Μicrogreens – Magicgreens: Από το Κιλκίς στην κορυφή της Ευρώπης
Κανείς δεν το περίμενε, όταν τον Σεπτέμβριο του 2021, το 2ο Γυμνάσιο του Κιλκίς λειτούργησε για πρώτη φορά ως Πειραματικό.
Αυτό έδωσε την ευκαιρία να συσταθούν «εκπαιδευτικοί όμιλοι», για την ανάπτυξη ιδιαίτερων ικανοτήτων και κλίσεων των μαθητών.
Ένας από αυτούς ήταν ο όμιλος που συνέστησαν η Ελένη Σιδηροπούλου, καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας και ο συνάδελφός της Σταύρος Κατσαρώνας, καθηγητής τεχνολογίας. Συγκέντρωσε περίπου 20 μαθητές.
«Σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τον όμιλο για να κάνουμε ένα έργο σχετικό με την επιχειρηματικότητα» περιγράφει στο newmoney η Ελένη Σιδηροπούλου.
«Ένας από τους μαθητές, ο Αλέξανδρος Κατσαρώνας που είναι αθλητής τζούντο, πρότεινε να ασχοληθούμε με τη διατροφή. Θέλαμε, όμως, ένα έργο διαφορετικό, σύγχρονο και καινοτόμο, που να καλύπτει πραγματικές ανάγκες της αγοράς.
Μία από τις μαθήτριες, η Μαρία Δούρου, μας περιέγραψε τις συνταγές με μικρολαχανικά που παρακολουθεί η γιαγιά της στο διαδίκτυο.»
Η περιγραφή της Ε. Σιδηροπούλου κυλά σαν ευχάριστο παραμύθι με απρόσμενη εξέλιξη και ευτυχισμένο τέλος. Από τη γιαγιά Δούρου ήρθε η έμπνευση για εμπορία μικρολαχανικών, που ο μικρός χρόνος καλλιέργειάς τους ήταν ιδανικός για τη λειτουργία του ομίλου.
Τα μικρολαχανικά (microgreens), όπως σχοινόσκορδο, φύλλα καπουτσίνο, μουστάρδα, πράσινο και κόκκινο ραπανάκι, αποτελούν υπερτροφές και έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή σε εστιατόρια με gourmet πιάτα αλλά και στους απλούς καταναλωτές.
Για να πουλάνε οι μαθητές μικρολαχανικά έπρεπε, πρώτα, να τα παράξουν. Χρειαζόταν, λοιπόν, να βρεθεί κατάλληλος χώρος και το σχολείο τους παραχώρησε ένα παλιό εργαστήριο, που λειτουργούσε πλέον ως αποθήκη για παλιούς υπολογιστές. Τότε γεννήθηκε η δεύτερη καλή ιδέα:
«Την ώρα που κουβαλούσαμε τους υπολογιστές έξω από την αποθήκη» περιγράφει η Ε. Σιδηροπούλου «ο Αλέξανδρος αναρωτήθηκε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι με αυτούς τους παλιούς υπολογιστές.
Ακούστηκαν διάφορες ιδέες. Τελικά, αποφασίσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε για τον όμιλό μας και να τους μετατρέψουμε σε «θερμοκήπια».
Αυτό πήγε την ιδέα μας ακόμα παρακάτω: γιατί έμποροι μικρολαχανικών υπάρχουν. Εμείς σκεφτήκαμε να δώσουμε την τεχνογνωσία στους καταναλωτές για να καλλιεργούν και να παράγουν μόνοι τους τα δικά τους μικρολαχανικά.»
Εκπαιδευτικοί και μαθητές «σήκωσαν τα μανίκια», οργανώθηκαν και ξεκίνησαν δουλειά. Κατά τα πρότυπα κάθε σωστής επιχείρησης, η “Microgreens – Magicgreens“, όπως ονομάστηκε η εταιρεία τους, χωρίστηκε σε τέσσερα τμήματα: παραγωγής, οικονομικών, ανθρώπινου δυναμικού και μάρκετινγκ/ πωλήσεων.
«Τυπικά είχαμε δηλώσει ώρες απασχόλησης κάθε Τρίτη 14.00-16.00, μετά τη λήξη των μαθημάτων» θυμάται η Ε. Σιδηροπούλου.
«Πρακτικά, όμως, δουλεύαμε καθημερινά και πολλές φορές μέχρι αργά το απόγευμα. Ακόμα και όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα παιδιά έρχονταν στο εργαστήριο για να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες, να ετοιμάσουμε την παρουσίασή μας και να κάνουμε πρόβες για τον διαγωνισμό.»
Καινοτόμο και χρήσιμο
Η “Microgreens-Magicgreens” τσεκάρει σχεδόν όλα τα κουτάκια μίας σύγχρονης, καινοτόμας επιχείρησης. Βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
- υγιεινή διατροφή: τα μικρολαχανικά περιέχουν έως και 40% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά λαχανικά
- αστική καλλιέργεια: ο καθένας μπορεί να καλλιεργεί στο σπίτι του και να έχει στη διάθεσή του τα μικρολαχανικά που θέλει, με βάση τις ανάγκες του και σε προσιτό κόστος, την ώρα που στα καταστήματα τα μικρολαχανικά πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές
- κυκλική οικονομία, αφού οι παλιοί υπολογιστές μετατρέπονται σε θαλάμους καλλιέργειας
- “έξυπνη” γεωργία, με πλήρη έλεγχο των συνθηκών καλλιέργειας , χάρη στη χρήση ΙΟΤ τεχνολογίας .
Υπάρχει, όμως, ενδιαφέρον για ένα τέτοιο προϊόν; Σε αυτό το σημείο ανέλαβε δράση το «τμήμα μάρκετινγκ» της Microgreens – Magicgreens.
«Το τμήμα μάρκετινγκ έχει κάνει έρευνα και διαπίστωσε ότι υπάρχει κενό στην αγορά» μας είπε η Ε. Σιδηροπούλου. «Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Δεν έχουμε ανταγωνισμό, δεν υπάρχουν ανάλογα προϊόντα. Υπάρχουν μόνο πολύ μεγάλοι θάλαμοι καλλιέργειας, για επαγγελματική χρήση.»
Από την Detrop 2022 στο Ταλίν της Εσθονίας
Ο πρώτος πύργος παραγωγής DH (Double Horizontal) ήταν έτοιμος τον Ιανουάριο. Μετά από συνεχείς βελτιώσεις και τροποποιήσεις «γεννήθηκε» ο “Μicrowonders”, ο “έξυπνος” πύργος μέσα στον οποίο καλλιεργούνται τα μικρολαχανικά.
Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την ομάδα ήρθε τον Απρίλιο, όταν μετείχε στη 30η Διεθνή Έκθεση Tροφίμων και Ποτών Detrop 2022 στη Θεσσαλονίκη.
Η “Microgreens-Magicgreens” είχε θέση στο περίπτερο της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τα συγχαρητήρια εκατοντάδων επισκεπτών.
Η ομάδα κέρδισε, επίσης, την πρωτιά στον 17ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022».
Η πορεία της κορυφώθηκε τον Ιούλιο με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας GEN-E, που διεξήχθη στο Ταλίν της Εσθονίας. Στο GEN-E μετείχαν συνολικά 41 χώρες.
Οι μαθητές που απαρτίζουν την ομάδα της “Microgreens-Magicgreens” είναι: Βασιλική Φωτιάδου (Α3), Νίκος Παπαδόπουλος (Α3), Ελένη Σιλβιστοπούλου (Α3), Αθανασία Φωτιάδου (Α3), Ιωάννης Καρύδας (Α4), Αγγελική Κυρτσίδου (Α4), Ελένη Κιουφεντζόγλου Κατσαβέλη (Α4), Στράτος Σαλτσίδης (Α4), Ζωή Μιχαλάκη (Γ2), Αλέξανδρος Κατσαρώνας (Α ΓΕΛ), Ανθούσα Κυπαρρίση (Α4), Χαράλαμπος Κολιούσκας (Β ΓΕΛ), Κωνσταντίνος Κουκάκης (Β ΓΕΛ), Παναγιώτης Καρατζάς (Β ΓΕΛ), Τριανταφυλλιά Μιχαηλίδου (Α ΕΠΑΛ), Μαρία Δούρου (Β ΓΕΛ), Χριστίνα Κεχάπα (Γ2), Μελίνα Μελανι (Α2), Ιωάννα Μητρούλη (Α2), Ελισάβετ Μωυσιάδου (Α2) και Μαρία Ελευθεριάδου (Α4).
Οι υποστηρικτές
Πρέπει να γίνει, επίσης, αναφορά και στους ανθρώπους που στήριξαν, ο καθένας από τη θέση του, την προσπάθεια.
Καταρχάς, ο «Μικρός Καλλιεργητής» Σταθόπουλος, παραγωγός και πωλητής ο ίδιος μικρολαχανικών στο Κιλκίς, που πίστεψε και στήριξε την ιδέα, παρέχοντας της σπόρους από την Ολλανδία, που χρησιμοποιεί και ο ίδιος στις καλλιέργειές του.
Ο αντιπεφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Αντρέας Βεργίδης, και ο συνεργάτης του -γεωπόνος ΔΑΟΚ Στάθης Τριαρίδης, που επέμεναν να συμμετέχει η “Microgreens-Magicgreens” στο περίπτερο της Περιφέρειας στην Detrop.
Οι καθηγητές Π. Χατζημίσιος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και Γ. Φλώρος του ΑΠΘ που προσέφεραν τεχνογνωσία.
Ο Γιάννης Μπρατάκος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, που λειτούργησε ως inspirational mentor της ομάδας.
Ο εθελοντής/σύμβουλος καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, Στρατής Ρουμελιώτης, ο Γιάννης Βοΐλης από την Citi, Έλενα Βελονάκη από την EY Parthenon, ενώ την ομάδα συνάντησε και συμβούλευσε και ο διεθνούς φήμης Brand Strategist Peter Economides.
Το Junior Achievement Greece, που στήριξε την ομάδα σε όλη αυτή την πορεία και θα την προετοιμάσει για τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
To Junior Achievement Greece (JA Greece) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005 από τον τότε Πρόεδρο του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλο.
Είναι μέλος του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού επιχειρηματικότητας JA Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα με διαρκές όραμα να βοηθήσει τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας.
«Το μήνυμα που πρέπει να λάβουν όλα τα σχολεία από την διάκριση αυτή είναι ότι όλα γίνονται και όλα είναι δυνατά» είπε στο newmoney η Ελίζα Παυλίδη, «Εικονική Επιχείρηση» στο JA Greece.
«Όλα τα σχολεία και πολύ περισσότερο αυτά της περιφέρειας θα πρέπει να συμμετέχουν στα προγράμματα μας καθώς μπορούν να τους δοθούν εξαιρετικές ευκαιρίες.
Έχουμε εξαιρετικής ποιότητας μαθητές, νέους, νέες και εκπαιδευτικούς οι οποίοι μπορούν να διαπρέψουν σε όποιο τομέα και αν επιλέξουν να ασχοληθούν.
Θεωρώ ότι αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στο γενικότερο οικονομοπολιτικό πλαίσιο το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα είναι λαμπρό.
Τα ταλέντα στην μαθητική κοινότητα είναι πάρα πολλά, και μπορούν αν τους δοθούν τα κατάλληλα εφόδια και οι ευκαιρίες να διαπρέψουν.»
Πηγή: ΣΥΜΕΛΑ ΤΟΥΧΤΙΔΟΥ | NEWMONEY
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Νέοι νόμοι τον Ιούλιο στη Γερμανία: Ποιοι να αναμένουν χρήματα;
- Πώς να υπενοικιάσετε το διαμέρισμά σας στη Γερμανία;
- Τα δικαιώματά σας εάν οι πτήσεις καθυστερήσουν ή ακυρωθούν
- Πόσοι Έλληνες ζουν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο;
- Μάθετε για τη Γερμανική γλώσσα και διαλέκτους στη Γερμανία
- 8 δροσερά μέρη στη Γερμανία για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες
- Η πιο ζεστή ημέρα του έτους στη Γερμανία – Ο καύσωνας συνεχίζεται