NRW: Το Γερμανικό Καρναβάλι ποτέ δεν πεθαίνει!
Το Καρναβάλι ποτέ δεν πεθαίνει! Μετά από ένα χρόνο αποχής λόγω πανδημίας στις 11.11 ξεκινά στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία η ωραιότερη εποχή του χρόνου. Κι ας σκαρφαλώνουν τα κρούσματα στα ύψη
Το μόνο που μας έλειπε είναι τα καρναβάλια, μονολογούν ορισμένοι στην είδηση ότι σήμερα, 11.11, οι καρναβαλιστές ανά τη Ρηνανία κατεβαίνουν στο κέντρο μεγάλων και μικρότερων πόλεων, για να γιορτάσουν «εν χορδαίς και οργάνοις» την επίσημη έναρξη της πέμπτης εποχής του χρόνου, του Καρναβαλιού.
Η Γερμανία διέρχεται το τέταρτο κύμα πανδημίας, το πιο σφοδρό από όλα τα προηγούμενα. Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων προκαλεί ίλιγγο, αλλά όχι, δεν μπορεί να αποτρέψει τους σκληροπυρηνικούς του αθλήματος να αλλάξουν γνώμη.
Ο υπόλοιπος κόσμος κοιτά προς τα εδώ εμβρόντητος κι αναρωτιέται, τι είναι εκείνο που τους ωθεί σε αυτήν την τρέλα. Ούτως ή άλλως η περίοδος αυτή αποτελεί μυστήριο για πολλούς ανθρώπους.
Στις 11.11 μόνο η αρχή
Στην προσπάθεια να προσεγγίσουμε την ημέρα, θα πρέπει να καταφύγουμε στις παλιές παραδόσεις. Για την Κολωνία, το Ντίσελντορφ, αλλά και το Μάιντς και άλλα λεγόμενα προπύργια, η 11.11 είναι μια μαγική ημερομηνία. Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις.
Στην αριθμολογία το 11 σημαίνει μια καλή νέα αρχή. Κι όταν είναι διπλό 11, δεν μπορεί παρά να είναι διπλά καλή νέα αρχή. Στην χριστιανική μυθολογία ο αριθμός 11 πηγαίνει περισσότερο προς την αμαρτία και την έλλειψη εγκράτειας. Αριθμητικά εξάλλου ήταν εκτός των 10 εντολών. Το 11 συμβόλιζε όχι τη θεϊκή αλλά την ανθρώπινη βούληση.
Με άλλα λόγια: Ο άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει ό,τι ανοησία θέλει. Και για να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, κάτω από την ανοησία όλοι οι άνθρωποι – καρναβαλιστές είναι ίσοι. Η 11.11 γιορτάζεται με διάφορους τρόπους.
Στην Κολωνία, η νέα τριάδα από τον πρίγκηπα Καρνάβαλο, τον Αγρότη και την Παρθένα, κάνει την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Στο Μάιντς διαβάζεται η παραδοσιακή Χάρτα των Καρναβαλιστών.
Οι εορτασμοί γίνονται σε μεγάλες πλατείες, τις περισσότερες φορές έξω από τα δημαρχεία πόλεων, συμμετέχουν τοπικά μουσικά συγκροτήματα και ρέει άφθονη μπίρα. Κι αυτή η ημέρα δεν είναι παρά μόνο η αρχή.
Πέρυσι όλα αυτά ακυρώθηκαν. Το Καρναβάλι ξεκίνησε και τελείωσε χωρίς να ακουστεί ούτε μια νότα – δημόσια. Οι καρναβαλιστές ήπιαν την μπίρα τους στο σπίτι. Φέτος όμως, επανέρχεται η φαινομενική ομαλότητα, ο κόσμος θέλει να γιορτάσει.
Η λαχτάρα δεν μπορεί να κρυφτεί, υπάρχει η ανάγκη επιστροφής σε κάποια κανονικότητα μετά από ενάμιση χρόνο «εγκράτειας». Καιροφυλαχτεί και η σχετική βιομηχανία που χρειάζεται τις γιορτές.
Ένας ολόκληρος κλάδος εξαρτάται από το Καρναβάλι. Σύλλογοι, καλλιτέχνες, πρακτορεία, τεχνικοί, DJ, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπιραρίες, ταξιτζήδες – όλοι αυτοί διεκδικούν ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των εσόδων, αρχής γενομένης από τις 11.11.21 μέχρι την Τετάρτη μετά την Καθαρά Δευτέρα της επόμενης χρονιάς.
Μόνο στην Κολωνία κυμαίνονται γύρω στα 600 εκ. όπως υπολόγισε για το 2018 η συμβουλευτική εταιρεία Boston Consulting Group και η Rheinische Fachhochschule της Κολωνίας.
Βροχή οι επικρίσεις
Λόγω της επικίνδυνης επιδημιολογικής κατάστασης ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων θα κλείσουν τα μαγαζιά τους σήμερα. Άλλοι προσφέρουν πάρτι και υπόσχονται ότι θα τηρήσουν με ευλαβική προσήλωση τα περιοριστικά μέτρα.
Η πόλη της Κολωνίας αποφάσισε ότι από σήμερα ισχύουν πιο αυστηρά μέτρα, δηλαδή μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ανάρρωσης και όχι τα τεστ. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει περάσει κορωνοϊό, μπορεί να παρηγορηθεί στο σπίτι του παρακολουθώντας τα καρναβάλια από την τηλεόραση.
Οι αρμόδιοι υπολογίζουν ότι παρά αυτά τα μέτρα, πολλοί μη εμβολιασμένοι θα θελήσουν να συμμετάσχουν στις μαζικές εκδηλώσεις. Με ποιο τρόπο θα απωθηθούν οι ανθρώπινες μάζες, ένας Θεός ξέρει. Γι αυτό πέφτουν βροχή οι επικρίσεις.
Για τη διασφάλιση των χώρων, όπου θα γίνουν οι εκδηλώσεις, έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες διαχωριστικά κιγκλιδώματα κι άλλες κατασκευές, που χρειάζονται για να γίνεται αυστηρός έλεγχος με πολύ προσωπικό.
Πρακτικά ο χώρος των πάρτι γύρω από το πανεπιστήμιο, η πλατεία Heumarkt και η παλιά πόλη είναι περιφραγμένες. Ορισμένοι δεν το θεωρούν αρκετό και επιμένουν ότι καλύτερα θα είναι να μπει όλη η πόλη σε καραντίνα.
Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες μασκαρεμένων που χορεύουν, πίνουν και λικνίζονται, ο ένας δίπλα στον άλλο. Σε μια μεγάλη σκηνή συγκροτήματα θα παίζουν τη γνωστή καρναβαλίστικη μουσική. Ακόμη και η δήμαρχος της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ θα βρει τα κατάλληλα λόγια να πει.
Διοργανωτής του όλου στη Νόιμαρκτ, την κεντρική πλατεία της Κολωνίας, είναι η Εταιρεία Willi Ostermann. Για να μειωθεί το ρίσκο ισχύουν απαρεγκλίτως πιστοποιητικά εμβολιασμού και ανάρρωσης.
Επίσης θα μειωθούν οι παρόντες κατά το 1/3 από ότι κανονικά. «Δεν θέλουμε γιορτές και πανηγύρια πάση θυσία, νομίζουμε ότι τα σχέδιά μας θα λειτουργήσουν» λέει ο πρόεδρος της εταιρείας Ραλφ Σλεγκελμίλχ.
Η δήμαρχος έκανε τελευταίες εκκλήσεις προς τους μη εμβολιασμένους, αλλά τελικά «εναπόκειται στον καθένα να αποφασίσει πώς θα περάσει σήμερα, 11.11». Κάποιος της έστειλε το εξής τιτίβισμα: Κατανοώ τη δήμαρχο, είναι σε δύσκολη κατάσταση. Δεν θέλει να τα βάλει με τους καρναβαλιστές. Εκεί σταματά κάθε αστείο.
Ζίλκε Βουνς | Ειρήνη Αναστασοπούλου | DW
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.