Μία νέα μορφή απάτης που εμφανίζεται στα γραμματοκιβώτια έχει κάνει την εμφάνισή της και προσελκύει την προσοχή της αστυνομίας. Αν βρείτε στον φάκελο σας ένα σημείωμα που ισχυρίζεται ότι το πακέτο σας δεν παραδόθηκε, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αυτή η νέα μέθοδος απάτης στοχεύει στην κλοπή των προσωπικών σας δεδομένων.
Νέα μορφή απάτης με ειδοποιήσεις παραλαβής δεμάτων
Είτε στο διαδίκτυο, είτε στην πραγματική ζωή, οι απατεώνες συνεχώς αναζητούν νέους τρόπους για να εξαπατήσουν ανυποψίαστα θύματα.
Στο παρελθόν, οι ηλεκτρονικές απάτες μέσω email (γνωστές ως phishing) είχαν μεγάλη διάδοση.
Πλέον, όμως, οι επιτήδειοι προσπαθούν να εισέλθουν ακόμα και στον προσωπικό σας χώρο, κυριολεκτικά μπροστά στην πόρτα σας.
Η νέα απάτη περιλαμβάνει σημειώματα παράδοσης που αφήνονται στα γραμματοκιβώτιά σας, τα οποία σας ενημερώνουν ότι το πακέτο σας δεν μπόρεσε να παραδοθεί.
Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση: περιμένουμε ένα σημαντικό πακέτο και, για κάποιο λόγο, χάνουμε την παράδοση.
Συνήθως, βρίσκουμε στο γραμματοκιβώτιό μας μια ειδοποίηση από την εταιρεία courier, που μας κατευθύνει στο πώς να παραλάβουμε το δέμα μας.
Η νέα απάτη εκμεταλλεύεται ακριβώς αυτή την αναμονή.
Πώς λειτουργεί η απάτη και ποια είναι η παγίδα
Η απάτη είναι τόσο απλή όσο και επικίνδυνη: οι επιτήδειοι τοποθετούν ψεύτικα σημειώματα παράδοσης δεμάτων στα γραμματοκιβώτια ανυποψίαστων πολιτών.
Αυτά τα σημειώματα μοιάζουν τόσο με τα πραγματικά που είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς.
Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η ύπαρξη ενός QR κωδικού, τον οποίο οι παραλήπτες καλούνται να σκανάρουν για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή του δέματός τους.
Μόλις σκανάρει κανείς τον QR κωδικό, κατευθύνεται σε μία ιστοσελίδα όπου του ζητείται να εισαγάγει προσωπικά στοιχεία, όπως όνομα, διεύθυνση, email και αριθμό τηλεφώνου.
Με αυτόν τον τρόπο, οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα σας και μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν για περαιτέρω απάτες ή και κλοπή ταυτότητας.
Πού εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά;
Αυτή η νέα απάτη έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Αυστρία, αλλά, δεδομένης της φύσης του διαδικτύου και της ευκολίας διάδοσης τέτοιων πρακτικών, είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί γρήγορα και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.
Η αστυνομία, σε συνεργασία με την online πλατφόρμα “Watchlist Internet”, προειδοποιεί τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και να αποφεύγουν τη σάρωση των QR κωδίκων σε ύποπτα σημειώματα παράδοσης.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;
Μην σκανάρετε τον QR κωδικό: Εάν λάβετε ένα σημείωμα με QR κωδικό, μην το σκανάρετε αμέσως.
Επικοινωνήστε πρώτα απευθείας με την εταιρεία παράδοσης ή το κατάστημα από το οποίο έχετε παραγγείλει για να επιβεβαιώσετε την αυθεντικότητα του σημειώματος.
Ελέγξτε εάν αναμένετε πραγματικά κάποιο πακέτο: Εάν δεν περιμένετε κάποιο δέμα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το σημείωμα είναι ψεύτικο. Μην δώσετε σημασία και πετάξτε το αμέσως.
Επικοινωνήστε με την εταιρεία: Σε περίπτωση που περιμένετε πραγματικά κάποιο δέμα, επικοινωνήστε απευθείας με την εταιρεία παράδοσης.
Μην χρησιμοποιείτε τις πληροφορίες που παρέχονται στο σημείωμα – καλέστε την εταιρεία ή επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπό της για να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας.
Μην δίνετε προσωπικά στοιχεία: Κανένας επίσημος φορέας ή εταιρεία δεν θα σας ζητούσε ποτέ να εισαγάγετε προσωπικά δεδομένα μέσω ενός QR κωδικού.
Αναφέρετε το περιστατικό: Εάν λάβετε κάποιο ύποπτο σημείωμα, ενημερώστε τις αρμόδιες αρχές ή την τοπική αστυνομία για να βοηθήσετε στη συλλογή πληροφοριών και την πρόληψη περαιτέρω περιστατικών.
Προστασία από διαδικτυακές και πραγματικές απάτες
Σε έναν κόσμο όπου το ψηφιακό και το φυσικό περιβάλλον συγχωνεύονται, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να εξετάζουμε κάθε πληροφορία που λαμβάνουμε.
Αντίστοιχες απάτες θα συνεχίσουν να εμφανίζονται, αλλά με τη σωστή πληροφόρηση και την προσοχή μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά από αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2024
- Σπάνιο νόμισμα δύο ευρώ ειδικής κοπής που προσφέρεται 1.000 φορές την τιμή του
- Πώς το φορολογικό σύστημα εντοπίζει απατεώνες στις φορολογικές δηλώσεις του 2024;
- Είδηση ΣΟΚ: Η ασφάλιση περίθαλψης στη Γερμανία απειλείται με πτώχευση
- Αν έχετε κάτω από αυτόν τον μισθό θεωρείστε και επίσημα φτωχός
- Πώς το φορολογικό σύστημα εντοπίζει απατεώνες στις φορολογικές δηλώσεις του 2024;