Nord Stream: Τι σημαίνουν οι διαρροές για κατοίκους της Γερμανίας;
Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας είναι όλο και περισσότερο πεπεισμένοι ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.
Θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω απόπειρες καταστροφής των υποδομών – και ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τους ανθρώπους στη Γερμανία;
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ανέφεραν τρεις ανεξήγητες διαρροές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που διέρχονται μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας.
Αυτό συνέβη αφού είχε καταγραφεί δραματική πτώση της πίεσης τόσο στον Nord Stream 1 όσο και στον Nord Stream 2 το βράδυ της Δευτέρας, μειώνοντας τη χωρητικότητα των αγωγών στο μηδέν.
Την Τρίτη, ο στρατός της Δανίας δημοσίευσε βίντεο που έδειχναν τεράστιους κύκλους αερίου να αναβλύζουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας – σε ορισμένες περιπτώσεις, με διάμετρο έως και ένα χιλιόμετρο.
Στη συνέχεια, το πρωί της Πέμπτης, η σουηδική ακτοφυλακή ανέφερε μια ακόμη διαρροή αγωγών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζημιά στους αγωγούς μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόταν προηγουμένως.
“Υπάρχουν δύο διαρροές σε σουηδικό έδαφος και δύο σε δανέζικο έδαφος”, δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων AFP αξιωματούχος της σουηδικής ακτοφυλακής.
Οι διαρροές εντοπίζονται κοντά στο νησί Bornholm στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας, αλλά σε διεθνή ύδατα.
Τι κρύβεται πίσω από τις διαρροές;
Η ανακάλυψη των ζημιών έχει προκαλέσει ευρεία ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι κρίσιμες υποδομές γίνονται στόχος εχθρικών φορέων.
Αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, οι δανικές αρχές ανέφεραν εκρήξεις στις πληγείσες περιοχές λίγο πριν από την ανακάλυψη των διαρροών.
Τόσο οι αρχές της ΕΕ όσο και η αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ υποθέτουν ότι οι διαρροές – και οι εκρήξεις – είναι αποτέλεσμα σκόπιμου σαμποτάζ.
“Απ’ όσο μπορώ να πω, πρόκειται για μια πολύ έξυπνη επίθεση που δεν θα μπορούσε να έχει διαπραχθεί από μια κανονική ομάδα ανθρώπων”, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson, προσθέτοντας ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να ευθύνεται κάποιο κράτος. “Έχουμε υποψίες, φυσικά. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να το κρίνουμε οριστικά”.
Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ήταν λιγότερο επιφυλακτικοί στην κατανομή της ευθύνης για την καταστροφή, με αρκετούς να βλέπουν τη Ρωσία ως τον πιθανότερο δράστη των επιθέσεων.
“Οι διαρροές σε αγωγούς φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σπάνιες”, δήλωσε στο AFP ο Νορβηγός αξιωματικός του ναυτικού και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Tor Ivar Strömmen. Και οι δύο αγωγοί Nord Stream είναι και νέοι και ιδιαίτερα ανθεκτικοί, είπε.
“Βλέπω μόνο έναν πιθανό δράστη, και αυτός είναι η Ρωσία”, πρόσθεσε ο Strömmen.
Εν τω μεταξύ, ο Michael Giss, διοικητής ναυτικού της γερμανικής Bundeswehr (στρατός), επισήμανε το γεγονός ότι τα εικονικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας στις κατεχόμενες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και οι πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream έγιναν την ίδια ημέρα.
“Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ρωσικό ναυτικό -ή ακόμη και μικρά υποβρύχια- που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιους σκοπούς”, δήλωσε ο Giss στην Tagesschau. “Δεν θέλω επίσης να αποκλείσω το ενδεχόμενο να έχουν ληφθεί εκ των προτέρων ορισμένα μέτρα κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού, ώστε να προκληθεί ένα τέτοιο γεγονός”.
Το κίνητρο θα μπορούσε να είναι να αναστατώσει μια ήδη νευρική Ευρώπη και να οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου ακόμη πιο ψηλά, εκτιμούν οι ειδικοί.
Επηρέασε αυτό τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία;
Μέχρι στιγμής, οι παραδόσεις φυσικού αερίου δεν έχουν επηρεαστεί από τη ζημιά στον αγωγό – αν και οι διαρροές έχουν καταστήσει και τους δύο αγωγούς μη λειτουργικούς.
Η προμήθεια φυσικού αερίου δεν έχει επηρεαστεί επειδή κανένας από τους δύο αγωγούς Nord Stream δεν είναι επί του παρόντος σε λειτουργία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ρωσία διέκοψε όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream, κάτι που θεωρείται ευρέως ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην περίπτωση του πρόσφατα ολοκληρωμένου Nord Stream 2, ο αγωγός δεν έχει τεθεί ποτέ σε λειτουργία: Η Γερμανία έλαβε την απόφαση να μην λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού μόλις λίγες ημέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.
Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο αγωγοί περιείχαν αέριο κατά τη στιγμή των διαρροών: Ο Nord Stream 1 πιθανότατα είχε υπολείμματα αερίου από προηγούμενες παραδόσεις, ενώ ο Nord Stream 2 πιθανότατα είχε γεμίσει μετά την ολοκλήρωσή του για δοκιμαστικούς σκοπούς ή για να ασκηθεί πολιτική πίεση στη Γερμανία ώστε να θέσει τον αγωγό σε λειτουργία.
Αυτό επηρέασε τις τιμές της ενέργειας;
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σημαντικά στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη, λίγο μετά την ανακάλυψη των πρώτων διαρροών, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν από 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 182 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Μέχρι την Τετάρτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF για το ολλανδικό φυσικό αέριο – τα οποία αντιπροσωπεύουν τις τάσεις στην αγορά της ΕΕ στο σύνολό της – είχαν ανέβει στα 212 ευρώ ανά μεγαβατώρα για παραδόσεις τον Οκτώβριο και στα 234 ευρώ ανά μεγαβατώρα για παραδόσεις τον Ιανουάριο. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 14% και 11% αντίστοιχα.
Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να μην πλησιάζουν σε καμία περίπτωση την προηγούμενη κορύφωσή τους τον Αύγουστο, όταν τα συμβόλαια TTF εκτοξεύτηκαν στα 346 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι οι τελευταίες αυξήσεις δεν είναι πιθανό να διαρκέσουν.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να γεμίσουν τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα.
Στη Γερμανία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ήταν περίπου κατά 91,5% γεμάτες στις 27 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση ελπίζει να γεμίσει τις εγκαταστάσεις τουλάχιστον στο 95% της χωρητικότητας μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις στο μέλλον;
Το γεγονός ότι μια ενδεχόμενη επίθεση σε κρίσιμες υποδομές μπόρεσε να περάσει απαρατήρητη αποτελεί μείζονα ανησυχία. Έχει εγείρει φόβους ότι και άλλα τμήματα κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας, άλλων αγωγών φυσικού αερίου και καλωδίων διαδικτύου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικών προσπαθειών δολιοφθοράς, οι οποίες θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων.
Ένας ιδιαίτερα ανησυχητικός στόχος είναι τα περίπου 1000 χιλιόμετρα υποβρύχιων καλωδίων που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από τη Φινλανδία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, πιστεύουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του ΝΑΤΟ σε θέματα ασφάλειας David van Weel, υποδομές ζωτικής σημασίας όπως αυτή έχουν γίνει σημαντικός στόχος για εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Οι αναλυτές προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η Κίνα και η Ρωσία διεξάγουν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις για να αξιολογήσουν τις υποθαλάσσιες υποδομές των χωρών του ΝΑΤΟ.
Πέρα από το φυσικό αέριο, τις προμήθειες πόσιμου νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο θα μπορούσε επίσης να απειληθεί.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 400 υποθαλάσσια καλώδια μήκους περίπου 1,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που συνδέουν χώρες σε όλο τον κόσμο. Εάν αυτά σαμποταριστούν, οι συνέπειες για την επικοινωνία και την οικονομία θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
Μετά τις διαρροές του αγωγού Nord Stream, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής Bundeswehr – αυξάνουν την παρουσία τους γύρω από αυτή τη ζωτικής σημασίας υποδομή με πρόσθετες περιπολίες.
Η ΕΕ εργάζεται επίσης για την εφαρμογή μέτρων για την προστασία του πόσιμου νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων ζωτικών υποδομών στα κράτη μέλη της.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το καλοκαίρι και πρόκειται να επιταχυνθεί υπό το πρίσμα των διαρροών στον αγωγό.
Φωτογραφία αρχείου
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Γερμανία μία φορά!
- Ποιες αργίες έρχονται στη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2022;
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- Τι πρόκειται να αλλάξει στο επίδομα στέγασης στη Γερμανία;
- Εισφορά στο φυσικό αέριο στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!
- Γερμανία: Κλειστά σούπερ μάρκετ από τις 8μμ για εξοικονόμηση ενέργειας
- 5 ιδέες για να αξιοποιήσετε τον φετινό χειμώνα στη Γερμανία
- Ποιος θα θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος στη Γερμανία από τον Οκτώβριο
- Δείτε αν δικαιούστε επίδομα στέγασης στη Γερμανία…
- Επίδομα πληθωρισμού στη Γερμανία: έως 3.000€ αφορολόγητα!
- 12€ κατώτατος μισθός στη Γερμανία – Ποιος ωφελείται;
- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες φυσικού αερίου στη Γερμανία;
- Απαντήσεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία