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει ακόμη να εγκρίνουν τον νέο νόμο πριν τεθεί σε ισχύ.
Στη συνέχεια, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες εντός δύο ετών.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.