Από τον Μάιο του 2024 πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μια πανευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει αυστηρότερα κριτήρια ευθύνης για τους κατασκευαστές. Αυτό θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των καταναλωτών…
Τα ελαττώματα προϊόντων κάνουν το γύρο του κόσμου σχεδόν καθημερινά.
Ξανά και ξανά, βακτήρια, μολυσματικές ουσίες ή ακόμη και ξένα σώματα εντοπίζονται σε τρόφιμα που βρίσκονται ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως η πρόσφατη μεγάλη ανάκληση χούμους της Rewe ή η ανάκληση διαφόρων τύπων τυριού λόγω μόλυνσης από λιστέρια τη Δευτέρα 15 Απριλίου.
Η οδηγία της ΕΕ για την ευθύνη των προϊόντων θα πρέπει να καταστήσει δυνατή την ανάκληση ελαττωματικών προϊόντων όπως αυτά.
Μια νέα οδηγία αναμένεται τώρα να τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2024, η οποία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανακλήσεων – σε βάρος όλων των καταναλωτών.
Η νέα αυτή οδηγία προβλέπει αυστηρότερα κριτήρια ευθύνης, διευκολύνοντας τη δίωξη των κατασκευαστών σε περίπτωση ανάκλησης.
Αυτό μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι: Διότι στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει ότι οι εταιρείες ανακαλούν οικειοθελώς ελαττωματικά προϊόντα σε συνεννόηση με την επιθεώρηση τροφίμων.
Ωστόσο, εάν η νέα οδηγία της ΕΕ πρόκειται να εφαρμοστεί αυστηρότερα, αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.
“Η αναθεώρηση της οδηγίας για την ευθύνη των προϊόντων [σημείωση του συντάκτη: πρόκειται για την τροποποίηση του 2018] αποσκοπεί στη διασφάλιση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, του ανόθευτου ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά και του υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας και της ιδιοκτησίας των καταναλωτών”, αναφέρει η προτεινόμενη οδηγία.
Μέχρι σήμερα, είναι νομικά ασαφές πώς οι ορισμοί και οι έννοιες της οδηγίας για την ευθύνη των προϊόντων, που ισχύουν εδώ και δεκαετίες, θα πρέπει να εφαρμόζονται στα προϊόντα της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας.
Το βάρος της απόδειξης για τους ζημιωθέντες ήταν επίσης συντριπτικό και εξαντλητικό. Επιπλέον, θα υπήρχαν πάρα πολλά εμπόδια λόγω κανονισμών, τα οποία θα καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την επιτυχή διεκδίκηση αποζημίωσης.
Κατάλληλο για την ψηφιακή και παγκόσμια ζωή
Από την έκδοση της οδηγίας για την ευθύνη των προϊόντων το 1985, ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται, διανέμονται και λειτουργούν τα προϊόντα έχει αλλάξει σημαντικά, “συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού των κανόνων για την ασφάλεια των προϊόντων και την εποπτεία της αγοράς”, σύμφωνα με το σχέδιο οδηγίας για την ευθύνη.
“Η περιβαλλοντική και η ψηφιακή μετάβαση βρίσκονται σε εξέλιξη και επιφέρουν τεράστια οφέλη στην ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία, είτε με την παράταση της διάρκειας ζωής των υλικών και των προϊόντων, για παράδειγμα μέσω της ανακατασκευής, είτε με την αύξηση της παραγωγικότητας και της φιλικότητας προς τον χρήστη χάρη στα έξυπνα προϊόντα και την τεχνητή νοημοσύνη”, αναφέρεται σχετικά με την ανάγκη για τον νέο κανονισμό.
“Ωστόσο, καμία εταιρεία δεν θα ανακαλέσει οικειοθελώς προϊόντα εάν αυτό αυξάνει την ευθύνη”, αναφέρει η ιστοσελίδα Lebensmittelzeitung τον χημικό τροφίμων Ulrich Nöhle, ο οποίος μίλησε σχετικά στην Ημέρα Γερμανικού Δικαίου Τροφίμων.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι εθελοντικές ανακλήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεμονωμένα προϊόντα, όπως τα μολυσμένα τρόφιμα, να χαρακτηριστούν ως ελαττωματικά. Σε αυτή την περίπτωση, ο κατασκευαστής πρέπει να πληρώσει τη ζημία.
Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικά λιγότερες ανακλήσεις, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει ότι θα εκδοθούν λιγότερες προειδοποιήσεις για τα τρόφιμα.
Ωστόσο, η οδηγία εισάγει μια ακόμη καινοτομία που αποσκοπεί στην αύξηση της παρακολούθησης της διαδικασίας παρασκευής ενός προϊόντος.
Αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 8 (Κοινοποίηση αποδεικτικών στοιχείων) της οδηγίας, το οποίο ορίζει ότι οι κατηγορούμενοι επιχειρηματίες πρέπει να κοινοποιούν κάθε αποδεικτικό στοιχείο που διαθέτουν, όπως έγγραφα ή συνταγές.
Ο λόγος της μεταρρύθμισης είναι η ψηφιοποίηση, όπως γίνεται σαφές από τις πρώτες παραγράφους της νέας οδηγίας. Οι οδηγίες της ΕΕ είναι ιδιαίτερα ξεπερασμένες σε σχέση με τις τεχνικές συσκευές.
Ωστόσο, τα ψηφιακά προϊόντα, όπως το λογισμικό, δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη από τον νόμο.
Αν και αυτός ο τομέας προϊόντων ήταν ο κύριος λόγος για την ανανέωση, η βιομηχανία τροφίμων επηρεάζεται τώρα επίσης.
Η νέα οδηγία αναμένεται να διευκολύνει τους καταναλωτές να αποζημιωθούν καλύτερα για τυχόν ζημίες.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Ο απόλυτος οδηγός για τα γερμανικά σούπερ μάρκετ
- Πόσα χρήματα κερδίζουν οι εργαζόμενοι στη Γερμανία;
- Επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- LinkedIn: Οι καλύτερες εταιρείες για εργασία στη Γερμανία
- ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Τι σπίτι μπορώ να νοικιάσω με 1.000 ευρώ στη Γερμανία;