Η διαδικασία επιστροφής των παράνομα εισελθόντων μεταναστών πρόκειται σύντομα να διεξαχθεί πιο ομαλά στην ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν. Σύντομα πρόκειται να υποβληθεί σχέδιο νόμου στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει νέο σχέδιο νόμου για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην ΕΕ.
Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιστολή της προς τα 27 κράτη μέλη που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Η πρόταση θα περιλαμβάνει «σαφείς υποχρεώσεις συνεργασίας για τους επαναπατριζόμενους» και στοχεύει στον «αποτελεσματικό εξορθολογισμό της διαδικασίας επιστροφής».
«Χρειαζόμαστε όμως ένα νέο νομικό πλαίσιο για να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να δράσουμε», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν στην επιστολή.
Οι χώρες πρέπει να καθιερώσουν «ένα επίπεδο εναρμόνισης και εμπιστοσύνης», ώστε κάθε κράτος μέλος να αναγνωρίζει την απόφαση του άλλου.
Αυτό θα διασφαλίσει ότι «οι μετανάστες εναντίον των οποίων έχει εκδοθεί απόφαση επιστροφής σε μια χώρα δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα κενά του συστήματος για να αποφύγουν την επιστροφή τους σε άλλη χώρα».
Αλλαγές στο σύστημα ασύλου της ΕΕ
Μόλις την άνοιξη τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν με επιμέλεια για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ), η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυστηρότερους κανόνες απέλασης.
Έκτοτε, η Ολλανδία και η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζήτησαν να εξαιρεθούν από τους κοινούς κανόνες για το άσυλο.
Ωστόσο, τέτοιες λεγόμενες εξαιρέσεις απαιτούν τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ, στην οποία πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη.
Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να αναστείλει εν μέρει το δικαίωμα ασύλου.
Η μεταρρύθμιση του Geas που συμφωνήθηκε την άνοιξη θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2026.
Όσον αφορά τη Γερμανία, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να επισπεύσει τμήματα της μεταρρύθμισης.
Μεταξύ άλλων, θα πρέπει τότε να είναι δυνατή για πρώτη φορά η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου απευθείας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες σε θέματα μετανάστευσης θεωρούν ότι το Geas είναι προβληματικό από την άποψη του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Οικονομική ύφεση: Θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις – Πόσο μας κοστίζει η κρίση;
- Πιθανή έκρηξη κόστους έως και 56% για τα συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο
- Πόσο φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν οι κάτοικοι από το 2025;
- Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης;