Ένας “εφιάλτης για την προστασία των δεδομένων”: τα αυτοκίνητα έχουν γίνει “υπολογιστές σε ρόδες”, συλλέγουν δεδομένα σχεδόν ανεξέλεγκτα και συχνά τα πωλούν σε τρίτες εταιρείες. Από τις 25 μεγάλες μάρκες αυτοκινήτων, ούτε μία δεν περνάει το τεστ απορρήτου του Ιδρύματος Mozilla.
Μια μελέτη του Ιδρύματος Mozilla καταλήγει στην ετυμηγορία: “Τα αυτοκίνητα είναι η χειρότερη κατηγορία προϊόντων που έχουμε εξετάσει ποτέ ως προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής”.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα σύγχρονα αυτοκίνητα από 25 δοκιμασμένους κατασκευαστές είναι ένας πραγματικός “εφιάλτης ιδιωτικότητας” και λαμβάνουν την προειδοποίηση “η ιδιωτικότητα δεν περιλαμβάνεται”.
Η Renault είχε την καλύτερη επίδοση στη δοκιμή προστασίας δεδομένων, με την Tesla να βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης.
Οι κυριότεροι λόγοι που έδωσαν οι δοκιμαστές για το αποτέλεσμά τους είναι ότι τα οχήματα όλων των εμπορικών σημάτων συλλέγουν πάρα πολλά προσωπικά δεδομένα, δεν το κάνουν με αρκετή διαφάνεια και τα περισσότερα από αυτά διαβιβάζουν ή πωλούν επίσης αυτά τα δεδομένα.
Οι οδηγοί πρέπει να αναμένουν από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό που επιτρέπει ο νόμος – επειδή είναι μια προσοδοφόρα πηγή πρόσθετου εισοδήματος.
Μόνο η Renault συμμορφώνεται με το GDPR
Δεδομένα όπως η εθνικότητα, το βάρος, η υγεία, η θρησκευτική πίστη και τα χαρακτηριστικά του προσώπου συλλέγονται με πολλούς τρόπους: Μέσω αισθητήρων, μικροφώνων και καμερών στα οχήματα, καθώς και μέσω συνδεδεμένων smartphones και συνοδευτικών εφαρμογών που είναι εγκατεστημένες σε αυτά, μέσω ιστότοπων, ακόμη και στα καταστήματα των κατασκευαστών.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες οχημάτων που επηρεάζονται από τη φρενίτιδα της συλλογής, αλλά μερικές φορές και οι επιβάτες τους.
Μόνο η Renault και η θυγατρική της μάρκα Dacia επιτρέπουν τη διαγραφή των δικών τους δεδομένων κατόπιν αιτήματος.
Αλλά ακόμη και αυτές οι δύο δεν πληρούσαν τα ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας δεδομένων στη δοκιμή, επειδή δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί αν τα δεδομένα που συλλέγονται αποθηκεύονται σε κρυπτογραφημένη μορφή, τουλάχιστον από την πλευρά του οχήματος.
Η Mozilla υποστηρίζει ότι ακόμη και οι εφαρμογές γνωριμιών και τα σεξουαλικά παιχνίδια παρείχαν πιο διαφανείς πληροφορίες από τις πολιτικές απορρήτου των κατασκευαστών αυτοκινήτων.
Μετά από 600 ώρες δοκιμών: “Όλα άσχημα”
Οι δοκιμαστές δεν βρίσκουν επίσης καθόλου αστείο το τι ελευθερίες παίρνουν η Nissan και η Kia στις συμφωνίες τους με τους τελικούς χρήστες: Οι εταιρείες αυτές συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη “σεξουαλική ζωή” ή τη “σεξουαλική δραστηριότητα” των ιδιοκτητών τους, ενώ όχι λιγότερες από έξι εταιρείες προσδιορίζουν επίσης “γενετικά χαρακτηριστικά”.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι αναλόγως απογοητευτικό: “Είναι όλες κακές”.
Για το τεστ “Privacy Not Included”, τρεις ειδικοί σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής από το Ίδρυμα Mozilla πέρασαν πάνω από 600 ώρες μελετώντας τις συμφωνίες προστασίας της ιδιωτικής ζωής 25 εμπορικών σημάτων αυτοκινήτων, δοκιμάζοντας συνοδευτικές εφαρμογές και αλληλεπιδρώντας με τις κατασκευάστριες εταιρείες: Ορισμένες από αυτές δεν απαντούσαν καν σε “βασικές ερωτήσεις ασφαλείας”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Σεπτέμβριος 23: 8 αλλαγές που αφορούν τους ομογενείς στη Γερμανία
- Αυτά θα αλλάξουν για τους οδηγούς την 1η Σεπτεμβρίου 2023…
- Φορολογία στη Γερμανία: Πληρωμές φόρων – Πόσο και για ποιο λόγο;
- Γιατί η γερμανική σημαία είναι μαύρη, κόκκινη και χρυσή;
- Γερμανική πόλη δίνει μπόνους σε όσους δεν έχουν αυτοκίνητο;
- Μετά από 270 χρόνια κλείνει παραδοσιακό εστιατόριο στη Γερμανία