Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε σχέδια μεταρρύθμισης που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του 2023. Αυτό θα επιτρέψει στις τοπικές αρχές να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν περισσότερα στο μέλλον – για παράδειγμα, πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας, περισσότερες περιοχές στάθμευσης κατοίκων ή νέες ζώνες 30 km/h.
- Παρουσιάστηκε ο νέος νόμος για την οδική κυκλοφορία
- Ευκολότερη εισαγωγή ζωνών 30 km/h
- Νέοι κανονισμοί για τη στάθμευση των κατοίκων
Περισσότερα περιθώρια για τους δήμους σε λεωφορειολωρίδες και ποδηλατόδρομους – αλλά όχι carte blanche για ζώνες 30 km/h:
Αυτή είναι η ουσία της μεταρρύθμισης του νόμου περί οδικής κυκλοφορίας, την οποία δρομολόγησε το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της νομοθεσίας για την οδική κυκλοφορία.
Βάση για την επικαιροποίηση του νόμου περί οδικής κυκλοφορίας
Ο νόμος περί οδικής κυκλοφορίας αποτελεί τη βάση για το δίκαιο της κυκλοφορίας. Εδώ και πολύ καιρό, οι ενώσεις μεταφορών και περιβαλλοντικών οργανώσεων ζητούν τη μεταρρύθμισή του.
Ο στόχος θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, οι τοπικές αρχές να μπορούν να αποφασίζουν και να εφαρμόζουν περισσότερο σε τοπικό επίπεδο – για πιο βιώσιμες πόλεις και ως συμβολή σε μεγαλύτερη προστασία του κλίματος στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος δεν επιτυγχάνει στόχους εκπομπών.
Στη συμφωνία συνασπισμού τους στα τέλη του 2021, το SPD, το FDP και οι Πράσινοι είχαν συμφωνήσει ότι στο μέλλον ο νόμος για την οδική κυκλοφορία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τη ροή της κυκλοφορίας και την ασφάλεια της κυκλοφορίας, αλλά και τους στόχους της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος, της υγείας και της αστικής ανάπτυξης.
Οι πολιτικοί υλοποιούν τώρα αυτή την απαίτηση.
Πιθανές περισσότερες ειδικές λωρίδες και ζώνες 30 km/h στη Γερμανία
Στο μέλλον, τα ομόσπονδα κρατίδια και οι δήμοι θα μπορούν να αντιδρούν πιο γρήγορα και ευέλικτα στις ειδικές τοπικές απαιτήσεις.
Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του νόμου περί οδικής κυκλοφορίας δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο για να δοθούν στις αρχές νέες εξουσίες στους δευτερεύοντες κανονισμούς οδικής κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μπορούν, για παράδειγμα, στο μέλλον να δημιουργούν δοκιμαστικά ειδικές λωρίδες για ηλεκτρικά ή υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα.
Οι δήμοι θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να δημιουργούν ευκολότερα ζώνες στάθμευσης των κατοίκων.
Μέχρι τώρα, οι τοπικές αρχές έπρεπε να αποδείξουν εκ των προτέρων ότι υπάρχει σημαντική πίεση στάθμευσης.
Στο μέλλον, το Υπουργείο Μεταφορών επιθυμεί οι προβλέψεις να είναι επαρκείς για τους σκοπούς αυτούς κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές δεν θα χρειάζεται να περιμένουν την εξέλιξη της πραγματικής κατάστασης στάθμευσης.
Επιπλέον, οι δημοτικές αρχές θα μπορούν να δημιουργούν ευκολότερα λεωφορειολωρίδες και ποδηλατόδρομους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, στο μέλλον θα μπορούν να εκδίδουν μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας αποκλειστικά για λόγους προστασίας του κλίματος, υγείας και αστικής ανάπτυξης.
Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη διευκόλυνση της θέσπισης ορίων ταχύτητας 30 km/h. Αυτό θα αφορά τις παιδικές χαρές, τις σχολικές διαδρομές με μεγάλη επισκεψιμότητα και τις διαβάσεις πεζών – καθώς και τα τμήματα έως 500 μέτρα μεταξύ δύο ορίων ταχύτητας 30 km/h, έτσι ώστε η κυκλοφορία να μπορεί να ρέει καλύτερα.
Ωστόσο, το Υπουργείο Μεταφορών τονίζει ότι αυτές οι ζώνες των 30 km/h πρέπει να είναι αναλογικές.
Με μια τυπική ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα, μια μείωση σημαίνει ότι το κράτος παρεμβαίνει – και αυτό πρέπει να δικαιολογείται.
Επίσης, στο μέλλον, η καθιέρωση ενός ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα δεν πρέπει να υποβαθμίζει την ασφάλεια και τη ρευστότητα της κυκλοφορίας. Και: Δεν θα πρέπει να υπάρχει γενικευμένο όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα στις πόλεις.
Bundestag και Bundesrat πρέπει να συμφωνήσουν
Εκτός από τη Bundestag, πρέπει να συναινέσει και το Bundesrat. Ένα σχέδιο τροποποίησης του νόμου περί οδικής κυκλοφορίας πρέπει πρώτα να συντονιστεί με τα ομόσπονδα κρατίδια.
Στόχος του Υπουργείου Μεταφορών είναι η μεταρρύθμιση να ψηφιστεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το πιο σημαντικό είναι η εφαρμογή στους κανονισμούς οδικής κυκλοφορίας.
Μέχρι στιγμής, πολλές αλλαγές, όπως η δημιουργία λωρίδων λεωφορείων, έχουν αποτύχει στην πράξη λόγω των υφιστάμενων κανονισμών.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τι να κάνω αν χάσω την δουλειά μου στη Γερμανία;
- Ελλάδα το καλοκαίρι του 23: Οι καλύτερες διαδρομές με αυτοκίνητο
- 7 πράγματα που αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023
- Ασφάλιση ασθενείας στη Γερμανία (Gesetzliche Krankenversicherung)
- Είναι η Ελβετία πραγματικά “καλύτερη” από τη Γερμανία;
- Πρόστιμα έως 50.000:: Τι πρέπει να προσέχετε όταν ποτίζετε;
- 9+1 βασικές εφαρμογές για ομογενείς που ζουν στο Μόναχο
- ELSTER: Ηλεκτρονική φορολογική υπηρεσία στη Γερμανία
- Τι συμβαίνει αν δεν πληρώσετε έναν λογαριασμό στη Γερμανία;
- Ποιο πόσο είναι το κατάλληλο να δώσετε για φιλοδώρημα;