Ο κορωνοϊός «απειλεί» τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη
Λιγότερες από 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η Ευρώπη παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπολογίζεται πως το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν περισσότερα από 290.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 4.141 θάνατοι με βασική αιτία την Covid-19 σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.
Αν και οι χώρες με υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού φαίνεται να αντιστέκονται στο τέταρτο κύμα, στο σύνολό τους τα κράτη της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να σώσουν τα Χριστούγεννα.
Από τη Γαλλία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού μοιάζει να στήνει ανάχωμα στην έξαρση της πανδημίας, έως τη Γερμανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού και χώρες όπως η Σλοβακία, η Αυστρία και η Ολλανδία, πάνω από τις οποίες πλανάται ο φόβος ενός γενικού lockdown.
Πληθαίνουν οι φωνές για lockdown στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως επιμένει στην απόφαση να μην έχουμε ξανά lockdown και οι όποιοι περιορισμοί να αφορούν τους ανεμβολίαστους ή μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού σε χώρους όπως τα μέσα μεταφοράς.
Στη δεύτερη κατηγορία μέτρων εντάσσεται το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημόσιων υπαλλήλων, ώστε να περιοριστεί η κίνηση τις ώρες αιχμής.
Αυτό είναι και το μέτρο που έχει συζητηθεί πιο διεξοδικά, είναι εύκολα εφαρμόσιμο και πιο κοντά στην ανακοίνωσή του από την κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα, όσο δεν ανακόπτεται η έξαρση της πανδημίας, πληθαίνουν οι φωνές εντός της κυβέρνησης για lockdown στους ανεμβολίαστους, στο μοντέλο που υιοθέτησε η Αυστρία.
Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, όπως τονίζουν πηγές με γνώση των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς περιμένουν την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και αυτή την εβδομάδα, πριν αποφασιστεί περαιτέρω περιορισμός στους ανεμβολίαστους.
Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση οι πολίτες να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test, ενώ ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογιώργης, αποκάλυψε ότι εξετάζεται «για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».
Γαλλία: Άκυρο το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 65 στις 15 Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που θέτει ως προϋπόθεση την τρίτη, αναμνηστική δόση, προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Έτσι, το πιστοποιητικό για τους άνω των 65 ετών θα απενεργοποιηθεί από τις 15 Δεκεμβρίου σε περίπτωση που δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση τους, 6 μήνες και 5 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.
Μάλιστα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ σημείωσε πως οι άνω των 50 ετών θα μπορούσαν να επηρεαστούν πριν από τις γιορτές από αυτό το μέτρο.
Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown εν όψει της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Δεν προβλέπεται σήμερα κανένα lockdown, ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα», δήλωσε το πρωί της Τρίτης. Βέβαια, ο Ατάλ φρόντισε να τονίσει πως η γαλλική κυβέρνηση «δεν αποκλείει τίποτα a priori».
Μόνο με πιστοποιητικά θα ταξιδεύουν οι Ιταλοί
Από την Τρίτη, οι επιβάτες των τρένων ταχείας κυκλοφορίας στην Ιταλία θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποίηση πράσινου διαβατηρίου πριν από την επιβίβασή τους, που σημαίνει είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.
Τα τρένα θα σταματούν σε περίπτωση που οι ταξιδιώτες παρουσιάσουν συμπτώματα μόλυνσης, αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με τους νέους ταξιδιωτικούς κανόνες που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, και οι μετακινήσεις με ταξί θα περιορίζονται σε δύο επιβάτες, εκτός από τα άτομα που ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 7.698 περιστατικά κορωνοϊού και 74 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της Covid-19.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μια μελέτη του ιδρύματος Μπρούνο Κέσερ, η οποία παρουσιάσθηκε από το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, το περασμένο εξάμηνο, χάρη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, στη χώρα σώθηκαν 12.000 ζωές.
Γερμανία: Επιβάλλουν παντού τον κανόνα 2G
Το ένα μετά το άλλο, τα κρατίδια της ομοσπονδίας της Γερμανίας αποφασίζουν την επιβολή του κανόνα 2G, σχεδόν για το σύνολο των δραστηριοτήτων των πολιτών, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.
Την απόφαση αυτή έχουν λάβει ως τώρα η Σαξονία, η Ρηνανία-Βεστφαλία και το Αμβούργο.
Η εφαρμογή του κανόνα 2G επιτρέπει στα καταστήματα να εγκαταλείψουν τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης αρκεί οι πελάτες να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή να έχουν νοσήσει.
Νωρίτερα, η πόλη του Μονάχου αποφάσισε την ακύρωση και της φετινής (δεύτερης κατά σειρά) υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς, που φιλοξενείται παραδοσιακά στην Μαρίενπλατς.
«Είναι μια πικρή είδηση αυτή που πρέπει να μεταφέρω σήμερα στους κατοίκους του Μονάχου και κυρίως στους εμπόρους, αλλά η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία μας και η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή» εξήγησε ο δήμαρχος της βαυαρικής πρωτεύουσας, Ντίτερ Ράιτερ.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Όλαφ Σολτς -ο σοσιαλδημοκράτης που θα τη διαδεχθεί, εκτός απροόπτου, τον επόμενο μήνα- θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των γερμανικών κρατιδίων την Πέμπτη προκειμένου να συζητήσουν μέτρα για τον περιορισμό του τελευταίου κύματος.
Ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει μέτρα που θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πρόσβαση στους χώρους εργασίας και στα υπεραστικά μαζικά μέσα μεταφοράς μόνο για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ (Κανόνας 3G), καθημερινά τεστ σε οίκους ευγηρίας και υποχρεωτική εργασία από το σπίτι.
Ισπανία: Περιορισμοί στις δημόσιες συγκεντρώσεις στη χώρα των Βάσκων
Η Χώρα των Βάσκων επέβαλε εκ νέου ορισμένους περιορισμούς σε μεγάλες συγκεντρώσεις, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού και γίνεται η πρώτη ισπανική περιφέρεια που το πράττει από τότε που οι περιορισμοί είχαν χαλαρώσει στην Ισπανία.
Σε δήμους όπου το ποσοστό μόλυνσης είναι πάνω από 150 ανά 100.000 κατοίκους, η κυβέρνηση θα περιορίσει τις μεγάλες δημόσιες αθλητικές ή άλλες εκδηλώσεις όπου ο κόσμος μπορεί να φάει ή να πιει, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής υγειονομικής υπηρεσίας, Γκοτζόνε Σαγκαρντούι.
Η περιφέρεια θα ζητήσει άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο των Βάσκων να εφαρμόσει την απαίτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, είπε.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα ώστε να μη χρειαστεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο ίδιος.
«Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση» συμπλήρωσε, καθώς το ποσοστό θετικών κρουσμάτων αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών.
Νέα μέτρα λαμβάνει η Σλοβακία
Καθώς επιμένει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα, η κυβέρνηση της Σλοβακίας αποφάσισε πως μόνον οι εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις. Θα καθοριστούν επίσης νέοι κανόνες για διαγνωστικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας.
Μεταξύ άλλων, θα περιοριστεί το δικαίωμα εισόδου σε καταστήματα και υπηρεσίες, σε αθλητικούς χώρους, κέντρα ευεξίας και ξενοδοχεία για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και για όσους ανάρρωσαν από την Covid-19 πριν από έξι και πλέον μήνες.
Η Σλοβακία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, μόλις το 45% του πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 64,9%, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).
Αντιδράσεις για το lockdown στην Αυστρία
Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επιβολή αυστηρού lockdown για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία και αυστηρότερων κανονισμών και για την πρόσβαση στον χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προχωρήσει έπειτα από μόλις ένα 24ωρο στην πρώτη «χαλάρωση».
Έτσι, οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους τόσο με rapid test όσο και μοριακό (αρχικά προβλεπόταν αυστηρά και μόνο μοριακό), ενώ απορρίφθηκε και η εισήγηση για επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Η χώρα ωστόσο εξακολουθεί να πλήττεται με σφοδρότητα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με το σύστημα υγείας να αδυνατεί πλέον σε πολλές περιοχές να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
Στο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ συγκροτείται ήδη επιτροπή, η οποία θα αποφασίζει ποιος θα νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Πιο αυστηρό πρέσινγκ σε ανεμβολίαστους στην Ολλανδία
Μετά την επιβολή αυστηρού lockdown στη χώρα, το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας συνεδριάζει για να συζητήσει μια κυβερνητική πρόταση να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους κατά της Covid-19.
Το πάσο, το οποίο διασφαλίζει την πρόσβαση στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, είναι τώρα διαθέσιμο σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή έχουν αρνητικό τεστ για τον ιό. Βάσει της κυβερνητικής πρότασης, η τελευταία αυτή επιλογή θα καταργηθεί.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας (RIVM) ανακοίνωσε σήμερα αριθμό-ρεκόρ άνω των 110.000 κρουσμάτων στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, μια αύξηση 44% σε σύγκριση με την προηγούμενη, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται μεταξύ παιδιών ηλικίας 4-12 ετών.
Πηγή: iefimerida
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.