Έχουμε πάντα μαζί μας το smartphone μας. Ακόμα και στη δουλειά, οι περισσότεροι άνθρωποι ελέγχουν μηνύματα, το Instagram ή απλά κάνουν μια γρήγορη συνομιλία στο κινητό τους τηλέφωνο. Ποια είναι όμως η νομική κατάσταση; Μπορεί το αφεντικό μου να μου απαγορεύσει τη χρήση του smartphone μου;
Τα smartphones έχουν γίνει τόσο μέρος της καθημερινότητάς μας όσο και τα ρούχα που φοράμε. Οι περισσότεροι από εμάς δύσκολα θα βγαίναμε από το σπίτι χωρίς αυτά.
Και γιατί να το κάνουμε; Οι μικροί υπολογιστές στις τσέπες μας μας ενημερώνουν, μας ψυχαγωγούν και μας συνδέουν.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που έχουν εδραιωθεί και στον κόσμο της εργασίας, έστω και αν δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτα.
Απαγορεύεται γενικά η χρήση κινητού τηλεφώνου στη δουλειά στη Γερμανία;
Σύμφωνα με πληροφορίες από το “arbeitsrechte.de“, δεν υπάρχει κατηγορηματική απαγόρευση της μεταφοράς smartphones στο χώρο εργασίας.
Παρ’ όλα αυτά, οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύσουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων, εάν θεωρούν ότι συντρέχει λόγος.
“Καθώς ο εργοδότης είναι εξουσιοδοτημένος να εκδίδει οδηγίες κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας, δεν καθορίζει μόνο τι εργασία γίνεται, αλλά και πώς.
Οι καθορισμοί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία μπορεί να περιλαμβάνουν ότι το τηλέφωνο πρέπει να παραμείνει στο ντουλάπι κατά την έναρξη της εργασίας και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στους χώρους της εταιρείας”, αναφέρει ο ιστότοπος.
Κατ’ αρχήν, μια τέτοια απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στο χώρο εργασίας είναι επομένως επιτρεπτή. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνεται με “εύλογη διακριτική ευχέρεια”, όπως αναφέρει η “Allianz”.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα των εργαζομένων.
Κατ’ αρχήν, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν επομένως να απαγορευτούν κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαταχθεί ότι το κινητό τηλέφωνο πρέπει να παραμείνει στο ντουλάπι κατά την έναρξη της βάρδιας.
Ωστόσο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, π.χ. για οικογενειακά θέματα, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει ότι ο εργαζόμενος είναι διαθέσιμος. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση smartphone ή σταθερού τηλεφώνου.
Απαγόρευση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων;
Σύμφωνα με το “arbeitsvertrag.org“, ο εργοδότης δεν μπορεί να απαιτήσει από τους εργαζόμενους “να παραδώσουν το smartphone τους στο νόμιμο διάλλειμα τους, καθώς αυτό θα αποτελούσε παράνομη παρέμβαση στα περιουσιακά τους δικαιώματα”.
Ούτε μπορεί να περιορίσει τη χρήση των smartphones εκτός του ωραρίου εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει και τα διαλείμματα.
Το αφεντικό δεν μπορεί να απαγορεύσει στους εργαζομένους να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις ή να σερφάρουν στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.
Το συμβούλιο πρέπει να συμφωνήσει…
Η καθολική απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στον χώρο εργασίας δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς δεύτερη σκέψη.
Σύμφωνα με απόφαση του εργατικού δικαστηρίου του Μονάχου το 2016, απαιτείται η συναίνεση του συμβουλίου εργασίας.
Σύμφωνα με το “gsp.de“, αναφέρεται: “Μια τέτοια απαγόρευση δεν επηρεάζει την εργασιακή συμπεριφορά (χωρίς συναπόφαση). Μια περιστασιακή ματιά στο κινητό τηλέφωνο είναι επιτρεπτή.
Επιπλέον, δεν αποσπά κάθε χρήση του κινητού τηλεφώνου για λόγους επικοινωνίας την προσοχή από την απόδοση στην εργασία.
Για παράδειγμα, μπορεί ακόμη και να συμβάλλει στη συγκέντρωση στην εργασία, αν ο εργαζόμενος γνωρίζει ότι μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του, αν χρειαστεί, με τα παιδιά του ή τους γονείς του που χρειάζονται φροντίδα.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ρητή απαγόρευση μπορεί να είναι επιτρεπτή μόνο εάν η υπηρεσία θα επηρεαζόταν άμεσα κατά την παροχή συμβουλών ή την εξυπηρέτηση των πελατών”.
Στην περίπτωση των εταιρικών κινητών τηλεφώνων που παρέχονται από τον εργοδότη, ωστόσο, η ιδιωτική χρήση απαγορεύεται γενικά, εκτός εάν έχουν γίνει άλλες συμφωνίες.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.