Τι αλλάζει στο σούπερ μάρκετ; Νέος κανόνας για τις επιστροφές (Pfand) από το 2024: Τα προϊόντα θα είναι πιο ακριβά στο μέλλον – τι πρέπει να ξέρετε τώρα..
Το κόμιστρο στο νερό, τα αναψυκτικά και τη μπύρα σε πλαστικά μπουκάλια και κουτιά έχει γίνει κανόνας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα νέα προϊόντα θα ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία του παραβόλου – επειδή μια νομική προθεσμία λήγει.
Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, η Γερμανία εξήγαγε πάνω από 377.000 τόνους πλαστικών αποβλήτων στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία μόνο το 2019.
Τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, οι οποίες θα πρέπει να μειωθούν σταδιακά ως αποτέλεσμα του προγράμματος πρόληψης αποβλήτων που ξεκίνησε το 2013.
Ένα άλλο στοιχείο: ο νόμος για τις συσκευασίες. Και είναι ακριβώς αυτός που επιφυλάσσει επικαιροποίηση για το 2024.
Μελλοντικά, μια κατηγορία προϊόντων που προηγουμένως γλίτωνε θα υπόκειται στον κανονισμό.
Από τις αρχές του 2022, όλα τα πλαστικά μπουκάλια ποτών μίας χρήσης και όλα τα κουτιά ποτών υπόκεινται σε επιστροφή.
Ο νόμος ορίζει επίσης ότι τα αναλώσιμα μπουκάλια ποτών PET πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό από το 2025.
Από το 2030, η ποσόστωση θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 30 τοις εκατό. Συγκριτικά, τα επιστρεφόμενα μπουκάλια ΡΕΤ περιείχαν ήδη κατά μέσο όρο 26% ανακυκλωμένο υλικό το 2015.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα κυκλοφορούν πλέον μπουκάλια και κουτιά ΡΕΤ χωρίς εγγύηση.
Νέος κανόνας για το Pfand στη Γερμανία: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα είναι ακριβότερα από το 2024
Από την καθιέρωσή του το 2003, η υποχρεωτική επιστροφή έχει παραταθεί επανειλημμένα. Ανάλογα με το δοχείο, το ποσό του Pfand κυμαίνεται μεταξύ οκτώ και 25 λεπτών.
Το επόμενο έτος, άλλη μια σειρά προϊόντων θα ενταχθεί στον κανονισμό. Η μεταβατική περίοδος που ο νομοθέτης έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής στα γαλακτοκομικά ποτά λήγει την 1η Ιανουαρίου 2024.
Κατά συνέπεια, τα ποτά σε πλαστικά μπουκάλια με περιεκτικότητα σε γάλα τουλάχιστον 50% θα είναι ακριβότερα κατά 25 λεπτά.
Αυτό επηρεάζει όλα τα ποτά με γάλα και ανάμικτα ποτά με γάλα από 100 χιλιοστόλιτρα έως τρία λίτρα, τα οποία μέχρι πρότινος συσκευάζονταν σε φιάλες μίας χρήσης.
Αντίθετα, αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα ξοδεύουν ακόμη περισσότερο χρόνο στα μηχανήματα κατάθεσης στο μέλλον.
Η κριτική ασκείται ιδίως για λόγους υγιεινής. Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου, για παράδειγμα, επισημαίνει ότι οι αυτόματοι πωλητές και τα δοχεία θα μπορούσαν να μολυνθούν από τα υπολείμματα του υγρού, όπως εξήγησε μια εκπρόσωπός του στο “Redaktionsnetzwerk Deutschland”.
Τα μπουκάλια θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης μικροβίων, μούχλας και δυσάρεστων οσμών.
Παρεμπιπτόντως: Κατά την επιστροφή των μπουκαλιών με Pfand, ένα χαλασμένο μηχάνημα δεν αποτελεί λόγο για τα καταστήματα να μην επιστρέψουν την εγγύηση.
Ακόμα και αν τα δοχεία είναι πεπλατυσμένα ή το QR-CODE δεν μπορεί πλέον να διαβαστεί, η αποδοχή δεν μπορεί να απορριφθεί σύμφωνα με το Κέντρο Καταναλωτών της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Η κατάσταση είναι διαφορετική με το πλαστικό πολλαπλών χρήσεων: εάν το μπουκάλι είναι σπασμένο, το κατάστημα λιανικής πώλησης δεν υποχρεούται να το επιστρέψει.
Τα καταστήματα πρέπει επίσης να δέχονται μόνο τα άδεια μπουκάλια που πωλούν στον ίδιο τύπο και στην ίδια μορφή.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.