5.000 άτομα κάτω των 25 ετών βρίσκονται στις γερμανικές φυλακές. Εκεί υποτίθεται ότι θα επανακοινωνικοποιηθούν. Ωστόσο, περίπου το 65% έρχονται ξανά σε σύγκρουση με το νόμο μέσα σε τρία χρόνια από την αποφυλάκισή τους. Βοηθούν οι εναλλακτικές λύσεις;
Η εκπαίδευση είναι ο πρωταρχικός στόχος του ποινικού δικαίου ανηλίκων.
Για το λόγο αυτό, τα δικαστήρια ανηλίκων επιβάλλουν άλλες κυρώσεις πριν καταδικάσουν τους παραβάτες σε φυλάκιση: Εκπαιδευτικά μέτρα ή τα λεγόμενα “πειθαρχικά μέτρα”, όπως προειδοποιήσεις, όρους ή κράτηση νέων.
Όποιος στέλνεται στη φυλακή ως ανήλικος έχει σίγουρα ήδη διαπράξει αρκετά σοβαρά αδικήματα.
“Είναι το τελευταίο μέτρο”, τονίζει ο καθηγητής Thomas Bliesener, διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκληματολογικών Ερευνών της Κάτω Σαξονίας.
Ωστόσο, πρόκειται για ένα μέτρο που έχει μια σημαντική ουσία: “Φυσικά, έχουμε να κάνουμε με μια συλλογή πολύ προβληματικών ανθρώπων στη φυλακή, πολλοί από τους οποίους έχουν δοκιμάσει πολλά πράγματα που δεν έχουν λειτουργήσει ή δεν έχουν αποδώσει”, λέει ο ειδικός. Και αυτοί συγκεντρώνονται στη φυλακή.
Ως αποτέλεσμα, η επανακοινωνικοποίηση στη φυλακή συχνά αποτυγχάνει, ιδίως για τους νεαρούς παραβάτες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καθημερινή ζωή στη φυλακή συχνά δεν αποδίδει δικαιοσύνη στους νέους: Ο εγκλεισμός, οι συγκρούσεις με τους συγκρατούμενους, η πολύ μικρή υποστήριξη μετά την αποφυλάκιση και ο στιγματισμός καθιστούν δύσκολη την επανένταξη στην κοινωνία.
Επιπλέον, η υποστήριξη που παρέχεται στους κρατουμένους από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς είναι περιορισμένη.
Κριτική στο γερμανικό σωφρονιστικό σύστημα
Ο Thomas Galli, ο οποίος εργάστηκε και ο ίδιος για πολλά χρόνια ως διευθυντής φυλακών, είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του γερμανικού συστήματος φυλακών.
Κατά τη γνώμη του, οι παραβάτες τοποθετούνται στη φυλακή σε ένα εντελώς λάθος περιβάλλον, “το οποίο μπορεί ακόμη και να τους ενθαρρύνει σε μια εγκληματική πορεία, ή τουλάχιστον να μην τους απομακρύνει από αυτή την εγκληματική πορεία”.
Οι νέοι χρειάζονται εντατική υποστήριξη εκ των προτέρων, αντί να τους κλείνουν μέσα αργότερα.
“Είναι καλύτερο να τους συνοδεύουμε και να τους υποστηρίζουμε στην πραγματική τους ζωή και να προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε αυτό που το πατρικό σπίτι προφανώς δεν μπορεί να προσφέρει”.
Ο Thomas Bliesener παραδέχεται επίσης ότι οι κρατούμενοι στα κέντρα κράτησης ανηλίκων βρίσκονται συχνά σε μια “προβληματική κατάσταση”, “η οποία επίσης δεν ευνοεί την επανακοινωνικοποίηση”.
“Σχέδιο Ευκαιρία” – μια ελεύθερη μορφή φυλάκισης
Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές λύσεις στη φυλακή. Ο 20χρονος Pavlo καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και δέκα μηνών.
Αλλά στη φυλακή δεν υπάρχουν κάγκελα και κλειδωμένα κελιά – αντίθετα, η καθημερινότητα είναι αυστηρή και ξεκινά στις 6 το πρωί με άσκηση. Ακολουθεί η εργασία και οι δουλειές του σπιτιού.
Ο Pavlo συμμετέχει στο πρόγραμμα επανακοινωνικοποίησης “Project Chance”, το οποίο διεξάγεται από το Christliches Jugenddorfwerk Deutschland σε ένα πρώην μοναστήρι στο Creglingen της Βάδης-Βυρτεμβέργης εδώ και 20 χρόνια.
Πρόκειται για μια ελεύθερη μορφή σωφρονιστικού προγράμματος που προς το παρόν υπάρχει μόνο στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο.
Η ευκαιρία για εντατικούς παραβάτες στο μοναστήρι
Οι νεαροί παραβάτες ηλικίας 14 έως 21 ετών μπορούν να λάβουν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης που έχει σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτούς στο πρώην μοναστήρι. Μόνο σε λίγους δίνεται αυτή η ευκαιρία.
Οι περισσότεροι από αυτούς εδώ είναι σοβαροί παραβάτες. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διαπράξει αρκετά σοβαρά αδικήματα, όπως επίθεση, ληστεία ή απάτη.
Ο Pavlo μεταφέρθηκε εδώ από τη φυλακή ανηλίκων του Adelsheim.
Ο 20χρονος είχε ήδη αρκετές ποινές με αναστολή πριν οδηγηθεί στη φυλακή. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν εννέα ετών.
Η μητέρα του στερήθηκε την επιμέλεια, οπότε ζούσε σε διάφορες ανάδοχες οικογένειες και σπίτια.
Σε ηλικία 14 ετών ξέφυγε από τα νερά του – και τελικά κατέληξε στη φυλακή. Θυμάται καλά την πρώτη του μέρα εκεί: “Αυτή ήταν η χειρότερη.
Πραγματικά πίστευα ότι θα μπορούσα να το αντέξω, αλλά με κατέστρεψε”.
Εκπαίδευση στην κοινωνική συμπεριφορά και την προσοχή
Ο Pavlo κατάφερε να μετακινηθεί στο “Project Chance”: Εδώ έχει το δικό του δωμάτιο, το οποίο δεν είναι ποτέ κλειδωμένο – ούτε καν τη νύχτα.
Οι έλεγχοι του δωματίου εξακολουθούν να είναι στο πρόγραμμα κάθε μέρα. Αλλά η κύρια έμφαση δίνεται στην καθαριότητα.
Και: εδώ είναι οι ίδιοι οι νέοι που ελέγχουν ο ένας τον άλλον.
Το πρόγραμμα Chance έχει ως στόχο να διδάξει και να εκπαιδεύσει τους νεαρούς παραβάτες στην κοινωνική συμπεριφορά, την επιμονή και την ευσυνειδησία.
Όσοι καταβάλλουν προσπάθεια και πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τον εκπαιδευτή ανταμείβονται: με ταξίδια στο σπίτι, διευρυμένες ώρες τηλεφωνικής επικοινωνίας, προπόνηση στο γυμναστήριο.
Εκτός από αυτούς τους μικρούς στόχους, ο Pavlo έχει και έναν μεγάλο: θέλει να αλλάξει και να σταματήσει να διαπράττει αδικήματα.
Θέλει επίσης να αρχίσει να εκπαιδεύεται ως διευθυντής ξενοδοχείου μετά τη φυλάκισή του. Στο “Project Chance”, εργάζεται σκληρά με τους εκπαιδευτές για να πετύχει τους στόχους του.
Η πρόωρη αποφυλάκιση με αναστολή μπορεί να εξεταστεί μόνο εάν η εξέλιξή του σημειώνει αναγνωρίσιμη πρόοδο και μάθει να διατηρεί τις παρορμήσεις του υπό έλεγχο.
Εποπτεύεται από παιδαγωγούς
Ήδη εργάζεται στα εργαστήρια καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό είναι υποχρεωτικό – ακόμη και για εκείνους που παρακολουθούν το εσωτερικό σχολείο τα πρωινά.
Είτε χτίζοντας τοίχους, είτε βάφοντας είτε στο ξυλουργείο, οι νέοι ανακαινίζουν με τη δουλειά τους το “δικό τους” μοναστήρι.
Υποστηρίζονται από τους εκπαιδευτές εργασίας. Υπάρχουν επίσης οι λεγόμενοι εκπαιδευτές αναφοράς, με τους οποίους συζητείται κάθε εβδομάδα η πρόοδος και οι στόχοι.
Ο Robert Ileka, επικεφαλής του κέντρου, θέλει ο Pavlo να αναλάβει την ευθύνη για το παρελθόν και το μέλλον του. “Πρόκειται για σκληρή εσωτερική δουλειά.
Και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι ακριβώς το σωστό είδος εργασίας. Δεν πρόκειται απλώς για τιμωρία.
Αντίθετα, στόχος είναι η εκπαίδευση και η ενθάρρυνση της ανάπτυξης και η προώθηση της θετικής εξέλιξης”, λέει.
Δέκα ειδικοί σε θέματα εκπαίδευσης εργάζονται με 21 νέους, μερικές φορές όλο το εικοσιτετράωρο – αυτή είναι μια υψηλή αναλογία εποπτείας σε σύγκριση με τη φυλακή ανηλίκων στο Adelsheim, όπου ένας κοινωνικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για 32 κρατούμενους.
Στατιστικά στοιχεία: ποσοστά υποτροπής και καταδίκες
Τα υψηλά ποσοστά υποτροπής, ιδίως μεταξύ των νεαρών παραβατών, φαίνεται να επιβεβαιώνουν την κριτική που ασκείται στο σωφρονιστικό σύστημα.
Μια παγγερμανική μελέτη έδειξε ότι Περίπου το 64% των καταδικασθέντων σε ποινή φυλάκισης νέων χωρίς αναστολή έρχονται εκ νέου σε σύγκρουση με το νόμο εντός τριών ετών από την αποφυλάκισή τους.
Και μόλις το 27 τοις εκατό από αυτούς επιστρέφουν ακόμη και στη φυλακή.
Το ανοικτό σωφρονιστικό σύστημα με τη δυνατότητα εργασίας εκτός φυλακής αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα: Μελέτες δείχνουν ότι οι παραβάτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν μετά από μια ανοικτή ποινή φυλάκισης από ό,τι μετά από μια κλειστή.
Και όμως, μόνο λίγοι άνθρωποι στη Γερμανία το περνούν: Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Βερολίνο, περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των κρατουμένων περνούν από αυτό, ενώ σε κρατίδια όπως η Βαυαρία και η Θουριγγία το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το 5%.
Και πώς αποδίδει το “σύστημα φυλακών ελεύθερης μορφής”; Όσον αφορά το ποσοστό υποτροπής, προγράμματα όπως αυτό του Creglingen δεν μπορούν να συγκριθούν σοβαρά με το κανονικό σωφρονιστικό σύστημα, καθώς οι συμμετέχοντες υπόκεινται ήδη σε κάποια προεπιλογή.
Συνολικά, ωστόσο, ο αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών που καταδικάζονται σε φυλάκιση μειώνεται συνεχώς.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40 %.
Οι λόγοι: Διαπράττονται λιγότερα αδικήματα από νέους και τα δικαστήρια ανηλίκων καταδικάζουν πλέον λιγότερους νέους σε φυλάκιση.
Μόνο ο αριθμός των ύποπτων αδικημάτων που διαπράχθηκαν από παιδιά κάτω των 14 ετών αυξήθηκε σημαντικά σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια το 2022.
Θετική πρόγνωση για τον Pavlo
Η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς για τον Pavlo: έχει δουλέψει σκληρά για τον εαυτό του στο πρώην μοναστήρι, είναι πειθαρχημένος και συνεπής προς το τέλος.
Έχει βρει ακόμη και μια θέση μαθητείας ως ειδικός σε ξενοδοχεία.
Ο εργοδότης του έχει παράσχει και ένα διαμέρισμα. Αλλά το αν θα αποφυλακιστεί νωρίτερα εξαρτάται και από το αν έχει μάθει να ελέγχει τις παρορμήσεις του.
Το έχει κάνει: Ο Pavlo δεν έλαβε μόνο μια θετική γνώμη από την ομάδα του Project Chance, αλλά και η φυλακή του Adelsheim και ο δικαστής το υποστήριξαν.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.