Το βασικό επίδομα τέκνων πρόκειται να ομαδοποιήσει τα προηγούμενα επιδόματα και να τεθεί σε ισχύ το 2025 στη Γερμανία. Ποιος θα παίρνει πόσα;
Τα σημαντικότερα στοιχεία με μια ματιά
- Τι είναι το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία;
- Πόσα χρήματα θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι του βασικού επιδόματος τέκνων στη Γερμανία;
- Ποιοι θα λαμβάνουν το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία;
- Πώς υποβάλλω αίτηση για το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία;
- Πότε θα εισαχθεί το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία;
Στο μέλλον, λιγότερα παιδιά στη Γερμανία θα πρέπει να μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας.
Αυτό έχει θέσει ως στόχο ο κυβερνητικός συνασπισμός του SPD, των Πρασίνων και του FDP στη συμφωνία τους. Το μέσο για να επιτευχθεί αυτό: το λεγόμενο βασικό επίδομα τέκνων.
Αυτό πρόκειται να συνδυάσει τα προηγούμενα επιδόματα για τα παιδιά και να διευκολύνει έτσι την υποβολή αίτησης. Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει έτσι όλες τις οικογένειες με παιδιά στη Γερμανία.
Για την υπουργό Οικογένειας Lisa Paus (Πράσινοι), το βασικό επίδομα τέκνων είναι “το σημαντικότερο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής”.
Όμως υπάρχει ένα εμπόδιο: αν και δεν έχει ακόμη εκπονηθεί καμία ιδέα, έχει ήδη ξεσπάσει μια έντονη διαμάχη μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού για το πώς ακριβώς θα πρέπει να μοιάζει αυτό το νέο επίδομα.
To grland.info παρέχει απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα για τους γονείς στη Γερμανία.
Τι είναι το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία;
Με το λεγόμενο βασικό επίδομα τέκνων, η κυβέρνηση θέλει να “βγάλει περισσότερα παιδιά από τη φτώχεια” και να “δημιουργήσει καλύτερες ευκαιρίες για τα παιδιά και τους νέους”.
Σε αυτό συμφώνησαν το SPD, οι Πράσινοι και το FDP στη συμφωνία συνασπισμού τους.
Συγκεκριμένα, τα προηγούμενα επιμέρους επιδόματα για τα παιδιά πρόκειται να συγχωνευθούν σε ένα επίδομα, το νέο βασικό επίδομα τέκνων.
Παραδείγματα προηγούμενων παροχών που πρόκειται να συγκεντρωθούν είναι το επίδομα παιδιού (το οποίο λαμβάνουν όλοι οι γονείς), το επίδομα παιδιού για χαμηλόμισθους, οι παροχές σύμφωνα με τον Κοινωνικό Κώδικα και τα χρήματα για μουσικό σχολείο ή αθλητικούς συλλόγους από το λεγόμενο πακέτο εκπαίδευσης και συμμετοχής.
Τι θέλει να επιτύχει η γερμανική κυβέρνηση με αυτό;
Το βασικό επίδομα τέκνων έχει ως στόχο να διευκολύνει πολύ περισσότερο τις οικογένειες να υποβάλουν αίτηση για παροχές – και έτσι να διασφαλίσει ότι όσοι τις δικαιούνται τις λαμβάνουν πράγματι.
Αυτό είναι απαραίτητο διότι σε πολλές περιπτώσεις πολλές οικογένειες φεύγουν με “άδεια χέρια” παρά το δικαίωμά τους.
Όλοι λαμβάνουν επίδομα παιδιού. Πολλοί γονείς όμως δεν γνωρίζουν για τα άλλα επιδόματα που μπορεί να δικαιούνται – ή αποτυγχάνουν λόγω της γραφειοκρατίας που συνεπάγεται.
Για παράδειγμα, το επίδομα τέκνων φτάνει μόνο σε κάθε τρίτο παιδί από όλα εκείνα που πραγματικά θα το δικαιούνταν.
Αυτό φάνηκε από μια ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Οι γονείς με χαμηλά εισοδήματα μπορούν να λάβουν το συμπλήρωμα τέκνων επιπλέον του επιδόματος τέκνων.
Πόσα χρήματα λαμβάνουν οι δικαιούχοι του βασικού επιδόματος παιδιού στη Γερμανία;
Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, το βασικό επίδομα τέκνων θα αποτελείται από δύο μέρη, και συγκεκριμένα:
α) ένα εγγυημένο ποσό, το οποίο θα λαμβάνουν όλα τα παιδιά – ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονέων. Αυτό το εγγυημένο ποσό θα αντικαταστήσει το σημερινό επίδομα τέκνων και, σύμφωνα με την ιδέα της υπουργού Οικογένειας Paus, θα είναι τουλάχιστον το ίδιο ποσό. Το επίδομα τέκνων είναι 250 ευρώ από την αρχή του έτους. Επιπλέον, το εγγυημένο ποσό δεν πρόκειται να συμψηφίζεται με κοινωνικές παροχές όπως το επίδομα του πολίτη των γονέων (αυτό συνέβαινε με το προηγούμενο επίδομα τέκνου).
β) και ένα πρόσθετο ποσό, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από το εισόδημα των γονέων. Όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα των γονέων, τόσο υψηλότερο είναι το πρόσθετο ποσό.
Ποιοι στη Γερμανία θα λαμβάνουν το βασικό επίδομα τέκνων;
Παρόμοια με το επίδομα τέκνων, το βασικό επίδομα τέκνων προορίζεται να στηρίξει όλα τα παιδιά έως την ηλικία των 18 ετών.
Όσοι σπουδάζουν θα λαμβάνουν τα χρήματα μέχρι τα 25α γενέθλιά τους- οι φοιτητές μέχρι την ηλικία των 27 ετών.
Πώς υποβάλλω αίτηση για το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία;
Η υποβολή αίτησης για το βασικό επίδομα τέκνων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή, τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, θα δημιουργηθεί μια νέα πύλη για το σκοπό αυτό.
Από την άποψη του Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων, το “χρέος του πολίτη” πρόκειται να μετατραπεί σε “χρέος του κράτους”.
Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να ενημερώνει ενεργά τους γονείς ότι μπορεί να δικαιούνται περαιτέρω πληρωμές.
Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου στην πράξη δεν είναι εύκολη, λέει ο ερευνητής Christian Palentien από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης.
“Δεν πρέπει να γίνει μια περίπλοκη διαδικασία υποβολής αιτήσεων με την οποία οι οικογένειες πρέπει να παλεύουν”, προειδοποιεί σε συνέντευξή του. Αν πετύχει, ωστόσο, έχει μια μεγάλη ελπίδα.
Πόσα παιδιά πλήττονται από τη φτώχεια στη Γερμανία;
Εδώ και χρόνια, η παιδική φτώχεια είναι “ένα άλυτο διαρθρωτικό πρόβλημα στη Γερμανία”, γράφει σε έκθεσή του το Ίδρυμα Bertelsmann.
Κάθε πέμπτο παιδί στη χώρα αυτή κινδυνεύει από τη φτώχεια.
Συγκεκριμένα, το 2021, 2,8 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 ετών και ενάμισι εκατομμύριο νέοι ενήλικες έως 25 ετών θεωρούνταν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας.
Επηρεάζει ιδιαίτερα δύο ομάδες: Τις πολύτεκνες οικογένειες και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Ποιοι θεωρούνται φτωχοί στη Γερμανία;
Τα παιδιά και οι νέοι θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εάν ζουν σε νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είναι μικρότερο από το 60% του εισοδήματος.
Για ένα μονογονεϊκό νοικοκυριό με ένα παιδί κάτω των 14 ετών, το όριο είναι 1.492 ευρώ (2021), για ένα νοικοκυριό ζευγαριού με ένα παιδί κάτω των 14 ετών, είναι 2.066 ευρώ.
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν πόσο επηρεάζει η φτώχεια τη ζωή των παιδιών. Για παράδειγμα, τα θιγόμενα άτομα περιθωριοποιούνται συχνότερα και βιώνουν συχνότερα τη βία.
Αισθάνονται επίσης λιγότερο μέρος της κοινωνίας σε νεαρή ηλικία.
Τα παιδιά που πλήττονται από τη φτώχεια μειονεκτούν επίσης στην εκπαίδευση: Είναι πιο πιθανό να επαναλάβουν μια τάξη, λιγότερο πιθανό να λάβουν σύσταση για το γυμνάσιο και λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν πανεπιστήμιο.
Ο οικονομολόγος Marcel Fratzscher λέει επομένως ότι τα χρήματα για το βασικό επίδομα τέκνων είναι “άριστα επενδυμένα” για την κοινωνία και την οικονομία.
Το κράτος θα μπορούσε ακόμη και να εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα “εάν οι άνθρωποι αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη ζωή τους μέσω ευκαιριών και πρέπει να διεκδικήσουν λιγότερα κοινωνικά επιδόματα”, γράφει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών τον Φεβρουάριο σε φιλοξενούμενο άρθρο του στην εφημερίδα “Die Zeit”.
Γιατί ο συνασπισμός διαφωνεί για το βασικό επίδομα τέκνων;
Αν και τα τρία κυβερνητικά κόμματα συμφώνησαν για το βασικό επίδομα τέκνων στη συμφωνία συνασπισμού, τώρα έχει ξεσπάσει διαμάχη γι’ αυτό.
Τουλάχιστον επιφανειακά, πρόκειται κυρίως για χρήματα. Η υπουργός Οικογένειας Paus των Πρασίνων απαιτεί περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή του βασικού επιδόματος τέκνων. Το ποσό αυτό βασίζεται σε εκτιμήσεις.
Αλλά ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner του FDP είναι επιφυλακτικός: Η καταβολή περισσότερων χρημάτων “δεν είναι πάντα η ασημένια σφαίρα”, δήλωσε σε συνέντευξή του. Για τον ίδιο, πρόκειται “πάνω απ’ όλα για την ψηφιοποίηση και την απλούστευση της προώθησης των παιδιών”.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Christian Dürr συμφωνεί: “Το κράτος πρέπει να γίνει καλύτερο, όχι ακριβότερο”, απαιτεί. Για το σκοπό αυτό, το FDP υπολογίζει ένα ποσό περίπου δύο έως τριών δισεκατομμυρίων ευρώ το 2025.
Πότε θα εισαχθεί στη Γερμανία το βασικό επίδομα τέκνων;
Η υπουργός Οικογένειας Paus έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής βασικά σημεία, αλλά δεν υπάρχει ακόμη επεξεργασμένη ιδέα – και συνεπώς ούτε ολοκληρωμένο νομοσχέδιο.
Στόχος της υπουργού είναι, ωστόσο, το βασικό επίδομα τέκνων να τεθεί σε ισχύ το 2025.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD), αναμένει μια συμφωνία στον συνασπισμό μέχρι το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτό δήλωσε ο πολιτικός του SPD σε εκπομπή του ARD.
Θα είναι αυτό αρκετό;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα βασικό επίδομα για τα παιδιά δεν θα είναι αρκετό για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. Μεταξύ άλλων, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην επικερδή απασχόληση των γονέων.
Ο οικονομολόγος Marcel Fratzscher το θέτει ως εξής: “Εξίσου σημαντικές είναι οι καλύτερες υποδομές εκπαίδευσης και φροντίδας, η στοχευμένη εξειδίκευση, οι υψηλότεροι μισθοί και η λιγότερο επισφαλής απασχόληση, η σημαντική βελτίωση της συμβατότητας οικογένειας και εργασίας, και κυρίως για τις μητέρες λιγότερες διακρίσεις στην αγορά εργασίας και όχι φορολογικά αντικίνητρα (όπως μέσω της διάσπασης του γάμου)”.
Το παρόν κείμενο θα προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες εξελίξεις σχετικά με το βασικό επίδομα τέκνων. Παραμείνετε στην σελίδα μας για να ενημερώνεστε για όλα τα σημαντικά θέματα στη Γερμανία.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.