Η συσκευή κρυπτογράφησης υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε το περίφημο “Enigma” και επίσης ενδιέφερε τις υπηρεσίες πληροφοριών μετά τον πόλεμο: Τα μυστικά γύρω από τον “Μύλο του Χίτλερ – γραφομηχανή κρυπτογράφησης” και τον εφευρέτη του αποκαλύφθηκαν εν μέρει στο Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου.
Λίγα είναι γνωστά για τη δημιουργία του “Hitlermühle” μέχρι σήμερα. Υπάρχουν επίσης πολλά μυστικά γύρω από τον εφευρέτη Fritz Menzer.
Τώρα, το Γερμανικό Μουσείο στο Μόναχο διαθέτει έγγραφα και φωτογραφίες που ρίχνουν φως στο θέμα και κατέστησαν δυνατή την παραγωγή ενός κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ.
Μηχανή κρυπτογράφησης που βρέθηκε κοντά στο Aying το 2017
Δύο μοντέλα του “Hitlermühle” βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στη συλλογή του μουσείου. Ένα από αυτά προκάλεσε διεθνή αίσθηση το 2017.
Δύο ερασιτέχνες κυνηγοί θησαυρών το ανακάλυψαν σε ένα δάσος κοντά στο Aying στην περιοχή του Μονάχου και αρχικά το πέρασαν για απλή γραφομηχανή.
Στην πραγματικότητα, ήταν μία από τις μηχανές κρυπτογράφησης που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ναζί για την κρυπτογράφηση μυστικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το “Schlüsselgerät 41”, όπως ήταν η επίσημη ονομασία του, υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε το περίφημο “Enigma”, το οποίο δεν φαινόταν πλέον αρκετά ασφαλές για τη Βέρμαχτ.
Από τον κατασκευαστή εργαλείων στον κρυπτολόγο
Το διάδοχο μοντέλο αναπτύχθηκε από τον κρυπτολόγο Fritz Menzer, για τον οποίο δεν υπήρξαν ποτέ φωτογραφίες στο δημόσιο τομέα.
Επίσης, πολύ λίγα ήταν γνωστά για το τι συνέβη μετά τον πόλεμο στον άνθρωπο που από κατασκευαστής εργαλείων στο Erzgebirge έγινε κεντρικό πρόσωπο στο τμήμα κρυπτογράφησης της Βέρμαχτ.
Για κάθε γράμμα ενός προς κρυπτογράφηση μηνύματος, το “Schlüsselgerät 41” παράγει έναν ψευδοτυχαίο αριθμό, εξήγησε η Carola Dahlke, επιμελήτρια κρυπτολογίας στο Γερμανικό Μουσείο.
Σε σύγκριση με τη γνωστή μηχανή Enigma, το σύστημα του Menzer ήταν “πολύ πιο περίπλοκο στον υπολογισμό αυτού του ψευδοτυχαίου αριθμού και συνεπώς πολύ πιο δύσκολο να παραβιαστεί”.
Μόλις πέρυσι δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά δημόσια ο λειτουργικός μηχανισμός της συσκευής.
Προσφορά κατασκοπείας από Ανατολή και Δύση
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Φριτς Μένζερ φαίνεται ότι επέτρεψε στον εαυτό του να στρατολογηθεί ως κατάσκοπος από τον σοβιετικό στρατό για να γλιτώσει τελικά τη φυλάκιση σε μια μυστική φυλακή στη Δρέσδη. Στη συνέχεια ετοιμάστηκε να διαφύγει στη Δύση.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τελικά μετακίνησαν τον ίδιο και την οικογένειά του από το Βερολίνο στη Φρανκφούρτη και προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν, αλλά αυτό απέτυχε.
Ο Menzer είχε “πιθανώς υπερβολικές απαιτήσεις”, σύμφωνα με το Γερμανικό Μουσείο.
Σημαντικά έγγραφα κλειδωμένα
Αργότερα, ο κρυπτολόγος έγινε επικεφαλής του γραφείου διάτρητων καρτών της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Χρέους και ένας αξιοσέβαστος δημόσιος υπάλληλος, στον οποίο μάλιστα απονεμήθηκε ο Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας το 1973.
Ωστόσο, μπορεί να συνέχισε να συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες. Πολλά από τα έγγραφα που θα μπορούσαν να το διευκρινίσουν αυτό είναι ακόμη κλειδωμένα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τα έγγραφα που δεν πρέπει ποτέ να πετάξετε στη Γερμανία
- Νοέμβριος 2022: 9 αλλαγές που έρχονται στη Γερμανία
- 10 αξέχαστες εκδηλώσεις στη Γερμανία αυτόν τον Νοέμβριο
- Παίρνουν την υπηκοότητα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία;
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Υπηκοότητα Γερμανία: Ισχύουσα νομοθεσία και μελλοντικές αλλαγές
- Το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί στα 250 ευρώ στη Γερμανία