Μια νέα συνοικία για το Μόναχο: Κατοικίες για 15.000 άτομα
Bienvenue, So dhawaadam, dobro dosli – η πόλη εξακολουθεί να καλωσορίζει τους ανθρώπους σε πολλές γλώσσες στην κίτρινη πινακίδα.
Το 2015, εκατοντάδες πρόσφυγες περνούσαν από εδώ κάθε μέρα. Εκείνη την εποχή, η Bayernkaserne στα βόρεια του Μονάχου φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αρχικής υποδοχής της πόλης με περίπου 1.500 κρεβάτια.
Neufreimann: Νέα οικιστική περιοχή στο μέγεθος του Westpark
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δέκα φορές περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν εδώ – όχι σε παλιούς στρατώνες, αλλά σε νέα, σύγχρονα σπίτια που (τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία) θα υψώνονται μέχρι και 65 μέτρα στον ουρανό.
Αντί για καταφύγιο για αιτούντες άσυλο, πρόκειται τώρα για ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια της πόλης: το Neufreimann, όπως ονομάστηκε πρόσφατα η περιοχή, θα φιλοξενήσει μια μέρα 15.000 ανθρώπους.
Παράλληλα, κατασκευάζονται δύο μεγάλες σχολικές μονάδες, 14 κέντρα ημερήσιας φροντίδας, καταστήματα, καφετέριες, βιβλιοθήκη, κέντρο ηλικιωμένων και υπηρεσιών και πολλές άλλες εγκαταστάσεις.
Το ειδικό χαρακτηριστικό: Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ανήκει στην πόλη, οπότε τα ενοίκια υποτίθεται ότι είναι φτηνά.
Συνολικά, η έκταση είναι περίπου 60 εκτάρια, ελάχιστα μικρότερη από το Westpark. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια παρόμοια ζωντανή συνοικία όπως η Maxvorstadt.
Εξάλλου, οι άνθρωποι στο Neufreimann υποτίθεται ότι θα ζουν μαζί εξίσου πυκνά και, όπως και εκεί, καταστήματα, καφετέριες, γραφεία ή κέντρα ημερήσιας φροντίδας υποτίθεται ότι θα εγκατασταθούν.
Η ιδέα της “λειτουργικά διαχωρισμένης πόλης”, όπου υπάρχουν χώροι διαβίωσης, εργασίας και αναψυχής, πρόκειται να ξεπεραστεί στο Neufreimann.
Μια ματιά στο γιγαντιαίο εργοτάξιο
Ακριβώς όπως τότε που χιλιάδες πρόσφυγες έφταναν καθημερινά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου, ο χώρος δεν είναι ανοιχτός για το κοινό.
Η AZ έχει ήδη ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό με τους Philine Stadtmüller και Klaus Tröppner, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το έργο στην πόλη του Μονάχου.
“Η πρώην Bayernkaserne ήταν μέχρι τώρα μια απαγορευμένη περιοχή, ένα τυφλό σημείο στην πόλη”, λέει η Stadtmüller.
Από τα μέσα του τρέχοντος έτους, αυτό θα αλλάξει. Στη συνέχεια, όλοι οι κάτοικοι του Μονάχου θα μπορούν να επισκεφθούν το εργοτάξιο στην πρώην περιοχή της Bundeswehr.
Το 2007, η πόλη αγόρασε την περιοχή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η Bundeswehr αποχώρησε το 2011. Μερικά τελευταία κτίρια στρατώνων στέκονται ακόμη. Μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να ζουν εδώ, ενώ οι άστεγοι μπορούν επίσης να αναζητήσουν καταφύγιο από το κρύο μέχρι το τέλος του 2023.
Ήδη σε ισχύ: Οδικό δίκτυο
Όσοι επισκέπτονται το εργοτάξιο δεν λερώνουν ήδη τα παπούτσια τους: οι δρόμοι στο Neufreimann υπάρχουν ήδη. Οι στύλοι φωτισμού είναι επίσης εκεί – αλλά όλα είναι μόνο προσωρινά για να καταστεί το εργοτάξιο προσβάσιμο.
Ο μεγαλύτερος δρόμος συνδέεται με την Heidemannstraße. Από το 2027, το τραμ 23 θα εισέρχεται στη γειτονιά και θα σταματά σε μια νέα πλατεία.
Λίγο αργότερα, μπορείτε επίσης να πάρετε το τραμ 24 από εδώ προς τους σταθμούς Am Hart και Kieferngarten του μετρό. “Μια μέρα θα πρέπει να είναι πυκνό, πολύχρωμο και ζωντανό εδώ”, λέει η Philine Stadtmüller.
Νέα πλατεία: προκηρύχθηκε διαγωνισμός
Το πώς ακριβώς θα είναι η πλατεία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Η Stadtmüller εξηγεί ότι η πόλη θέλει να διοργανώσει έναν διαγωνισμό.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι, εκτός από τις εμπορικές χρήσεις (όπως καταστήματα, καφετέριες και γραφεία), η πλατεία θα στεγάσει επίσης το κέντρο ηλικιωμένων και υπηρεσιών, τη δημοτική βιβλιοθήκη, το κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, ένα εκπαιδευτικό κέντρο και ένα χώρο συνάντησης.
Υπάρχουν περισσότερα να δείτε διαγωνίως: Οι εργάτες κατασκευάζουν επί του παρόντος τα θεμέλια για ένα ειδικό σχολείο, ένα σχολείο μουσικής και ένα δημοτικό σχολείο. Η κατασκευή ξεκίνησε το καλοκαίρι. Τα σχολεία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026.
Οι πρώτοι μαθητές θα φοιτήσουν νωρίτερα στο δεύτερο σχολικό κέντρο στο νότιο τμήμα. Το δημοτικό σχολείο πρόκειται να ολοκληρωθεί αυτό το φθινόπωρο.
Στη συνέχεια θα εγκατασταθεί προσωρινά ένα ειδικό σχολείο μέχρι το 2028. Το διπλανό γυμνάσιο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2026.
Και εδώ, επίσης, τα θεμέλια είναι ήδη στη θέση του. “Με ύψος άνω των 20 μέτρων, και τα δύο κτίρια βρίσκονται ακριβώς κάτω από το όριο των πολυώροφων κτιρίων”, λέει ο Klaus Tröppner.
Τα περισσότερα από τα κτίρια θα έχουν ύψος περίπου 25 μέτρα, λέει η Stadtmüller. Σταδιακά, θα υπάρχουν ψηλά σημεία που θα φτάνουν τα 40 μέτρα ύψος.
Σε περιοχές αστικής σημασίας, όπως η πλατεία της πόλης, το ύψος τους θα φτάνει ακόμη και τα 65 μέτρα.
Αυτή τη στιγμή, οι δημοτικές ενώσεις στέγασης κατασκευάζουν δύο έργα για σχεδόν 400 άτομα. Οι συνεταιρισμοί πρόκειται επίσης να χτίσουν στο Neufreimann, αλλά ο σχεδιασμός τους έχει μόλις αρχίσει.
Τα πράγματα κινούνται ταχύτερα στο ανατολικό άκρο της περιοχής ανάπτυξης. Εδώ, γερανοί υψώνονται ήδη στον ουρανό.
Ένας ιδιώτης επενδυτής κατασκευάζει εδώ 1.100 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Τα πρώτα θα είναι έτοιμα το 2024.
Κεντρική φωτογραφία αρχείου
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Τι είναι καλύτερο; Αγορά ή Ενοικίαση σπιτιού στη Γερμανία;
- Θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία το 2023;
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος
- Έχετε κήπο στη Γερμανία; Δείτε τι πρέπει να κόψετε τον Ιανουάριο
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Γερμανία: 10tips για να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ
- Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο
- 10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
- Πόσα πρέπει να βγάζεις για να θεωρηθείς πλούσιος στη Γερμανία;
- Έρευνα: Ποια είναι η πιο άσχημη πόλη της Γερμανίας
- Γερμανία: Έρχεται εφάπαξ επίδομα €502 για τις δαπάνες θέρμανσης