Μουσείο γερμανικής γραφειοκρατίας ανοίγει στο Βερολίνο
Μετά το Μουσείο Αηδιαστικών Τροφίμων και το Μουσείο Παράξενων Αντικειμένων, άλλη μια περίεργη ημερήσια έξοδος προστέθηκε στον κατάλογο των αξιοθέατων του Βερολίνου.
Το νέο Μουσείο Γραφειοκρατίας είναι δωρεάν, αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να διαβάσουν τα ψιλά γράμματα πριν από την επίσκεψή τους.
Ανοίγει προσωρινά μουσείο γραφειοκρατίας στο Βερολίνο
Η Γερμανία είναι τόσο αφοσιωμένη στην τέχνη του «Sehr geehrte Damen und Herren», του envelope lickin’, του Brief schicken και του Termin booking, που η γραφειοκρατία απέκτησε το δικό της μουσείο στην πρωτεύουσα.
Στον ταπεινό χώρο των 350 τετραγωνικών μέτρων στο Berlin-Mitte, οι επισκέπτες μπορούν πλέον να περπατήσουν μέσα από μια δενδρώδη σήραγγα που έχει σχεδιαστεί για να αναπαριστά τα 52 δέντρα που απαιτούνται για την καθημερινή τροφοδοσία των διοικητικών γραφείων της Γερμανίας με χαρτί.
Ενώ το 82% των γερμανικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούσαν ακόμη φαξ το 2023, η κυβέρνηση συνασπισμού μόλις ξεκίνησε ένα νέο σχέδιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας του χαρτιού για τις επιχειρήσεις, τους δημότες και τους πολίτες με τον νέο νόμο Bürokratieentlastungsgesetz IV (Νόμος για την ανακούφιση από τη γραφειοκρατία IV).
Πιο βαθιά στα έγκατα του μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να μαζέψουν ρολόγια χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα με νύχια για να «διεκδικήσουν τον χαμένο χρόνο τους από τις διοικητικές υπηρεσίες» και, τέλος, να εισέλθουν στην αίθουσα «Daddy Staat» για να αλυσοδεθούν σε ένα Paragraphenzeichen, το σύμβολο «§» που χρησιμοποιείται όταν γίνεται αναφορά σε παραγράφους του γερμανικού νομικού κώδικα.
Το Μουσείο Γραφειοκρατίας του Βερολίνου άνοιξε από τους λομπίστες του INSM
Όποιος ενδιαφέρεται δεν πρέπει να χρονοτριβεί, καθώς το pop-up μουσείο είναι ανοιχτό μόνο μέχρι τις 25 Ιουνίου.
Οι επισκέπτες δεν χρειάζεται να πληρώσουν είσοδο, αλλά πρέπει να εγγραφούν εκ των προτέρων.
Οι Βερολινέζοι μπορούν να ευχαριστήσουν την Πρωτοβουλία Neue Soziale Marktwirtschaft (Νέα Κοινωνική Πρωτοβουλία Ελεύθερης Αγοράς) για τη δωρεάν επίσκεψή τους.
Η δεξαμενή σκέψης και το λόμπι έχουν επενδύσει 50.000 ευρώ από πραγματικά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν το μουσείο των βαθιά κυριολεκτικών μεταφορών.
Από τότε που ιδρύθηκε από την εργοδοτική οργάνωση Gesamtmetall το 2002, το INSM έχει γίνει διαβόητο για το «αδιαφανές έργο δημοσίων σχέσεων» σύμφωνα με το taz, και τις συνεχείς εκστρατείες υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, των φοροαπαλλαγών και των περικοπών στο γερμανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Το πιο περίεργο παράδειγμα αφορούσε μια γερμανική σαπουνόπερα.
Το 2005, δημοσιοποιήθηκαν έγγραφα που απαριθμούσαν πελάτες του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD, αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία λόμπι είχε καταβάλει 58.670 ευρώ για να γράψει διαλόγους και σκηνές με θέματα «οικονομία, μικρή κυβέρνηση και φόροι» στη μακροχρόνια σαπουνόπερα Marienhof.
Πιο πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν μια καμπάνια με τίτλο «Δεν υπάρχει οικονομία Β», μια σπόντα για την πίεση της τελευταίας γενιάς προς την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πιο επείγουσα πολιτική για το κλίμα, καθώς και μια έκθεση του 2019 που υποστήριζε ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου είναι αρκετός για να αποφευχθεί η κλιματική κατάρρευση.
Σύμφωνα με τους κλιματολόγους του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο 1,5 βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας θα κατέστρεφε τουλάχιστον το 70% των κοραλλιογενών υφάλων, αλλά στους δύο βαθμούς θα χάνονταν πάνω από το 99%.
Το κρίσιμο είναι ότι οι δύο βαθμοί θέρμανσης αυξάνουν τον κίνδυνο κλιματικών σημείων καμπής, τα οποία πυροδοτούν έναν μη αναστρέψιμο κύκλο καταστροφικών κλιματικών γεγονότων.
Μια έκθεση του 2023 από την Prognos και την GWS και το Ινστιτούτο Οικολογικών Οικονομικών Ερευνών της Γερμανίας, εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κοστίσει στη γερμανική οικονομία έως και 900 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από το 2050.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.