Οι κατασκευαστές εναλλακτικών προϊόντων κρέατος φυτικής προέλευσης καταβάλλουν επί του παρόντος μεγάλες προσπάθειες για να κάνουν τα προϊόντα τους να μοιάζουν και να ακούγονται όσο το δυνατόν περισσότερο με τα αντίστοιχα ζωικά. Αυτό όμως μπορεί σύντομα να αλλάξει.
Ο χορτοφαγισμός βρίσκεται σε άνοδο στη Γερμανία
Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοχαρακτηρίζονται ως χορτοφάγοι ή ως άνθρωποι που απέχουν σε μεγάλο βαθμό από τα ζωικά προϊόντα έχει αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Έρευνας Κοινής Γνώμης Allensbach, ο αριθμός αυτός ήταν 1,52 εκατομμύρια άνθρωποι το 2023, ελαφρώς λιγότεροι από ό,τι το 2022 (1,58 εκατομμύρια), αλλά σημαντικά περισσότεροι από ό,τι το 2019 (0,95 εκατομμύρια).
Σύμφωνα με την Έκθεση Διατροφής 2023 της Gesellschaft für Sozialforschung und statistische Analysen mbH, ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι η περιέργεια να δοκιμάσουν προϊόντα με βάση τα φυτά. Αυτή η περιέργεια αντικατοπτρίζεται στο σούπερ μάρκετ, όπου τα ράφια με τις φυτικές εναλλακτικές λύσεις των ζωικών προϊόντων γίνονται όλο και μεγαλύτερα.
Οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων εξακολουθούν να τα αποκαλούν, για παράδειγμα, «Visch», «τύπου κοτόπουλο» ή «Wie’n Schnitzel» – αλλά αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Lebensmittel Zeitung», η γερμανική Επιτροπή Κώδικα Τροφίμων, η οποία ισχυρίζεται ότι διασφαλίζει «σαφήνεια και αλήθεια στα τρόφιμα», άλλαξε τώρα τις κατευθυντήριες γραμμές της και άνοιξε το δρόμο για «vegan μπριζόλα», «vegan λουκάνικο» και τα παρόμοια – υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Αυτό είναι επίσης σύμφωνο με μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από τον Οκτώβριο του 2024: σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τα vegan και vegetarian τρόφιμα», όσο περισσότερο μοιάζουν οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις με το ζωικό πρωτότυπο, τόσο πιο κοντά μπορεί να είναι η ονομασία του προϊόντος στο αντίστοιχο ζωικό.
Χρειάστηκαν περίπου έξι χρόνια για να αναθεωρήσει η Επιτροπή τις «κατευθυντήριες γραμμές για τα χορτοφαγικά». Και το αποτέλεσμα είναι η αποσαφήνιση των όρων υπό τους οποίους, για παράδειγμα, μια μπριζόλα μπορεί να πωλείται ως «μπριζόλα χορτοφάγου».
Αναφέρει ότι το φυτικό προϊόν πρέπει να έχει «εκτεταμένη οργανοληπτική ομοιότητα» με το ζωικό προϊόν, δηλαδή δεν πρέπει να διαφέρει σημαντικά από το ζωικό πρωτότυπο όσον αφορά την «εμφάνιση, την υφή και την αίσθηση του στόματος», όπως εξήγησε στην Lebensmittelzeitung η Bärbel Hintermeier από το δικηγορικό γραφείο Lekker Partners. Σύμφωνα με τον Hintermeier, πρέπει να υπάρχει «σχεδόν πλήρης ομοιότητα».
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αυτός είναι ο χρόνος που πρέπει να εργαστείτε για σύνταξη 1500 ευρώ
- Brückentage 2025 στη Βαυαρία: Πώς να κερδίστε περισσότερες μέρες άδειας;
- Οικονομική ύφεση: Θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις – Πόσο μας κοστίζει η κρίση;
- Μειωμένο καθαρό εισόδημα από το 2025: Ποιοι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα;
- Πιθανή έκρηξη κόστους έως και 56% για τα συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο
- Πόσο φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν οι κάτοικοι από το 2025;
- Γιατί η κυβέρνηση κάνει τόσα πολλά για τους ανέργους και τόσο λίγα για τους εργαζόμενους;
- Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης;