Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
Ποια δικαιώματα έχουν οι ενοικιαστές αν έχει μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Αλλά ποιος πληρώνει για την απομάκρυνσή του; Μισθωτής ή ιδιοκτήτης;
Ιδιαίτερα στις ψυχρότερες εποχές, η μούχλα μπορεί εύκολα να σχηματιστεί στα διαμερίσματα. Πιθανές αιτίες είναι οι κακώς αεριζόμενοι και θερμαινόμενοι χώροι.
Ιδιαίτερα τώρα, που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά ένα καλά θερμαινόμενο διαμέρισμα λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο κίνδυνος αυξάνεται.
Μερικές φορές είναι ο ενοικιαστής και μερικές φορές ο ιδιοκτήτης που είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση της προσβολής και την πληρωμή των σχετικών δαπανών. Δεν είναι ασυνήθιστο αυτό να οδηγεί σε διαμάχη – ακόμη και στο δικαστήριο.
Η μούχλα θεωρείται ελάττωμα της μίσθωσης στη Γερμανία
Εάν παρατηρήσετε μούχλα στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμά σας στη Γερμανία, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον ιδιοκτήτη σας (ειδοποίηση ελαττώματος).
Θα πρέπει να περιγράψετε τη ζημιά με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και να την τεκμηριώσετε με φωτογραφίες και μάρτυρες.
Επίσης, ορίστε στον ιδιοκτήτη σας μια προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να αποκατασταθεί το ελάττωμα. Ενημερώστε επίσης για τα επόμενα βήματά σας σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν ενεργήσει.
Πείτε του ότι θα αποκαταστήσετε την μούχλα μόνοι σας, θα χρεώσετε τα έξοδα γι’ αυτό στον ιδιοκτήτη και θα πληρώνετε το ενοίκιο μόνο με επιφυλάξεις*.
Στη συνέχεια, μπορείτε να μειώσετε το μίσθωμα αναδρομικά από αυτό το σημείο και μετά (κράτηση μείωσης).
Καλύτερα να μην μειώσετε το ενοίκιο μόνοι σας στη Γερμανία
Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε το μίσθωμα από μόνοι σας από την αρχή. Εάν η μείωση του ενοικίου οριστεί πολύ υψηλή, η υπερβολική μείωση του ενοικίου μπορεί να αποτελέσει λόγο καταγγελίας.
Η μείωση του ενοικίου πρέπει να είναι εύλογη – αυτό αποτελεί συχνά σημείο διαφωνίας.
Εάν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο και η μείωση του ενοικίου αξιολογηθεί ως αδικαιολόγητα υψηλή, τότε εκ των πραγμάτων ισχύει ότι ο ενοικιαστής έχει καταβάλει πολύ μικρό ενοίκιο και βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής.
Αυτό μπορεί να δώσει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να καταγγείλει τη μίσθωση.
Ιδανικά, η υπόθεση διευθετείται όταν ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται για το ελάττωμα. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι συχνά διαφορετική:
Ο ιδιοκτήτης πιστεύει ότι ο ενοικιαστής πρέπει να αερίζει περισσότερο, ενώ ο ενοικιαστής είναι βέβαιος ότι η προσβολή από μούχλα οφείλεται στο οικοδομικό υλικό.
Εάν ο ιδιοκτήτης αρνείται να απομακρύνει τη μούχλα, εναπόκειται στον ίδιο να αποδείξει ότι η “συμπεριφορά διαβίωσης” του ενοικιαστή είναι η αιτία της μούχλας.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο υγρασίας στη Γερμανία
Για να υποστηρίξετε την άποψή σας, ως ενοικιαστής θα πρέπει να τηρείτε κάποιο είδος ημερολογίου υγρασίας. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να αγοράσετε έναν μετρητή υγρασίας (υγρόμετρο).
Η Stiftung Warentest εξηγεί τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ενός τέτοιου εξαρτήματος. Οι τιμές θερμοκρασίας/υγρασίας και η δική σας συμπεριφορά στη θέρμανση και τον αερισμό θα πρέπει να καταγράφονται σε αυτό το ημερολόγιο για περίπου δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με τη Monika Schmid-Balzert της Γερμανικής Ένωσης Ενοικιαστών, είναι επίσης μια καλή συμβουλή να ρωτήσετε τους γείτονές σας.
Οι ένοικοι στο διαμέρισμα από πάνω και κάτω έχουν επίσης προβλήματα μούχλας; Αν ναι, αυτό θα ήταν μια σαφής ένδειξη ότι μπορεί να οφείλεται στον σκελετό του κτιρίου.
Εάν η διαφορά καταλήξει στο δικαστήριο
Το ημερολόγιο υγρασίας μπορεί να αποτελέσει ένα καλό βοήθημα για να πείσετε τον ιδιοκτήτη σας να αναλάβει δράση. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν αντιδρά, οι ενοικιαστές θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια και συμβουλές – για παράδειγμα, από τη Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών (DMB) ή από δικηγόρο.
Και εδώ, το πρωτόκολλο αποτελεί μια καλή βάση. Σύμφωνα με την DMB, τα στατιστικά στοιχεία συμβουλευτικής για τα ελαττώματα κατοικιών το 2018 ήταν 19,1% – ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων οφειλόταν σε προσβολή από μούχλα.
Συνολικά, περίπου το 96% των υποθέσεων διευθετούνται εξωδικαστικά από την Ένωση Ενοικιαστών.
Όταν η διαφορά καταλήγει στο δικαστήριο
Αν τίποτα δεν αποδώσει, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μηνύσετε τον ιδιοκτήτη. Εάν διεξαχθεί δικαστική ακρόαση, ο ιδιοκτήτης πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι η υγρασία δεν οφείλεται σε δομική βλάβη.
Εάν τα καταφέρει, ο ενοικιαστής πρέπει να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για τη μούχλα.
Το ερώτημα του ποιος φταίει δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. Η Monika Schmid-Balzert της Γερμανικής Ένωσης Ενοικιαστών (Deutscher Mieterbund) αναφέρει ότι η μούχλα συχνά προκαλείται από συνδυασμό δομικών ελαττωμάτων και λανθασμένης συμπεριφοράς των χρηστών.
Ωστόσο, υπάρχουν επίσης σαφείς αποδόσεις ευθυνών – εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση.
Ένα παράδειγμα
Έχει σχηματιστεί μούχλα πίσω από ένα καλοριφέρ. Ο ιδιοκτήτης πιστεύει ότι ο ενοικιαστής φταίει. Για να διευκρινιστεί αυτό, κινείται ανεξάρτητη νομική διαδικασία.
Ο εμπειρογνώμονας διαπιστώνει ότι το 80 τοις εκατό της μούχλας οφείλεται στο ίδιο το κτίριο και το 20 τοις εκατό στη λανθασμένη συμπεριφορά των χρηστών.
Το κόστος ανακαίνισης κατανέμεται ανάλογα. Ωστόσο, ο ενοικιαστής δικαιούται μείωση του ενοικίου.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Γερμανία μία φορά!
- Ποιες αργίες έρχονται στη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2022;
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- 5 ιδέες για να αξιοποιήσετε τον φετινό χειμώνα στη Γερμανία
- Ποιος θα θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος στη Γερμανία από τον Οκτώβριο
- Δείτε αν δικαιούστε επίδομα στέγασης στη Γερμανία…
- Επίδομα πληθωρισμού στη Γερμανία: έως 3.000€ αφορολόγητα!
- Απαντήσεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία
- Wohngeld: Πώς οι άνθρωποι στη Γερμανία μπορούν να πάρουν βοήθεια;
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- 8 πράγματα πριν μετακομίσετε μόνιμα στη Γερμανία!
- Haftpflichtversicherung: Τι είναι η γερμανική ασφάλιση αστικής ευθύνης
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Οι 5 πιο ελκυστικές πόλεις
- Γερμανία: Γιατί δεν έχω λάβει ακόμη το επίδομα των 300 ευρώ;