Όταν οι μητέρες θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους, συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια. Μόνο κάθε δεύτερη γυναίκα με μικρά παιδιά έχει αμειβόμενη εργασία – σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών με μερική απασχόληση. Τι βοηθά τις μητέρες να επιστρέψουν στην εργασία τους;
Η έλλειψη θέσεων φροντίδας παιδιών, οι οικονομικές ανησυχίες και τα συναισθηματικά εμπόδια
Όταν οι νεαρές μητέρες θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία, συχνά συναντούν εμπόδια. Και τι γίνεται με τους πατέρες;
Πόσο εύκολο είναι για τους πατέρες να πάρουν μεγαλύτερη γονική άδεια, να αναλάβουν την επαγωγή των παιδιών στον παιδικό σταθμό και να μειώσουν τις ώρες εργασίας; Πόσο μεγάλο είναι το χάσμα ισότητας μεταξύ μητέρων και πατέρων;
Από τις 40 ώρες εβδομαδιαίως σε εργασία μερικής απασχόλησης
Το θέατρο ήταν πάντα ο κόσμος της, αλλά από τότε που η Lisa Atzenbeck έγινε μητέρα ενός παιδιού, εργάζεται εκεί μόνο τα πρωινά.
Το να βάζει στην άκρη μπουκάλια και να ασχολείται λίγο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλει.
Παρ’ όλα αυτά, η Lisa είναι ευτυχής που μπορεί να εργάζεται: “Για μένα ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι θα επέστρεφα εδώ στο θέατρο.
Δούλευα 40 ώρες εδώ πριν, αυτό ήταν το δεύτερο “σαλόνι” μου. Αλλά τότε δεν βρήκαμε χώρο για παιδικό σταθμό”, αναφέρει η νεαρή μητέρα. Έτσι, ήταν σαφές ότι θα έμενε στο σπίτι για λίγο ακόμα.
Ο μισθός του συντρόφου της είναι υψηλότερος.
Από τη στιγμή που έχει θέση για παιδικό σταθμό, έστω και για λίγες ώρες, η 30χρονη κάνει έναν συμβιβασμό: Όπως το 67% των εργαζόμενων μητέρων, εργάζεται με μερική απασχόληση.
Μεταξύ των πατέρων, το ποσοστό αυτό είναι μόνο οκτώ τοις εκατό. Η Lisa Atzenbeck πιστεύει ότι αυτό δεν μπορεί να παραμείνει έτσι: “Από τότε που έγινα μητέρα, η δουλειά για μένα είναι στην πραγματικότητα χρόνος εκτός σπιτιού.
Να κάνω κάτι διαφορετικό για αλλαγή, να χρησιμοποιώ το μυαλό μου με διαφορετικό τρόπο. Απλά μια διαφορετική απαίτηση από εμένα”.
Μητέρες: δυνατότητες για την αγορά εργασίας
Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, ήταν ασυνήθιστο για τις γυναίκες να θέλουν να είναι και τα δύο: Μητέρα και εργαζόμενη.
Σήμερα, όχι μόνο όλο και περισσότερες γυναίκες αναζητούν το δρόμο τους προς την αγορά εργασίας, αλλά και η αγορά εργασίας αναζητά γυναίκες.
Επειδή υπάρχει παντού έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, κάθε χείρα βοηθείας είναι επειγόντως απαραίτητη.
Κανείς δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να εξορίζει τις μητέρες. Περισσότερες από δύο εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας πρέπει επειγόντως να καλυφθούν.
Το 2022, τα τρία επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων ήταν υποτίθεται γυναικεία επαγγέλματα: κοινωνική παιδαγωγική, εκπαίδευση και φροντίδα ηλικιωμένων.
Η Lisa Atzenbeck γνωρίζει ότι η εργασία της είναι απαραίτητη στην κοινωνία. Και θέλει να εργαστεί.
Δεν θέλει να παραιτηθεί από την εργασία της μόνο και μόνο επειδή έχει ένα παιδί. Θα ήθελε να εργαστεί ως μάνατζερ καλλιτεχνών, λέει.
Δεν τολμούν όλοι να επιστρέψουν στην εργασία
Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι ανήκουν στη λεγόμενη “σιωπηλή εφεδρεία”. Μένουν στο σπίτι και δεν εγγράφονται ως άνεργοι.
Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό, τόσο μεγαλύτερη γίνεται συχνά η αυτοαμφισβήτηση.
Αλλά αυτό που έμαθε η Lisa Atzenbeck ως μητέρα είναι να επιμένει, να αναπτύσσει τις δικές της ιδέες και να υπερασπίζεται τον εαυτό της και τους άλλους – δεξιότητες που χρειάζονται επειγόντως στον κόσμο της εργασίας.
Για έναν νέο προσανατολισμό, συχνά χρειάζεται και ο πατέρας των παιδιών.
Πολλές γυναίκες είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν στην εργασία τους εάν ο σύντροφός τους λάβει επίσης γονική άδεια και μειώσει τις ώρες εργασίας του.
Ο προγραμματιστής λογισμικού Simon Fleischer έχει δύο μικρά παιδιά και έκανε ακριβώς αυτό: “Η εμπειρία εδώ ήταν ότι όλοι έλεγαν: “Κάνε αυτό! Κάνε αυτό!
Ο χρόνος δεν θα επιστρέψει”. Και είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα”.
Η απόφαση ήταν εύκολη για τον Simon Fleischer. Διότι ο εργοδότης του είχε αναγνωρίσει ένα κρίσιμο σημείο: “Ο εργαζόμενος φεύγει από την εταιρεία. Αλλά ο δεσμός με τον εργαζόμενο είναι καλύτερος”, εξηγεί ο Felix Oberthür, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της ConSol. ”
Η αγορά εργασίας είναι δύσκολη. Και αυτό δίνει στον εργαζόμενο αυτοπεποίθηση και λέει: “Ουάου, μου έδωσαν την ευκαιρία και το χρόνο””.
Και ακόμη και αν έρθει άλλη προσφορά από άλλη εταιρεία που πληρώνει υψηλότερο μισθό, η αφοσίωση του εργαζομένου στην εταιρεία ενισχύεται.
Επιρροή των εισοδηματικών διαφορών
Αυτό που είναι επίσης σημαντικό για τον Simon Fleischer είναι ότι η σύζυγός του κερδίζει περίπου τα ίδια χρήματα με εκείνον και δεν έχει καμία οικονομική διαφορά αν η μαμά ή ο μπαμπάς μένει στο σπίτι.
Αλλά δεν βρίσκουν όλοι οι πατέρες αυτή την απόφαση τόσο εύκολη. Ο Fleischer έχει φίλους (άνδρες) των οποίων οι εργοδότες ήταν αυστηροί: Απειλές παραγκωνισμού, ένοχες συνειδήσεις και μάχες εξουσίας.
Ο Fleischer, ωστόσο, θα συνεχίσει να εργάζεται με μερική απασχόληση μετά από περισσότερο από έναν χρόνο με τα παιδιά στο σπίτι.
Όχι μόνο για τη σύζυγό του, αλλά κυρίως για τον εαυτό του και τα παιδιά.
“Πρόκειται για στιγμές που -μπορεί να ακούγεται κοινότοπο- αλλά είναι απλώς ανεκτίμητες”, προσθέτει.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το νερό βρύσης στη Γερμανία
- Τι θα αλλάξει στο γερμανικό διαβατήριο στο μέλλον;
- Καύσωνας στη Γερμανία: Τι κανονισμοί ισχύουν στο χώρο εργασίας;
- Η Ελληνική Κυβέρνηση κλείνει ελληνικό σχολείο στη Γερμανία
- Χάκερς άρπαξαν δεδομένα από χιλιάδες πελάτες τραπεζών
- Οι παντρεμένοι στη Γερμανία ενδεχομένως να χάσουν τις φοροαπαλλαγές!
- Οδήγηση: 6 γερμανικές πινακίδες που μπερδεύουν τους ξένους
- Εργασία στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την άδεια σας
- Η γερμανική πατέντα για πυρκαγιές που υπάρχει και στην Ελλάδα
- Γερμανίδα κατά ακτιβιστών αντιμετωπίζει πέντε χρόνια φυλάκιση
- Δικαίωμα μερικής απασχόλησης στη Γερμανία: Αυτοί είναι οι κανόνες
- 4 έξυπνοι τρόποι για να νικήσετε τη ζέστη στο Βερολίνο