Μέχρι το 2025, η Lidl θέλει να αλλάξει την ποικιλία της σε μεγάλη κλίμακα. Λιγότερο γάλα, κρέας και λοιπά και αντ’ αυτού περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες. Η ανακοίνωση προκαλεί αναστάτωση στον κλάδο. Θα μπορούσε η Lidl να αλλάξει την καταναλωτική μας συμπεριφορά;
Σνίτσελ από σεϊτάν, κιμάς σόγιας ή μπολόνια από πρωτεΐνες μπιζελιού: τα χορτοφαγικά προϊόντα είναι στη μόδα.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, μόνο το 2021 η αγορά υποκατάστατων κρέατος αυξήθηκε κατά 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Χάρη στο discounter Lidl, αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον – επειδή η Lidl θέλει να κάνει την αλλαγή.
Η Lidl επιθυμεί να “αυξήσει σημαντικά το μερίδιο των φυτικών πηγών πρωτεΐνης στην γκάμα της μέχρι το 2025 ως εναλλακτική λύση στις ζωικές πηγές πρωτεΐνης”, γράφει η εταιρεία κατόπιν αιτήματος.
Έχει “επίγνωση του γεγονότος ότι η διατροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την υγεία”.
Η Lidl ξεπερνά την πολιτική;
Η απόφαση του discounter θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα. Αν και η κατανάλωση κρέατος έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση το 2021 ήταν κατά μέσο όρο 55 κιλά ανά κάτοικο, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωργίας και Περιβάλλοντος.
Με την ανακοίνωσή της, η Lidl θα μπορούσε τώρα να ξεπεράσει ακόμη και την πολιτική.
Στη συμφωνία συνασπισμού, η CDU/CSU είχε συμφωνήσει να ενισχύσει τις εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης και να εργαστεί για την “έγκριση καινοτομιών όπως οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και τα υποκατάστατα κρέατος στην ΕΕ”.
Προς το παρόν, ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας του Cem Özdemir βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία εκπόνησης μιας συγκεκριμένης διατροφικής στρατηγικής για την ενίσχυση των υγιεινών, φυτικών τροφίμων.
Η Ένωση Αγροτών βλέπει την ανακοίνωση ως προσβολή
Η Ένωση Αγροτών της Βαυαρίας δεν κατανοεί την πρωτοβουλία του εκπτωτικού οίκου.
“Για τους κτηνοτρόφους, είναι πρώτα απ’ όλα μια κριτική και μια προσβολή για όλους όσους εκτρέφουν ζώα. Δεν μπορούν να το καταλάβουν”, εξηγεί η Isabella Timm-Guri, υπεύθυνη του τμήματος παραγωγής και εμπορίας της Ένωσης Αγροτών της Βαυαρίας.
Σύμφωνα με την Timm-Guri, η βιωσιμότητα και η προστασία του κλίματος μπορούν να επιτευχθούν και με άλλους τρόπους.
Για παράδειγμα, με τη διεύρυνση της γκάμας των περιφερειακών και εποχιακών τροφίμων στο λιανικό εμπόριο.
Σε κάθε περίπτωση, υποθέτει ότι οι καταναλωτές δεν θα ακολουθήσουν τον “πατερναλισμό” της Lidl και θα στραφούν σε άλλα καταστήματα τροφίμων.
“Η απόφαση για το αν, πού και τι ακριβώς τρώω λαμβάνεται από εμένα ως άτομο”, δήλωσε η Timm-Guri.
Αλλαγή στάσης στο Aldi
Εν τω μεταξύ, η Aldi προβαίνει επίσης σε μια ανακοίνωση που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη γκάμα των προϊόντων της και στην κτηνοτροφία στη Γερμανία.
Μέχρι το 2030, ο discounter θέλει να μεταφέρει τα προϊόντα κρέατος και λουκάνικων που ψύχονται πλήρως στα δύο υψηλότερα συστήματα εκτροφής 3 και 4.
Στην περίπτωση του νωπού κρέατος, η Aldi Nord και η Süd έχουν ήδη ανακοινώσει το 2021 ότι θέλουν να διασφαλίσουν διαδοχικά περισσότερη καλή μεταχείριση των ζώων.
Η υπόσχεση αυτή θα ισχύει επίσης για προϊόντα όπως το σαλάμι, το μαγειρεμένο ζαμπόν, τα λουκάνικα Βιέννης και το μπέικον, γράφει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Με αυτόν τον τρόπο, η Aldi θέλει “όχι μόνο να ανοίξει νέες ευκαιρίες πωλήσεων για τους αγρότες και τους προμηθευτές, αλλά και να διευρύνει το φάσμα της καλής μεταχείρισης των ζώων για τους πελάτες της”.
Ωστόσο, πολλοί αγρότες πιθανόν να μην είναι τόσο εύκολο να δημιουργήσουν αυτή την προσφορά. Προς το παρόν, σε πολλά σούπερ μάρκετ κυριαρχεί ακόμη το κρέας από τον τύπο εκτροφής 2.
Για να “αναβαθμιστούν” στο επίπεδο 3 ή 4, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να μετατρέψουν τους στάβλους τους – για παράδειγμα, να παρέχουν περισσότερο καθαρό αέρα, εξωτερικούς χώρους άσκησης ή υλικό άσκησης.
Foodwatch: Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση
Από την άποψη της οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών Foodwatch, οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
“Για να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τον τομέα του κρέατος”, λέει η Annemarie Botzki, υπεύθυνη εκστρατείας στο Foodwatch.
Πρόκειται για τη δραστική μείωση της κτηνοτροφίας. Το Foodwatch απαιτεί μείωση του αριθμού των ζώων τουλάχιστον κατά το ήμισυ.
Η ανακοίνωση της Lidl για την αλλαγή της γκάμας των προϊόντων της είναι επομένως σημαντική, λέει η Botzki. “Επειδή δείχνει επίσης πού βρισκόμαστε κοινωνικά και πού πηγαίνουμε”.
Και θα μπορούσε ίσως να δώσει στους πολιτικούς ένα ερέθισμα για να αντιμετωπίσουν πραγματικά το ζήτημα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 9 αλλαγές στη νομοθεσία που θα επηρεάσουν τα οικονομικά σας
- Το γνωρίζατε; Ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: 8 σούπερ εκδηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2023
- Το σούπερ μάρκετ Edeka δημιουργεί τμήμα ληγμένων τροφίμων
- Αυτό το εισόδημα είναι το όριο της φτώχειας στη Γερμανία
- Μέτριος κίνδυνος μεγάλων σεισμών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη
- Γερμανία: Ποιες εταιρείες προσλαμβάνουν αυτή τη στιγμή προσωπικό
- Σεισμός-Τουρκία: Κύμα αγάπης από τον Ελληνισμό του Μονάχου