Μπορεί κάποιος που έχει ζητήσει άσυλο στη Γερμανία να ταξιδέψει στην πατρίδα του;
Μπορεί κάποιος που έχει ζητήσει άσυλο στη Γερμανία να ταξιδέψει στην πατρίδα του σε σύντομο χρονικό διάστημα; Όπως για παράδειγμα να πάει διακοπές; Οι πολιτικοί γνωρίζουν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δεν έχουν ακριβή στοιχεία. Τώρα οι κανόνες πρόκειται να αυστηροποιηθούν.
Πηγαίνετε διακοπές; Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την πεζοπορία ή την παραλία. Τουλάχιστον στην Ευρώπη. Στο Αφγανιστάν, αυτό το είδος διακοπών είναι μάλλον άγνωστο.
Έτσι, όταν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ταξιδεύουν στην πατρίδα τους από το Αφγανιστάν, τείνουν να μη μιλούν για διακοπές. Αλλά γιατί το κάνουν αυτό; Εξάλλου, έχουν φύγει από το Αφγανιστάν και αναζητούν προστασία στη Γερμανία. Μήπως η κατάσταση ασφαλείας είναι καλύτερη από ό,τι αναμενόταν;
Σημερινή αρθρογραφία
- Ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ προκαλεί τρέλα σε συλλέκτες: Μήπως το έχετε; Πόσο κοστίζει;
- Θα έχουμε το πρώτα χιόνια; Ταραχώδης ημέρες κακοκαιρίας πλησιάζουν
- Προσοχή σε μόλυνση: Ξεκίνησε μεγάλη ανάκληση μπύρας σε εθνικό επίπεδο
- Δεν θα έπρεπε καν να βρίσκονται εδώ: Πόσοι Σύριοι και Αφγανοί βρίσκονται στη φυλακή;
- Γερμανίδα πάει για ψώνια στο LIDL στις διακοπές της στην Ελλάδα – ξαφνικά έχει πρόβλημα
- Διακοπές στην Ελλάδα: Νέοι κανόνες για τις αποσκευές – αν τους αγνοείτε έχετε πρόβλημα
- Ξένος Τύπος: Η Ελλάδα ανθεί, το πρώην χρεοκοπημένο κράτος ως η χώρα θαύμα της Ευρώπης
- Όσοι παραλείπουν ραντεβού στον γιατρό θα πληρώνουν έως και 100 ευρώ πρόστιμο;
Δεν είναι τόσο εύκολο να θέσει κανείς αυτά τα ερωτήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θέλουν να μιλήσουν – από φόβο για τις συνέπειες. Αλλά ξαφνικά ο Εμβρόζ επιστρέφει. Είναι πρόθυμος να μιλήσει, αλλά μόνο στο τηλέφωνο, όχι αυτοπροσώπως.
Ο Εμβρόζ έχει στην πραγματικότητα διαφορετικό όνομα. Ήρθε από το Αφγανιστάν το 2015 και έκανε αίτηση για άσυλο. Ταξίδεψε στην πατρίδα του μια φορά. «Επισκέφτηκα τον πατέρα μου», λέει. Είχε πολλά χρόνια να τον δει. Ο Emroz λέει ότι ο πατέρας του έχει γεράσει. «Δεν μπορείς να ξέρεις αν θα ζήσει ένα χρόνο ή μια μέρα. Ή πέντε χρόνια». Εξηγεί ότι είναι σημαντικό στην κουλτούρα του να επισκέπτεται τον πατέρα του.
Δικαιούται ακόμα προστασία;
Υπάρχει ένα τέχνασμα στο να ταξιδέψει κανείς στο σπίτι του. Για παράδειγμα, μέσω Ιράν – αυτό συνέβη στον Emroz. Η βίζα επικολλάται τότε σε ένα κομμάτι χαρτί και δεν υπάρχει σφραγίδα στο διαβατήριο. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) συχνά δεν το γνωρίζει αυτό. Εάν οι αρχές το μάθαιναν, θα έπρεπε να ελέγξουν εάν εξακολουθεί να υπάρχει δικαίωμα προστασίας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι αποφάσεις λαμβάνονται στη συνέχεια κατά περίπτωση.
Εάν οι γονείς είναι ηλικιωμένοι και άρρωστοι, αυτό μπορεί πράγματι να αποτελέσει λόγο για την επιστροφή στο Αφγανιστάν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ερευνήτρια μετανάστευσης Victoria Rietig από το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων συμφωνεί.
Απαριθμεί πότε μπορεί να δικαιολογείται η ανάληψη του κινδύνου. Η Rietig αναφέρει την επίσκεψη συγγενών στο νεκροκρέβατο ή «άλλα οικογενειακά ή θρησκευτικά καθήκοντα». «Μερικές φορές είναι συναισθηματικό, όπως απλά η νοσταλγία. Ή κάτι υλικό, όπως τα υπάρχοντα στην πατρίδα».
Δύσκολα ταξίδια στην πατρίδα
Αλλά τα ταξίδια στην πατρίδα είναι δύσκολα. Πρόσφυγες όπως ο Emroz έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και αναζητούν προστασία στη Γερμανία. Πώς μπορούν να ταξιδέψουν πίσω; Αυτό αναρωτιέται και ο ηγέτης του CDU Friedrich Merz. «Όποιος μπορεί να ταξιδέψει στην πατρίδα του για να πάει διακοπές ή να επισκεφθεί συγγενείς, σίγουρα δεν έχει πλέον λόγο να συνεχίσει τη διαδικασία ασύλου στη Γερμανία». Αυτό θα μπορούσε να σταματήσει αμέσως, λέει ο Merz. Χρειάζεται η πολιτική βούληση.
Αλλά για πόσες περιπτώσεις μιλάμε; Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία και ο πολιτικός εσωτερικών του SPD πιστεύει ότι πρέπει «να προσέχουμε να μην εξοργιζόμαστε πάντα με παράπλευρα ζητήματα». Ωστόσο, ζητά διευκρινίσεις από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων.
Ο Καστελούτσι λέει ότι χρειάζονται στατιστικά στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι ανακαλείται το καθεστώς πρόσφυγα κατά τη διάρκεια του έτους λόγω τέτοιων ταξιδιών στην πατρίδα. «Έτσι ώστε να γνωρίζουμε για τι πράγμα μιλάμε».
Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός των λόγων
Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα πακέτο μέτρων για το άσυλο μόλις την περασμένη εβδομάδα . Αναφέρει επίσης ότι όποιος ταξιδεύει στην πατρίδα του χωρίς σοβαρό λόγο θα χάνει το καθεστώς προστασίας του. Ένας καλός λόγος μπορεί να είναι η εκπλήρωση ηθικών υποχρεώσεων – για παράδειγμα, μια κηδεία, μια επίσκεψη σε έναν άρρωστο ή ένας γάμος.
Ωστόσο, αυτό δεν ορίζεται επακριβώς, λέει ο ερευνητής μετανάστευσης Rietig. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι θετικό «διότι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν επιτακτικοί ηθικοί λόγοι για την επίσκεψη σε μια χώρα, ακόμη και αν υπάρχει απειλή δίωξης εκεί».
Από την άλλη πλευρά, κρύβει τον μεγάλο κίνδυνο οι αρχές να ερμηνεύσουν την κατάσταση διαφορετικά. «Και στη συνέχεια υπάρχει η απειλή της σύγχυσης σχετικά με την εφαρμογή. Και τότε οι άνθρωποι δικαίως ρωτούν: Τι ισχύει τώρα;»
Σύμφωνα με πληροφορίες του ARD-Hauptstadtstudio, το βάρος της απόδειξης θα αντιστραφεί στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει ταξιδέψει στην πατρίδα του ως άτομο που δικαιούται προστασία θα πρέπει να αποδείξει ότι υπήρχε ηθικός λόγος για να το κάνει.
Ο Emroz φοβάται ότι το ταξίδι στην πατρίδα του στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να έχει συνέπειες. Καταλαβαίνει την κριτική. «Το καταλαβαίνω αυτό», λέει. Και προσπαθεί και ο ίδιος να κατανοήσει την κατάστασή του. Ο πατέρας του έχει γεράσει, λέει, οπότε πρέπει να αναλάβει το ρίσκο. «Δεν έχει σημασία, αν πεθάνω τότε».
Οι Ταλιμπάν, θυμάται, τον υποδέχτηκαν φιλικά. Αλλά μόνο επειδή ήρθε από το εξωτερικό. Θεωρεί ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ξαναζήσει στο Αφγανιστάν.
Θέλεις να προωθήσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε Έλληνες του εξωτερικού; Το GRland είναι το κατάλληλο μέσο για εσένα. Περισσότερα -> ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Μισθολογικό χάσμα-χάος στη Γερμανία: Πόσα κερδίζουν οι Γερμανοί και πόσα οι ξένοι;
- Επανάσταση στα McDonald’s: 500 νέα υποκαταστήματα – 10.000 θέσεις εργασίας
- Τρελό κυβερνητικό σχέδιο: Κόβονται ασφαλιστικές παροχές υγείας σε όσους δεν ψηφίζουν;
- Σε αυτή την παραλία αν ουρήσετε στη θάλασσα θα σας κοστίσει έως και 3000 ευρώ
- Γερμανίδα αεροσυνοδός: Γιατί δεν πρέπει να φοράτε μπλουζάκι στο αεροπλάνο προς Ελλάδα;
- Μεγάλη αλλαγή του καιρού: Σοκαρισμένος μετεωρολόγος – «Θα ήταν καταστροφή»
- Ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ προκαλεί τρέλα σε συλλέκτες: Μήπως το έχετε; Πόσο κοστίζει;