Πριν αγοράσετε ή χειριστείτε ένα όπλο στη Γερμανία, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους ισχύοντες κανόνες και νόμους, ώστε να μην έχετε προβλήματα με την αστυνομία…
Οι κανονισμοί για τα πυροβόλα όπλα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα, οπότε οι λάτρεις των όπλων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτές τις βασικές διαφορές όσον αφορά τους γερμανικούς νόμους για τα όπλα.
Νόμοι και κανόνες περί όπλων στη Γερμανία
Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο, οι νόμοι περί όπλων στη Γερμανία είναι σχετικά αυστηροί. Ακόμη και εντός της αστυνομίας και του στρατού στη Γερμανία, οι έλεγχοι των όπλων είναι αυστηροί και υπάρχουν αυστηροί όροι που συνοδεύουν την αγορά, τη συντήρηση και τη λειτουργία πυροβόλων όπλων.
Είναι νόμιμα τα όπλα στη Γερμανία;
Εν ολίγοις, τα όπλα είναι νόμιμα στη Γερμανία, αλλά μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Για να έχετε στην κατοχή σας ένα πυροβόλο όπλο, για ακόμα και αν απλά αγοράζετε όπλα ως συλλέκτης, πρέπει να έχετε μια άδεια κατοχής (Waffenbesitzkarte).
Μπορείτε να κατέχετε όπλα στη Γερμανία;
Όσον αφορά την οπλοκατοχή, πρέπει να αποκτήσετε άδεια κατοχής (Waffenbesitzkarte) για κάθε όπλο που σκοπεύετε να αποκτήσετε ή να αγοράσετε. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κατέχετε και να διατηρείτε το όπλο σας στο σπίτι σας.
Για να αποκτήσετε την άδεια κατοχής υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που πρέπει να πληροίτε – πρέπει να είστε άνω των 18 ετών, να επιδεικνύετε αξιοπιστία, να αποδεικνύετε προσωπική επάρκεια και ειδικές γνώσεις και πρέπει να αποδεικνύετε την αναγκαιότητα. Μόνο εάν αυτά τα κριτήρια πληρούνται σύμφωνα με τα πρότυπα των γερμανικών αρχών, μπορείτε στη συνέχεια να λάβετε άδεια κατοχής όπλου.
Μπορείτε να οπλοφορείτε δημόσια στη Γερμανία;
Για να μεταφέρετε το όπλο σας εκτός του σπιτιού σας, χρειάζεστε μια δεύτερη άδεια (εκτός από την άδεια κατοχής “Waffenbesitzkarte”) – μια άδεια οπλοφορίας (Waffenschein) – η οποία θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε ή να μεταφέρετε νόμιμα ένα γεμάτο όπλο.
Αυτός ο τύπος άδειας εκδίδεται σπάνια στη Γερμανία και συχνά δίνεται για άτομα που χρησιμοποιούν όπλα στο πλαίσιο του επαγγέλματός τους – για παράδειγμα, σωματοφύλακες ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλείας.
Προκειμένου να αποκτήσετε άδεια κατοχής όπλων ή άδεια οπλοφορίας, πρέπει να υποβληθείτε σε εκπαίδευση και να είστε σε θέση να αποδείξετε εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τα όπλα. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για άδειες οπλοκατοχής στις τοπικές αρχές, ανάλογα με το ομοσπονδιακό κρατίδιο στο οποίο κατοικείτε.
Τις περισσότερες φορές, η εκδίδουσα αρχή είναι οι περιφερειακές διοικήσεις, τα ρυθμιστικά γραφεία ή τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, αλλά μπορείτε να ενημερωθείτε από τις τοπικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών για το πού μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για όπλο.
Εάν αγοράσετε ένα όπλο και θέλετε να το μεταφέρετε σε δημόσιο χώρο, η άδεια κατοχής απαιτεί να αποθηκεύσετε το όπλο άδειο σε μία πλήρης κλειστή, κλειδωμένη θήκη/βάση.
Νομοθεσία περί όπλων στη Γερμανία έναντι των ΗΠΑ
Σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η βασική διαφορά στους νόμους περί όπλων είναι ότι στη Γερμανία πρέπει να έχετε έναν επιτακτικό λόγο για να κατέχετε όπλο. Για να λάβετε άδεια κατοχής όπλου στη Γερμανία πρέπει να αποδείξετε στις αρχές γιατί είναι απαραίτητο να το κάνετε.
Συγκριτικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες πολιτείες απαιτούν να έχετε άδεια κατοχής όπλου, αλλά πολλές επίσης δεν το κάνουν. Οι γερμανικοί νόμοι περί όπλων ισχύουν επίσης σε παγγερμανικό επίπεδο και όχι μόνο ανά πολιτεία όπως στις ΗΠΑ.
Η γερμανική αστυνομία φέρει όπλα;
Η γερμανική αστυνομία έφερε πάντα μικρά πιστόλια, αλλά ορισμένοι αστυνομικοί φέρουν επίσης μεγαλύτερα πολυβόλα σε χώρους υψηλής ασφάλειας, όπως αεροδρόμια και κυβερνητικά κτίρια.
Υπάρχουν πολλοί κανόνες σχετικά με το πού, πότε και σε τι είδους καταστάσεις επιτρέπεται στη γερμανική αστυνομία να πυροβολεί με τα όπλα της και πάντα θα επιλέγει να λαμβάνει μικρότερα μέτρα όταν είναι ασφαλές να το κάνει.
Σύντομη ιστορία των νόμων περί οπλοκατοχής στη Γερμανία
Αν και η Γερμανία έχει τώρα αυστηρούς κανόνες ελέγχου των όπλων, δεν ήταν πάντα έτσι. Κατά τη διάρκεια του παρελθόντος, στην ομοσπονδιακή δημοκρατία εφαρμόστηκαν διάφοροι διαφορετικοί νόμοι για τα πυροβόλα όπλα, αλλάζοντας ποιος, γιατί και σε ποιες καταστάσεις μπορεί να αγοράζει, να κατέχει και να πυροβολεί με όπλα.
Γερμανικός νόμος περί όπλων του 1935: Δημοκρατίας της Βαϊμάρης
Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης ήταν μία από τις περιόδους της γερμανικής ιστορίας κατά τις οποίες οι νόμοι περί όπλων ήταν οι πιο παρόμοιοι με τους σημερινούς.
Οι κανόνες για τα όπλα στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης ήταν αυστηροί και εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία που κατείχαν όπλα.
Μόνο όσοι ήταν άνω των 20 ετών μπορούσαν να κατέχουν όπλα στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Όλοι οι κάτοικοι της Γερμανίας υπόκεινταν σε αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά την οπλοκατοχή, εκτός από εκείνους που εργάζονταν για την κυβέρνηση και τους σιδηροδρόμους.
Γερμανικός νόμος περί όπλων 1938
Όταν το ναζιστικό κόμμα ήρθε στην εξουσία, οι νόμοι περί όπλων άλλαξαν στη Γερμανία. Σε περισσότερους κατοίκους της χώρας επιτρεπόταν να κατέχουν όπλα, εφόσον πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις. Ο νόμος του 1938 απελευθέρωσε πλήρως την πώληση και την απόκτηση τουφεκιών και κυνηγετικών όπλων, καθώς οι κανονισμοί ίσχυαν μόνο για τα πιστόλια.
Η κατοχή πυρομαχικών απελευθερώθηκε επίσης και η ηλικία στην οποία μπορούσαν να αγοραστούν όπλα μειώθηκε από τα 20 στα 18 έτη. Οι κυνηγοί, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι και τα μέλη του NSDAP δεν υπόκειντο πλέον σε περιορισμούς στην οπλοκατοχή.
Νόμοι περί όπλων της ναζιστικής Γερμανίας
Παρά τη φιλελευθεροποίηση της γερμανικής νομοθεσίας περί όπλων υπό τους Ναζί, οι καταπιεσμένες ομάδες εξακολουθούσαν να μην μπορούν να αγοράζουν πυροβόλα όπλα. Στους Εβραίους απαγορευόταν όχι μόνο η αγορά και η κατοχή όπλων, αλλά τους απαγορευόταν ακόμη και η εργασία σε εργοστάσια όπλων και πυρομαχικών, καθώς και η εμπορία όπλων.
Ο νόμος του 1938 περιελάμβανε έναν νόμο, τους Κανονισμούς κατά της κατοχής όπλων από τους Εβραίους, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την επομένη της Νύχτας των Κρυστάλλων, και ο οποίος απαγόρευε στους Εβραίους να κατέχουν κάθε είδους όπλα – όχι μόνο όπλα, αλλά και μαχαίρια, γκλομπ και πυρομαχικά.
Γερμανικές στατιστικές για τα όπλα
Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία κατέχουν νόμιμα πυροβόλα όπλα, ενώ η χώρα φιλοξενεί συνολικά περισσότερα από 5 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους κατόχους ενδιαφέρονται για τη σκοποβολή για αθλητικούς σκοπούς και το κυνήγι. Παρόλα αυτά, πολλοί Γερμανοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η οπλοκατοχή θα πρέπει να γίνει πιο περιοριστική.
Κατοχή όπλων στη Γερμανία
Η οπλοκατοχή στη Γερμανία δεν είναι ασυνήθιστη. Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Όπλων της Γερμανίας, υπάρχουν 5,4 εκατομμύρια νόμιμα κατοχυρωμένα όπλα σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια, γεγονός που καθιστά τη χώρα την τέταρτη πιο οπλισμένη στον κόσμο.
Παρόλα αυτά, η Γερμανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με όπλα στον κόσμο. Ωστόσο, ένας αριθμός μαζικών πυροβολισμών τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει συζήτηση σχετικά με τον περαιτέρω περιορισμό της διαθεσιμότητας πυροβόλων όπλων σε ολόκληρη τη χώρα.
Εγκλήματα με όπλα στη Γερμανία
Δεδομένου ότι τα όπλα ρυθμίζονται αυστηρά στη Γερμανία, υπάρχει σχετικά λιγότερη εγκληματικότητα με όπλα σε σύγκριση με έθνη με χαλαρούς νόμους περί όπλων. Κατά μέσο όρο, περίπου 155 άνθρωποι σκοτώνονται από πυροβολισμούς κάθε χρόνο στη Γερμανία, κυρίως λόγω εγκληματικότητας, αλλά κατά καιρούς υπάρχουν κάποια πιο σοβαρά περιστατικά όπου έχουν χρησιμοποιηθεί πυροβόλα όπλα, μεταξύ άλλων σε μαζικές εκτελέσεις όπως το 2023 στο Αμβούργο και σε τρομοκρατικές επιθέσεις όπως η επίθεση στη συναγωγή του Χάλε το 2020.
Παρόλο που η Βαυαρία είναι συχνά η “περίεργη” όσον αφορά ορισμένους νόμους, πχ. σχολικές διακοπές και πολιτιστικά φεστιβάλ, το κρατίδιο τηρεί τους ίδιους κανόνες με την υπόλοιπη χώρα όσον αφορά τα πυροβόλα όπλα.
Το Μόναχο έχει υποφέρει από πολλές μαζικές εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και της μαζικής δολοφονίας του Μονάχου το 2016, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 27. Επομένως, ο έλεγχος των πυροβόλων όπλων παραμένει ένα “καυτό” θέμα για το οποίο πολλοί άνθρωποι στο Μόναχο συζητούν έντονα.
Όπλα γερμανικής κατασκευής
Παρά το γεγονός ότι τα όπλα δεν αποτελούν κοινή ιδιοκτησία στη Γερμανία, η χώρα έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει μερικά από τα πιο γνωστά όπλα στον κόσμο. Το MP5 είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα πολυβόλα παγκοσμίως και κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία Heckler and Koch.
Άλλα διάσημα γερμανικά όπλα περιλαμβάνουν το πιστόλι Heckler and Koch VP9 και το Karabiner 98K, το οποίο αποτέλεσε ισχυρή δύναμη στα ιστορικά γερμανικά στρατιωτικά γεγονότα.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός στρατός κατέχει οπλισμό ο οποίος είναι ελληνικής κατασκευής και γερμανικής προέλευσης. Μερικά από κάποια είναι, πχ: HK11, A3G3.
Γερμανικοί νόμοι για τον έλεγχο των όπλων
Πριν αγοράσετε ένα όπλο στη Γερμανία, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις και ότι διαθέτετε τις κατάλληλες άδειες. Η μη συμμόρφωση με τους γερμανικούς νόμους περί όπλων μπορεί να επιφέρει βαριές ποινές, όπως πρόστιμο ή ακόμη και φυλάκιση.
Είναι καλή ιδέα να συνδεθείτε με τοπικούς σκοπευτικούς συλλόγους στην περιοχή σας για πιο λεπτομερείς συμβουλές και να ελέγξετε οπωσδήποτε τους κανονισμούς του γερμανικού κρατιδίου στο οποίο μένετε.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.