Το όνειρο της πτήσης γοητεύει την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες. Ο Otto Lilienthal μελέτησε το σχήμα των κυρτών πτερυγίων μέχρι που κατάφερε να κατασκευάσει το πρώτο ανεμόπτερο στον κόσμο. Αυτό ακριβώς το μοντέλο ήταν που τελικά του κόστισε τη ζωή.
Μόναχο
Με αφορμή την 125η επέτειο του θανάτου του πρωτοπόρου της αεροπορίας Otto Lilienthal στις 10 Αυγούστου, ειδικοί συγκέντρωσαν τις ακριβείς συνθήκες της συντριβής του. “Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες. Σχετίζονται με το ίδιο το ανεμόπτερο, με τη φιλοσοφία του Lilienthal για την πτήση, ενώ υπήρχε και λίγη κακή τύχη”, δήλωσε στην Deutsche Presse-Agentur ο επιμελητής αεροπορίας του Γερμανικού Μουσείου του Μονάχου, Andreas Hempfer.
Στην τελευταία του πτήση, ο Lilienthal χρησιμοποίησε το λεγόμενο Normalsegelapparat. Ωστόσο, είχε πολύ καιρό να πετάξει με το πρώτο αεροσκάφος παγκοσμίως που κατασκευάστηκε σε σειρά και ελεγχόταν από το βάρος του σώματος.
Παρά τη μεγάλη εμπειρία του με περισσότερες από 2000 πτήσεις με διάφορα μοντέλα, δεν είχε αρκετή εξάσκηση με αυτό το ανεμόπτερο. Επιπλέον, ο Lilienthal προσπαθούσε πάντα να παρουσιάζει όλο και καλύτερες επιδόσεις στις προσπάθειες πτήσης του, ανέφερε ο Hempfer.
Προκειμένου να φτάσει σε μεγάλο ύψος, πήδηξε νωρίς από το έδαφος κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης του και ανέβηκε απότομα, γεγονός που έκανε το ανεμόπτερο να επιβραδύνει.
Τελικά, τα θερμικά ρεύματα που επικράτησαν στον λόφο πτήσης στις 9 Αυγούστου 1896 ήταν η καταστροφή του. “Υπήρχε ένα σημείο ζεστού αέρα που αποκολλήθηκε από το έδαφος και ανέβηκε προς τα πάνω.
Ο Lilienthal πέταξε το μονοπλάνο του αργά και μετωπικά σε αυτό το σημείου του ανερχόμενου αέρα, και αυτή η φούσκα τράβηξε τη μύτη του αεροπλάνου του τόσο ψηλά που δεν μπορούσε πλέον να το κατευθύνει”, ανέφερε ο Hempfer. “Το ανεμόπτερο σχεδόν σταμάτησε στον αέρα και στη συνέχεια έπεσε σαν πέτρα”.
Σε ηλικία 48 ετών, ο Lilienthal πέθανε από τα τραύματά του μια μέρα αργότερα στο Βερολίνο. Μετά το θάνατό του, αρχικά έπεσε κάπως στη λήθη στη χώρα του, αλλά ενέπνευσε τους αδελφούς Ράιτ στο εξωτερικό, για παράδειγμα.
Σήμερα, σύμφωνα με τον Hempfer, ο μηχανολόγος μηχανικός θεωρείται ως εκ τούτου μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της αεροπορίας.
“Ωστόσο, η βασική θεωρητική του έρευνα είχε μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της αεροπορίας από ό,τι τα πρακτικά του πειράματα”, συνοψίζει ο Hempfer.
Μεταξύ άλλων, ο Lilienthal ήταν σε λάθος δρόμο όσον αφορά τον έλεγχο και την κίνηση. Παρ’ όλα αυτά, ο Hempfer τόνισε: “Είναι πραγματικά αυτός που δημιούργησε μια θεωρητική και πρακτική βάση που ήταν κατανοητή, ήταν ιδιαίτερα καλά τεκμηριωμένη και αποτέλεσε την αφετηρία για όλες τις περαιτέρω απόπειρες πτήσης και τους πρωτοπόρους πτήσεων που ήρθαν λίγο μετά από αυτόν”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.