Χιλιάδες άνθρωποι ελπίζουν σε ένα σωτήριο για τη ζωή τους όργανο, αλλά η προθυμία δωρεάς είναι πολύ χαμηλή. Η λεγόμενη λύση opt-out υποτίθεται ότι θα βοηθούσε, αλλά απέτυχε στην Μπούντεσταγκ…
Οκτώ ομοσπονδιακά κρατίδια κάνουν τώρα εκστρατεία για μια νέα προσπάθεια να εισαχθεί μια λύση opt-out για τη δωρεά οργάνων.
Ένα νομοσχέδιο για την εισαγωγή της λεγόμενης λύσης αντίρρησης υποβλήθηκε στο Bundesrat.
Στόχος της πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι ασθενείς θα λάβουν ένα σωτήριο για τη ζωή τους όργανο.
Το δικαίωμα του ατόμου να αποφασίζει υπέρ ή κατά της δωρεάς οργάνων παραμένει ρητά ανέγγιχτο στην κρατική πρόταση.
Ωστόσο, η λύση της αντίρρησης θα σήμαινε ότι, κατ’ αρχήν, κάθε άτομο θα θεωρούνταν δωρητής οργάνων εάν δεν είχε εκφράσει αντίρρηση κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Η αντίρρηση μπορεί να καταγραφεί στο μητρώο δωρητών οργάνων, σε κάρτα δωρητή οργάνων, σε διαθήκη εν ζωή ή με άλλο τρόπο.
“Θάνατος στη λίστα αναμονής “
Τα ομοσπονδιακά κράτη δικαιολόγησαν την πρωτοβουλία τους με τον χαμηλό αριθμό δωρητών οργάνων.
Αυτός παραμένει στάσιμος σε χαμηλό επίπεδο για πάνω από δέκα χρόνια, σύμφωνα με το σχέδιο.
Πέρυσι, 8.385 ασθενείς περίμεναν για ένα όργανο, αλλά μόνο 2.877 όργανα δωρίστηκαν από 965 άτομα.
” Το μητρώο δωρητών οργάνων, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2024, δεν θα οδηγήσει από μόνο του σε αισθητή βελτίωση της κατάστασης, προειδοποιούν τα κρατίδια.
“Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στο σύστημα”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Karl-Josef Laumann κατά την παρουσίαση της πρότασης στο Bundesrat.
Επομένως, η Bundestag πρέπει να συζητήσει και πάλι τη λύση της ένστασης. Ο πολιτικός του CDU Laumann χαρακτήρισε την έλλειψη οργάνων ως “θάνατο στη λίστα αναμονής”.
Τώρα οι επιτροπές συζητούν
Το νομοσχέδιο έχει πλέον παραπεμφθεί στην Επιτροπή Υγείας της Bundesrat.
Μόλις η επιτροπή ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις της, το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου του κρατιδίου, το οποίο στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θέλει να ψηφίσει το νομοσχέδιο και να το εισαγάγει στην Μπούντεσταγκ.
Το κοινοβούλιο είχε ήδη ψηφίσει για τη λύση της άρνησης συνείδησης το 2020, αλλά τότε δεν υπήρξε πλειοψηφία υπέρ.
Τότε υιοθετήθηκε το μοντέλο για τη λεγόμενη λύση της απόφασης: αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο θα πρέπει να τεκμηριώνει αν θέλει να δωρίσει όργανα ή όχι, και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Lauterbach “χαιρέτισε ρητά” την πρωτοβουλία του Bundesrat.
“Χωρίς τη λύση της επιλογής, θα συνεχίσουμε να χάνουμε χιλιάδες ζωές ετησίως περιμένοντας ένα όργανο”, δήλωσε ο πολιτικός του SPD στις εφημερίδες του βαυαρικού ομίλου μέσων ενημέρωσης.
Με την υποστήριξη των ομόσπονδων κρατιδίων, είναι πλέον πιο πιθανό να ευοδωθεί μια δεύτερη προσπάθεια στην Μπούντεσταγκ. Οι θάνατοι στη λίστα αναμονής πρέπει να λάβουν τέλος, δήλωσε ο Lauterbach.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Δείτε τους 7 νέους κανονισμούς που ενέκρινε η Γερμανική Κυβέρνηση